Drammens-fotograf utpekt som de tiltaltes sjef

Drammens Tidende-fotograf Rune Folkedal (41) er av aktoratet i Kongo utpekt som de tiltaltes sjef.

  • Aftenposten.no
  • Ida Halvorsen Kemp
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 13 år gammel

Ansvarlig redaktør i Drammens Tidende, Geir Arne Bore, bekrefter overfor Aftenposten.no at deres fotograf omtales i rettssaken i Kongo som de tiltaltes sjef.

— Ja, det er meg, Norges farligste mann, svarer fotograf Rune Folkedal i Drammens Tidende ironisk på spørsmål om det er han som figurerer på bildet som ble vist frem i retten i Kongo i dag.

Iført et militært hodeplagg og med pekefingeren rettet mot Sentral-Afrika poserer den hvite mannen på bildet foran et verdenskart. Ifølge aktor Jean Blaise Bwa Mulundu skal bildet vise hvordan en offiser briefer de tiltalte Tjostolv Moland og Joshua French om deres oppdrag i Kongo.

I virkeligheten ble bildet tatt med Folkedals egen mobiltelefon på en fest i Strømsø i Drammen i 2006, og sendt til Folkedals kamerat Torgeir Friksen, som var sjef for det drammensbaserte sikkerhetsfirmaet SIG (Special Intervention Group).

— Vi sendte bildet til Torgeir med teksten «vi vet hvor du er», eller «nå kommer vi og tar deg». Vi trodde han var i Kongo på den tiden, og ville tulle med ham, sier Folkedal til Aftenposten.no.

I virkeligheten befant Friksen seg imidlertid i Sverige på denne tiden.

Overtok telefonen

— Jeg kjenner Torgeir fordi vi har jobbet sammen på noen eventer, og vi har også dykket sammen. Moland og French har jeg aldri møtt. Jeg har ingen militær bakgrunn, jeg har ikke en gang avtjent førstegangstjeneste, sier Folkedal.

Han har i dag vært i kontakt med Friksen for å få klarhet i hvordan MMS-bildet har havnet som bevis i retten i Kongo.

— Ifølge Torgeir ble telefonen lagt igjen, solgt eller gitt bort i Uganda. Moland og French har siden overtatt den og tatt den med seg inn i Kongo, og det gamle bildet var tydeligvis ikke slettet, sier Folkedal.

Han synes situasjonen er surrealistisk.

— Du kan tenke deg selv hvordan dette føles. Jeg fikk en tekstmelding av en kompis som spurte om jeg hadde sett fronten på Aftenposten.no, og da jeg gikk inn så jeg et bilde, tatt av meg selv småfull på en fest, holdt opp av aktor i en rettssak, sier Folkedal.

— Hvis det ikke var for at folk ble dømt til døden, hadde det vært morsomt.

- Topphemmelig oppdrag

Folkedal har fremdeles det opprinnelige bildet lagret på sin egen mobiltelefon.

Hodeplagget han bærer på bildet, er ifølge ham selv en lue han har fått i gave av en engelsk soldat.

Under dagens rettsmøte i Kongo, ble «beviset» beskrevet på denne måten:

— Dette er brifingen de fikk. De hadde et topphemmelig oppdrag. Handlet det om jakt på mineraler? Om støtte til FDLR-rebellene som skaper problemer i den østlige delen av Kongo? Eller om å fange en okapi? (Okapi er et dyr og navnet på nasjonalparken der de to ble arrestert. Red.)

Moland: Aldri blitt avhørt om bildet

Aftenposten.no fikk vekslet noen ord med de tiltalte i sentralfengselet i Kisangani etter dagens rettsmøte.

Moland forklarte bildet av Folkedal slik:

— Jeg mottok bildet av ham i en MMS-melding i 2006. Jeg har aldri blitt avhørt om bildet, og det var ikke blant bevisene som ble overlevert forsvarerne, sier Moland.

Han sier dessuten at en militærsjef aldri ville brukt et slikt kart i sin planlegging av en operasjon. Joshua French sier til Aftenposten.no at han aldri har sett bildet før.

Publisert: