Her er turister aller mest fornøyde i Norge

Dette er de mest populære regionene i landet.

HURRA FOR NORD-NORGE: Både norske og utenlandske turister er mest fornøyd med ferien sin i Nord-Norge. Bildet er fra strandmoro i Lofoten en fin sommerdag for noen år siden.
LYSET ER VIKTIG: Natur, lysturisme og klima er viktige elementer for turismen nordover. Lyset i Lofoten, her på vinterstid, tiltrekker folk både sommer og vinter.
PADLING: Flere steder i Nord-Norge er det mulig å leie kajakk sommer som vinteren. Dette er fra Lofoten.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Både utenlandske og norske turister er aller mest fornøyde med ferien i Nord-Norge, viser Innovasjon Norges årlige Turistundersøkelse.

Det jubler naturlig nok NordNorsk Reiseliv for. Både natur, klima og gjestfrihet får æren for at regionen topper på fornøydhetsskalaen.

— Det er svært gledelig. Jeg tror mange blir positivt overrasket over hvor enkelt man kommer tett på den uberørte mektige nordnorske naturen og den genuine gjestfriheten til nordlendingen. Det at klimaet er mildere og infrastrukturen er bedre enn forventet og at vi har opplevelser i verdensklasse, tar nok mange av våre gjester med storm, sier reiselivssjef Lena Nøstdahl ved NordNorsk Reiseliv i Tromsø.

LYSTURISME: Nordlyset lokker stadig flere turister nordover. Her er himmelfenomenet over Tromsø.

Regionen fikk også stor oppmerksomhet i fjor da den ble kåret til et av verdens beste reisemål for 2015 av Lonely Planet. Reiselivssjefen sier hun tør påstå at landsdelen spiller på alle sansene til dem som er på besøk.— Landskapet i nord inspirerer til et bredt spekter av ulike opplevelser, være seg aktive opplevelser, stillhet og ro eller frihetsfølelsen et uberørt landskap gir. Kombinasjonen av storslått natur med naturfenomener som nordlys og midnattssol, rikt kulturliv, urbane byer og muligheten til å komme tett på arktisk dyreliv er noe av det som gjør vår landsdel helt spesiell, sier hun.

Det er først og fremst skandinaver, tyskere, nederlendere og briter som besøker den nordlige delen av landet.

Østlandet er regionen med aller mest besøkende – hele 3,9 millioner besøkende hadde minst to overnattinger i løpet av sommeren 2014.

SLEDETUR: Mange steder i Finnmark er det mulig å bli med på hundesledetur, som her i nærheten av Alta.

Mest lønnsomme turister i nord og østIkke nok med at turistene er fornøyde med regionen i nord, det er også regionen de norske turistene har høyest døgnforbruk.

Undersøkelsen viser at nordmenn i gjennomsnitt legger igjen 1490 kroner i døgnet i Nord-Norge, mens utenlandske turister bruker mest penger i Oslo med et døgnforbruk på 1735 kroner.

Årsaken er at regionene tiltrekker seg ulike typer turister, mener reiselivsdirektør Per-Arne Tuftin i Innovasjon Norge.

— Det er interessant å se at det gjennomsnittlige forbruket varierer såpass mye avhengig av hvilken region turistene besøker. I Nord-Norge og Oslo, hvor døgnforbruket er høyest ser vi at turistene i stor grad overnatter på hotell og tar del i aktiviteter som drar forbruket opp, slik som å spise på restaurant, shoppe, prøve lokal mat og drikke lokale drikkevarer samt å ha det moro, sier han.

Legger igjen minst i sør

Turistene legger igjen minst penger på Sørlandet. Turistundersøkelsen viser at de norske turistene har et døgnforbruk som er 26 prosent lavere sammenlignet med norske turister i de andre regionene.

De utenlandske turistene har et døgnforbruk som er over 40 prosent lavere på Sørlandet sammenlignet med andre regioner.

— Hovedårsaken til dette er at halvparten av turistene til Sørlandet reiser rundt med campingvogn og legger igjen lite penger på overnatting, sier Tuftin.

Trøndelag har det høyeste totalforbruket pr. person for hele ferien. Høye utgifter til transport og flere overnattinger er noen av årsakene.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Bedre markedsføring og nettbaserte tilbud

Basert på de siste årenes Turistundersøkelser har Innovasjon Norge funnet ut at kulturturisten i større grad enn såkalte aktivitets— og naturturisten har et høyere forbruk på ferien i Norge.

— Det er derfor viktig at norsk reiseliv og næringsliv forøvrig, fortsetter å utvikle tilrettelagte opplevelser både innenfor natur og kultur segmentet som kan bidra til å øke verdiskapingen ytterligere fremover, han.

Løsningen er bedre pakketering av turer, effektiv markedsføring og enkle nettbaserte løsninger for booking, mener reiselivsdirektøren.

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Les også:

Denne norske halvøya er blant Europas best bevarte hemmeligheter

Lonely Planet: Nord-Norge er et av verdens beste reisemål i 2015

Norge sett fra kajakksetet

Publisert: