16-åring frastjålet reisekassen på flyplassen på Kreta

Forsikringselskapene har nå fått inn de første meldingene om norske turister som blir loppet på ferie i Hellas. En 16-årig norsk jente rakk såvidt å lande før tyver hadde stjålet 5000 kroner i kontanter.

TYVERI: De første tyveriene fra turister med masse euro i kontanter, har nå meldt seg.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

16-åringen reiste i en gruppe med flere andre nordmenn.

Hun hadde 550 euro i kontanter på seg, og de forsvant like etter ankomst på den greske ferieøya:

— I tillegg har vi hatt et annet tilfelle av tyverier, så vi frykter jo at dette skal øke etter hvert. Kriminelle vet jo nå at turistene kommer til øyene med masse kontanter på seg. Grekerne er jo kjent for å være ærlige mennesker, og det kan jo være både tilreisende og forsåvidt også andre turister som står bak den kriminaliteten vi ser nå, sier assisterende informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring, Emma Elisabeth Vennesland, til Aftenposten.

Advarer også mot tyveri på stranden

Hun retter derfor en innstendig advarsel til nordmenn som skal på ferie til Hellas nå i sommer:

— Hendelsen på flyplassen viser hvor fort ting skjer. Ta med kontanter, men ikke store beløp. Spre risikoen ved at pengene fordeles på hele reisefølget. Legg penger i safe der det er mulig. Og så oppfordrer våre folk der nede turistene om å passe godt på pengene sine når de oppholder seg på strendene. Når vi ligger og øser i solen er vi jo ikke så oppmerksomme og lette bytter for tyver, sier Vennesland.

Hun venter at det vil komme nye meldinger om tyverier blant turister i Hellas, og sier at reiseforsikringen ikke dekker mer enn 3000 kroner etter tyverier per person.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Ving: - Ved krise henter vi folk hjem

Reiseselskapene har brukt mandag morgen til å oppdatere seg om mulige konsekvenser etter at det greske folk søndag sa nei til EUs redningspakke.

Foreløpig er det ingen dramatikk:

— Ferieturene til de greske øyene vil gå som normalt. Nå er jo situasjonen litt uoversiktlig, og blir det nødvendig å gjøre endringer i folks reiser vil kundene få beskjed om dette. Så langt er det ingen forandringer i forhold til oppsatt plan, sier lederen for Apollo Reiser, Erik Haug, til Aftenposten mandag morgen.

I løpet av dagen i dag letter seks fly fra Oslo Lufthavn med ulike reisemål i Hellas som destinasjon, bl.a. Athen, Kreta, Rhodos og Korfu.

Hos Ving er det en viss spenning knyttet til hva konsekvensene av grekernes nei til EUs redningsplakke vil bli:

— Vi følger nøye med, og skulle det inntre en uventet forandring som gjør at ferien til folk ikke lar seg gjennomføre som planlagt, vil vi hente folk hjem. Det er vårt ansvar å sørge for at folk kommer seg hjem fra ferien. Det kan for eksempel skje hvis det skulle bryte ut streiker i kjølvannet av krisen, slik at vi ikke kan garantere folk vanlige forsyninger til hotellene. Vi har lang erfaring i å håndtere krisehendelser. De rapportene vi har fått så langt mandag tyder på at alt er normalt også etter folkeavstemningen, sier PR-ansvarlig Elisabeth Larsen-Vonstett i Ving.

Apollos leder, Erik Haug, reiser selv på ferie til Kreta, den største ferieøya i Hellas, på fredag:

— Det ser jeg virkelig frem til. Kreta er en flott øy, sier den norske toppsjefen som ikke regner med problemer av noen art. Fremdeles er det euro å hente i minibankene som før, alle fly og busser går som normalt og på strendene og på strandrestaurantene koser folk seg i det varme været, som alltid.

Selskapet følger imidlertid situasjonen mer nøye nå enn normalt:

Apollo og Ving får rapporter flere ganger per dag fra de mange reisemålene i den greske øyverdenen. Så langt har det ikke kommet meldinger som har gjort det nødvendig å komme norske reisende til unnsetning på noen måte.

Følger godt med på sosiale medier

— Vår oppfordring nå er å forholde seg til reisen slik den er satt opp. Vår anbefaling om å ta med seg litt mer kontanter enn under normale omstendigheter, står ved lag. Jeg har inntrykk av at reisende flest følger godt med i hva følgene av situasjonen er for de som reisende, ikke minst på de sosiale medier, sier Haug.

Krisen i Hellas ser heller ikke ut til å påvirke salget. Selskapet har solgt 98-99 prosent av alle reisene i juli, men i august er det mulig å få reiser til gode priser:

— Det er som normalt i august. Når skoleferien er slutt blir det flere ledige plasser, men de greske øyene er fremdeles like flotte, sier Haug.

Publisert: