Storbrann i Notre-Dame i Paris: Spiret har kollapset, deler av taket er borte

Voldsom ødeleggelse på et av verdens mest kjente landemerker. Sjokkerte øyenvitner kunne bare se på da store deler av taket og spiret raste sammen.

Publisert Publisert

KOLLAPSET: Taker er borte, spiret er borte, og et er fortsatt ukjent hvor mye av interiøret som er ødelagt i Notre Dame-katedralen i Paris. Foto: BENOIT TESSIER / X02011

Brannen er tirsdag morgen slukket, og brannvesenet i Paris mener Notre-Dame-katedralen er reddet fra total ødeleggelse.

– Intensiteten i brannen er svekket, så vi tror at hovedkonstruksjonen i Notre-Dame er reddet, også det nordlige klokketårnet, opplyser statssekretær i innenriksdepartementet Laurent Nunez, ifølge den franske avisen Le Figaro.

– De to hovedtårnene i katedralen er reddet fra flammene, sier brannsjef Jean-Claud Gallet.

Avisa melder videre at én brannmann skal være alvorlig skadd i brannen, som har forårsaket enorme ødeleggelser.

Over 400 brannfolk er på stedet. Slokningsarbeidet er svært vanskelig. Nødetatene opplyste at de ikke ville bruke brannhelikopter av frykt for at det vil føre til enda mer skade på bygningen.

Tidligere på kvelden fryktet myndighetene at hvis brannen spredde seg til det nordlige klokketårnet, kunne hele katedralen kollapse.

BRANN: Store flammer står opp av taket på den verdenskjente katedralen. Foto: BENOIT TESSIER / X02011

Har sikret kunst

Det berømte spiret på taket har kollapset, viser en rekke videoer. Dette spiret har vært et landemerke i flere århundrer. Store deler av taket er også borte.

Brannsjefen i Paris sier at brannmannskapene har klart å sikre baksiden av Notre-Dame-katedralen, hvor de mest dyrebare verkene ligger.

Katedralen er et av gotikkens mest betydelige monumenter, og er blant Europas mest kjente og besøkte turistattraksjoner.

– Omtrent to tredjedeler av taket har kollapset. Vi har foreløpig klart å sikre baksiden av katedralen, hvor vi evakuerer de mest dyrebare verkene. De mest verdifulle arbeidene er reddet, sier brannsjef Jean-Claude Gallet til den franske avisen Le Parisien.

STORBRANN: Mens nattemørket kommer sigende, står flammene fremdeles mot himmelen. Foto: Michel Euler / TT NYHETSBYRÅN

Startet i 18.50-tiden

Brannalarmen gikk ved 18.50-tiden mandag kveld. Bildene fra Paris viste flammer og tykk røyk som velter opp fra taket midtskips på den berømte kirkebygningen.

Hundrevis av parisere og turister som var samlet ved Hôtel de Ville for å se på brannen, ble ved 20-tiden vitner til at spiret og store deler av taket på den berømte kirken kollapset.

Se video av spiret som kollapser her:

Macron vil gjenoppbygge

Folk gråter i gatene, fortalte en rekke vitner til BBC.

– En hel nasjon er i sorg. Mine tanker går til alle katolikker og til alle franske borgere. I likhet med alle landsmenn sørger jeg over å se denne delen av oss brenne i kveld, skriver Frankrikes president Emmanuel Macron på Twitter.

Seinere på kvelden holdt han en kort tale da han besøkte brannåstedet i Paris.

– Vi vil gjenoppbygge Notre-Dame sammen, sa en følelsesladet president foran den utbrente katedralen, der kirkerommet skal være helt ødelagt, mens hovedkonstruksjonen ser ut til å bli reddet. Store verdier er gått tapt.

– Det verste er unngått, sa Macron med tårer i øynene, og la til at det var takket være innsatsen fra brannmannskaper som reddet kirkebyggets to ikoniske tårn og fasade. Han roste deres mot og dyktighet.

Han la deretter til at han vil hente inn de beste talentene til å gjenoppreise Notre-Dame. Macron sa videre at han vil be om internasjonal hjelp og at en internasjonal innsamlingsaksjon for å gjenoppbygge Notre-Dame vil lanseres allerede tirsdag.

KVELD: Flammene står fortsatt opp fra taket litt før klokken 21.30 mandag kveld. Foto: Michel Euler, TT / NTB scanpix

Utelukker at brannen var påsatt

Det er foreløpig ikke bekreftet hvordan brannen startet. Det har pågått restaureringsarbeider på taket, og ifølge brannvesenet kan brannen være knyttet til restaureringsarbeidene.

Påtalemyndigheten i Paris sier de på nåværende tidspunkt utelukker at brannen i Notre-Dame ble påsatt.

Påtalemyndigheten sier i en uttalelse mandag kveld at de etterforsker brannen i Paris-ikonet som en ulykke per nå.

De utelukker på nåværende tidspunkt at det er snakk om brannstiftelse, inkludert mulige terrorrelaterte motiver.

STORBRANN: Brannen i Notre-Dame før spiret kollapset. Foto: Rafael Yaghobzadeh, TT / NTB scanpix

– Var inne da alarmen gikk

Turisten Jacob Imberg fra Göteborg sier til nyhetsbyrået TT at han var blant turistene som befant seg inne i katedralen da brannalarmen gikk. Inne i kirken var det forberedelser til påskehøytiden og katolske seremonier om Jesu' død og oppstandelse.

Nå står Imberg sammen med en stor folkemengde og ser på brannen.

– Tårnet begynner å likne et skjelett ettersom det har brent så mye. Man ser at flammene har spredt seg mot de to andre større tårnene, sier Imberg.

RØYK: Voldsomme mengder røyk velter ut. Foto: CHARLES PLATIAU, REUTERS / NTB scanpix

Erna Solberg: – Hjerteskjærende

– Det er hjerteskjærende å se Notre-Dame i flammer i favorittbyen min Paris, skriver statsminister Erna Solberg (H) på Twitter.

Erna Solberg og Sindre Finnes giftet seg i Paris i 1996.

– Håper så mye som mulig kan bli reddet, skriver statsministeren videre.

Myndighetene i Paris ber på Twitter folk om å holde seg borte fra området, og respektere sperringer. Nødetatene forsøker nå i tillegg til å få kontroll på flammene og å redde den verdifulle kunsten som er oppbevart i kirken.

– En fryktelig brann pågår i Notre-Dame-katedralen. Brannvesenet prøver å få kontroll, skriver ordfører i Paris, Anne Hidalgo på Twitter.

Verdenskjent attraksjon

Notre-Dame er en av de mest kjente og best besøkte turistattraksjonene i Europa. Katedralen ble bygget i 1163 og er deretter blitt bygget på i flere omganger.

Notre-Dame er et av de mest betydelige monumenter fra gotikken som finnes i verden. Katedralen har stått på UNESCOs verdensarvliste siden 1991.

– UNESCO står ved Frankrikes side for å redde og gjenoppbygge Notre-Dame, sier Audrey Azoula, generalsekretær i FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon, mandag kveld.

Rundt 13 millioner personer besøker katedralen hvert år. Rundt 30.000 personer besøker den daglig. I de travleste periodene trekker over 50.000 personer inn de berømte dørene.

Publisert