Stor guide til fotball-EMs vertsbyer

Ni byer, ti stadioner, 24 landslag, 51 kamper. Det blir fotballjubel i Frankrike i sommer. Mellom kampene er det vel verdt å oppleve andre franske severdigheter og nytelser.

NASJONALSTADION: Frankrike slo Russland 4–2 på Stade de France i slutten av mars. Det var de franske spillernes første kamp på stadionen etter at de spilte mot Tyskland under terrorangrepet i Paris 13. november i fjor.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Se hele stedsoversikten lenger ned i saken.

EM i Frankrike foregår som kjent helt uten norske fotballspillere, men Norden er representert med både svensker og islendinger.

Ellers er det drøssevis av flinke spillere fra eksempelvis England, Tyskland, Frankrike, Belgia, Wales, Italia, Spania og Portugal som skal vise sitt beste på de ti gressmattene rundt om i arrangørlandet.

UEFA Euro 2016 starter 10. juni på Frankrikes nasjonalanlegg for fotball, Stade de France i Paris-forstaden Saint-Denis. Det hele avsluttes på samme arena 10. juli.

De ni andre stadionene ligger i Paris, Bordeaux, Toulouse, Marseille, Nice, Saint-Étienne, Lyon, Lens og Lille. Sjekk guiden til hver av de franske fotballbyene.

Disse landsbyene er så vakre at det er fare for å få tårer i øyene:

Les også

Glem den franske rivieraen - besøk landsbyene i Provence

VED PYRENEENE: Toulouse, her med klokketårnet til kirken Saint-Sernin i bakgrunnen, er kjent for sine mange mursteinsbygninger.

— Må regne med køAt det blir god stemning i Frankrike den måneden mesterskapet pågår, er ikke Arne Scheie det minste i tvil om.

— Det blir alltid folkefest når Frankrike arrangerer fotballmesterskap. Og jeg tror jammen Frankrike kan vinne EM, slik de gjorde på hjemmebane i EM i 1984 og i VM i 1998. Jeg var der begge gangene, og spesielt i 1998 var det en enestående atmosfære i vertsbyene, forteller den tidligere NRK-kommentatoren.

Han har ikke bestemt seg for om han skal reise ned for å se noen av kampene live.

— Du vet, selve fotballopplevelsen er best via TV. Men skal man oppleve stemningen, må man jo ned dit. Mitt tips er å velge seg ut én, eller kanskje to byer, og benytte sjansen til å oppleve en bit av Frankrike samtidig. Selv ville jeg ha valgt de to flotte byene ved Middelhavet, altså Marseille og Nice, sier fotballeksperten.

Han tror nordmenn som reiser til Frankrike for å være publikum, må belage seg på lange køer utenfor stadionene.

– På grunn av terrorfaren kommer årets EM til å være det mesterskapet i historien med høyest sikkerhet. Terrorberedskapen vil være kolossal, og derfor tror jeg også det blir trygt på og rundt stadionene. Men det kommer helt sikkert til å være møysommelige kontroller før man kommer inn, og det vil nok ta en del tid, fastslår Arne Scheie.

Paris etter terroren:

Les også

Er vi blitt reddere for å reise? Nei, mener ekspert.

MARSEILLE: Notre-Dame de la Garde rager over havnen i Marseille.

Bordeaux og MarseilleSissel Dahl, presse— og markedsansvarlig ved Frankrikes turistråd i Norge, har ikke vært i alle de franske EM-byene, men kan gå god for fire-fem av dem.

— Bordeaux og Marseille er de absolutte favorittene. Når det gjelder historie og severdigheter, er Bordeaux et Paris i miniatyr. Praktbygningene der er overhalte, og noen dager før EM åpnes et nytt vinexpomuseum i Bordeaux. Det har fått navn Cité du Vin. Nordmenn som ikke har vært i Bordeaux før, har nå sjansen til å kombinere fotball med flotte vinområder og en utrolig vakker by. Marseille, med sitt vakre havneområde, gir meg alltid en nærmest uforklarlig god følelse. Det er bare herlig å være der.

Vi vedder på at du har besøkt noen av disse landene:

Les også

Verdens 10 mest besøkte land

Dahl nevner også Lyon, Paris og Nice.

— Men selv om Nice har sin sjarm, ville jeg heller ha oppsøkt noen av de nydelige småbyene rundt, enten ved rivieraen eller i innlandet, sier Dahl.

Hun råder nordmenn til å bestemme seg for ett område og reise litt rundt, enten med bil eller tog.

— Bil kan være en fordel som transportmiddel om man skal oppsøke noen av de vakre småbyene og vingårdene. Men Frankrike har et svært godt utbygd jernbanenettverk, både når det gjelder regiontog og lokaltog, sier hun.

Visste du at dette var mulig?

Les også

Turister blir så skuffet når de kommer til kjente severdigheter at de blir lagt inn på sykehus

LYON: Hele gamlebyen i Lyon er på UNESCOs verdensarvliste. (Foto: )

Heier på FrankrikeDen fotballinteresserte forfatteren Aslak Nore, som bor i Frankrike, skrev boken «Brasil 2014» sammen med sin far, Kjartan Fløgstad.

De to overvar VM i Brasil, og det var bokens fundament. Et lignende bokprosjekt er ikke planlagt for EM i Frankrike i 2016, opplyser Nore.

— Jeg skal se et par kamper på Stade Vélodrome i Marseille, men EM-bok blir det ikke, sier han.

Nore bor i nærheten av Marseille, en by han gjerne sammenligner med Barcelona.

— Begge byene har en flott beliggenhet ved Middelhavet, og med åslandskap i bakgrunnen. Marseilles havneområde er spesielt vakkert. For meg er Marseille det mest åpenbare valget om man skal oppleve fotball-EM i en fransk by i sommer. Byen bærer preg av de mange etniske minoritetene. I Vest-Europa er det ingen andre byer som har flere innbyggere med muslimsk bakgrunn, mens bare London og Paris har flere innbyggere med jødisk bakgrunn, sier Nore, som håper Frankrike vinner mesterskapet.

— Da blir det folkfest, både i Marseille og resten av Frankrike. Det er virkelig noe jeg unner franskmennene, sier forfatteren.

LOUVRE I LENS: Den nordfranske byen Lens hadde ikke så mange attraksjoner å by på før Louvre åpnet Louvre-Lens i slutten av 2012.

Dette er vertsbyene

PARIS

Stadion: Parc des Princes, fem kamper, bl.a. Nord-Irland–Tyskland 21. juni.

Severdigheter: Det er hundrevis av årsaker til å oppsøke Paris – alt fra landemerker som Eiffeltårnet og Triumfbuen, kirker som Notre-Dame og Sacré-Cœur, museer som Louvre og d'Orsay, parker som Luxembourghagen, bydeler som Marais og Montmartre – samt Seinens bredder og øyer, markeder, butikker, kafeer og verdens mest besøkte kirkegård (Père-Lachaise), bare for å nevne en brøkdel.

I nærheten: Slottet i Versailles.

Litt mer om Paris:

Den ser ut som et magisk eventyrslott:

Les også

Derfor forblir Paris' majestetiske kirke kritthvit

SAINT-DENIS

Stadion: Stade de France, syv kamper, bl.a. finalen 10. juli.

Severdigheter: Frankrikes største fotballarena ligger rett utenfor Paris-grensen, i kommunen Saint-Denis. Mange vil nok foretrekke alle mulighetene som finnes i Paris, men det er noe å gjøre i Saint-Denis også.

Ifølge Tripadvisor har folk kåret selve Stade de France til den nest beste severdigheten i Saint-Denis. På topp er den vakre klosterkirken Basilique Saint-Denis. Store deler av kirken ble bygget på 1100— og 1200-tallet, og er ansett som verdens første kirke i gotisk stil. Kommunen huser også La Cité du Cinéma, et filmstudio kreert av Luc Besson.

Det ligger i en tidligere kraftstasjon ved Seinen, og er mulig å besøke.

BORDEAUX: Miroir d'eau er verdens største reflekterende basseng. Om sommeren kommer det damp fra det grunne bassenget hvert 15. minutt.

BORDEAUX

Stadion: Nouveau Stade de Bordeaux, fem kamper, bl.a. Belgia–Irland 21. juni.

Severdigheter: Havnebyen ved elven Garonne er på UNESCOs verdensarvliste, blant annet på grunn av de mange bygningene fra 1700-tallet og byens «enestående urbane og arkitektoniske helhet».

I Frankrike er det bare Paris som har flere historiske bygninger og monumenter. Det storslåtte byggverket Place de la Bourse som speiler seg i Miroir d'eau (verdens største reflekterende basseng) er det turister i Bordeaux rangerer øverst på Tripadvisor.

Deretter følger vinturer og vinsmaking, naturlig nok ettersom Bordeaux er hovedsete for verdens største vinindustri.

I nærheten: Vingårder.

Sjekk vår gode guide til vinbyen:

Les også

For 20 år siden ble byen kalt «den sovende skjønnheten»

TOULOUSE

Stadion: Stadium Municipal, fire kamper, bl.a. Italia–Sverige 13. juni.

Severdigheter: Toulouse, som i likhet med Bordeaux ligger ved elven Garonne, kalles «den rosa byen» fordi mange bygninger har lyserøde mursteiner.

Det gjelder blant annet den cirka 900 år gamle Basilique Saint-Sernin, en kirke som trolig er verdens største bygning i romansk stil. Den er på UNESCOs verdensarvliste. Det er også Canal du Midi, en 335 år gammel kanal mellom Toulouse og Middelhavet.

Andre flotte steder er Capitole de Toulouse, Musee des Augustines og kunstmuseet Fondation Bemberg.

Toulouse har dessuten Cité de l'espace, en temapark viet romfart, blant annet med en modell av romstasjonen Mir.

I nærheten: Pyreneene og festningsbyen Carcassonne.

Det er gøy med tog — og gode muligheter for reisemåten i Frankrike:

Les også

Sto du i denne køen på 90-tallet? Nå er det trendy igjen

MARSEILLE

Stadion: Stade Vélodrome, seks kamper, bl.a. England–Russland 11. juni.

Severdigheter: Den store byen ved Middelhavet er kanskje mest berømt for sin gamle havn, blant annet med fiskemarked og en rekke kafeer og restauranter. Frankrike nest største by har mange museer, oldtidsbygninger og parker.

Nasjonalparken Calanques, som delvis ligger i Marseille, trekkes frem som spesielt vakker. Det samme gjelder kirken Notre-Dame de la Garde, ferdigstilt i 1864 på en høyde over havnen.

I nærheten: Aix-en-Provence, nasjonalparken Camargue og Côte d’Azur.

FIN HAVN: Marseille er berøm for sin gamle havn.

NICE

Stadion: Allianz Riviera*, fire kamper, bl.a. Spania–Tyrkia 17. juni.

Severdigheter: Den største byen langs den franske Rivieraen, også kjent som Côte d’Azur, har en lang strand med en lang promenade (Promenade des Anglais).

På Tripadvisor er det imidlertid Château-parken, med utsikt over byen, som er mest populær. Deretter følger gamlebyen i Nice, med sine mange smug, markeder, småbutikker, kafeer og restauranter. Folk i byen kan for øvrig virke mer opptatt av kulespillet petanque enn fotball.

I nærheten: Cannes, Monaco og en rekke vakre småbyer langs kysten og i fjellene.

VAKKER STRANDLINJE: Rivieraen i Nice, Côte d’Azur, trekker til seg turister på sommeren.

SAINT-ÉTIENNE

Stadion: Stade Geoffroy-Guichard, fire kamper, bl.a. Portugal–Island 14. juni.

Severdigheter: EM-stadionet ble i januar hjemmebanen til Alexander Søderlund fra Haugesund og Ole Selnæs fra Trondheim.

Byen de bor i må nok finne seg i å være blant de mindre spennende av EM-byene. Det var et viktig gruvesamfunn, og byens gruvemuseum topper listen over gjøremål på Tripadvisor.

Utsiktspunktet Guizay (i nasjonalparken Pilat), kunst— og industrimuseet (blant annet med sykkelmuseum) og Planetarium de Saint-Étienne (med universet som tema) er noe av det andre som anbefales, både på Tripadvisor og Michelin Travel.

I nærheten: Lyon og nasjonalparken Pilat.

LYON

Stadion: Parc Olympique Lyonnais, seks kamper, bl.a.semifinale 6. juli.

Severdigheter: Byen der elvene Saône og Rhône møtes blir gjerne omtalt som verdens gastronomiske hovedstad. Men Lyon, som også er en viktig vinby, har mer enn mat og vin i verdensklasse.

Den huser en rekke museer, parker, middelalderkirker og andre gamle og interessante bygninger. Gamlebyen (UNESCO-vernet), kunstmuseet (Musée des Beaux-Arts) og den store parken Tête d'Or er blant det turistene setter høyest.

I nærheten: Vindistriktene Beaujolais (i nord) og Côtes du Rhône (i sør).

LENS

Stadion: Stade Bollaert-Delelis, fire kamper, bl.a. England–Wales 16. juni.

Severdigheter: Er i likhet med Saint-Étienne en tidligere kullgruveby som befinner seg litt i skyggen av de andre vertsbyene under sommerens fotball-EM.

En av byens fremste severdigheter er faktisk to store hauger, som er slaggdynger fra kulldriften.

I 2012 fikk riktignok Europas høyeste slaggdynger sterk konkurranse. Da åpnet Louvre en flunkende ny avdeling på gammel gruvegrunn i Lens. I dag er kunstmuseet Louvre-Lens byens største attraksjon.

I nærheten: Reims (en av Champagne-byene) og Lille.

LILLE:

LILLE

Stadion: Stade Pierre-Mauroy, seks kamper, bl.a. Sveits–Frankrike 19. juni.

Severdigheter: Byen rett ved Belgia ble en del av Frankrike på slutten av 1600-tallet, noe «solkongen» Ludvig XIV sørget for. Lille var tidligere under mange andre kongedømmers styre, og det bærer byens arkitektur preg av.

Michelin Travel mener Lille er et bevis på at «Nord-Frankrike ikke bare består av dystre slettelandskap og triste byer». Nettstedets sterkest anbefaling for Lille er å oppsøke den smellvakre gamlebyen og det store og innholdsrike kunstmuseet (Palais des Beaux-Arts).

I nærheten: Belgia.

PS. * Allianz Riviera i Nice er eid av det tyske forsikringsselskapet Allianz, men stadionet heter Stade de Nice i UEFA-sammenheng pga. sponsorregler. Tilskuerkapasiteten for alle anleggene er basert på tallene UEFA bruker.

Få flere franske reisetips:

Dette er Paris' mest folkekjære park

I denne franske landsbyen er det få avholdsmenn

Dette kan du gjøre på den glamorøse, franske rivieraen

Skal du til Paris i vår? Her får du gode spaserturtips!

Skal du ha ferie nedover på kontinentet i år? Her får du tips:

Publisert: