Her brøyter politiet seg gjennom folkemengden for å stanse valget

Laura Pocorull (30) fra Bergen tok frem kameraet da politiet ville forhindre folk fra å stemme.

Publisert:

Laura Pocorull reiste fra Bergen til den katalanske byen Sant Carles de la Rapita for å avgi sin stemme.

Folkeavstemningen om hvorvidt Catalonia skal ha selvstyre eller ei førte til store opptøyer søndag.

– Jeg og en venn var tidlig ute. Vi møtte opp ved stemmelokalet før klokken ni. Politiet kom like etter. Da startet bråket, forteller Pocorull.

– Vi var en hel gjeng som forsøkte å holde politiet ute fra stemmelokalet. Vi holdt dørene stengt og klarte å gjemme vekk valgurnene, sier Pocorull som har jobbet som ingeniør i Bergen i fire år.

Søndag kveld sa katalanernes president Carles Puigdemont at regionen har vunnet retten til en selvstendig stat etter søndagens folkeavstemning.

– Med denne håpets og lidelsens dag har innbyggerne av Catalonia vunnet retten til en selvstendig stat i form av en republikk, sa Puigdemont i en TV-sendt tale etter at valglokalene var stengt søndag.

90 prosent sier ja til et uavhengig Catalonia, sa en talsmann for regionsmyndighetene på en pressekonferanse sent søndag kveld.

Statsminister: – Det har ikke vært noen folkeavstemning

De sentrale spanske myndighetene mener at folkeavstemningen om katalansk selvstyre er ulovlig. Store styrker fra det nasjonale politiet ble sendt ut for å hindre at valget ble gjennomført.

Spanias statsminister Mariano Rajoy sier det ikke funnet sted noen folkeavstemning i Catalonia søndag. Han fremholder at politiet har gjort sin plikt.

Statsministeren la ikke an noen forsonende tone da han holdt en TV-overført tale søndag kveld.

– Avstemningen er en hån mot selve essensen av demokratiet, sa Rajoy etter at valglokalene stengte klokken 20. Han avfeide all kritikk om brutal fremferd av politi og sentralmyndigheter.

– Vi gjorde det vi måtte. I dag vant demokratiet, fordi grunnloven ble overholdt, sa han, og føyde til:

– Vi vil aldri lukke døren for dialog, men det må skje innenfor rammen av loven og demokratiet.

SAMMENSTØT: Minst 760 personer skal være skadet etter sammenstøtene søndag. Foto: NTB Scanpix

– 844 skadet

Ifølge katalanske myndigheter var det søndag kveld registrert 844 personer som trengte behandling etter sammenstøt med politiet under folkeavstemningen i Catalonia. Tallet er dermed kraftig oppjustert fra det forrige anslaget på 465 sårede.

Nødetatene bekrefter at mange er såret etter at spansk politi, utstyrt med skjold, køller og skytevåpen, gikk hardhendt til verks og blant annet skjøt mot demonstranter med gummikuler. Ved 16-tiden hadde politiet stengt 79 av de rundt 2300 valglokalene i regionen.

Regjeringen i Madrid har opplyst at tolv politifolk også ble såret i sammenstøtene søndag.

Stemte i småby

– Rundt 50 personer ble skadet her jeg er. Noen av dem hadde dype kutt i hodet. Vi ble behandlet som kriminelle, mens alt vi ønsket var å stemme, sier Laura Pocorull.

I flere byer ble det rapportert om knuste vinduer i valglokaler og konfiskerte stemmesedler og valgurner. Svartkledde politimenn med hjelm brukte makt og dro mennesker som vil stemme, ut av lokalene.

– Spania ønsker å forby oss å stemme. De er redde for et lite stykke papir i en boks, sier Pocorull.

– Fikk du ikke stemt?

– Jo, vi dro til en liten by i nærheten og stemte der. Men mange fikk aldri gitt sin stemme, sier Pocorull som håper på internasjonale reaksjoner.

Les også

– Minst 460 skadet i sammenstøt med politiet i Catalonia

Publisert: