Alle de drepte i Stockholm er identifisert

To svensker, en britisk mann og en belgisk kvinne ble drept i angrepet i Stockholm fredag. Den terrorsiktede 39-åringen skulle ha vært utvist fra Sverige.

Publisert: Publisert:

SAMLET: Søndag ettermiddag samles folk til markering på Sergels torg med lys, musikk og taler. Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Stine Barstad

Politiet opplyste under en pressekonferanse søndag formiddag at alle de fire drepte fra fredagens angrep nå er identifisert.

Ifølge politiet er det to svenske statsborgere, en belgisk statsborger og en britisk statsborger som døde i angrepet. Pårørende og ambassader er varslet, og britisk UD har, i samråd med familiemedlemmer, bekreftet at Chris Bevington (41) er blant de døde.

Politisjef Johan Hysing sier politiet ikke vil bekrefte identiteten til de andre avdøde av hensyn til pårørende.

Britiske Chris Bevington (41) er en av de fire døde etter angrepet i Stockholm. Britisk UD har offentliggjort dette bildet sammen med en uttalelse fra familien, som minnes Bevington som «en fantastisk ektemann, sønn, far, bror og en nær venn for mange». Foto: AFP / NTB Scanpix / Privat

Skulle utvises

Politiet opplyser også at den terrorsiktede 39-åringen søkte oppholdstillatelse i Sverige i 2014. Han fikk avslag i juni 2016 og ble besluttet utvist. Han ble etterlyst av svensk politi for halvannen måned siden. Politiet vil ikke kommentere bakgrunnen for at 39-åringen søkte opphold i Sverige.

– Vi vet han har vist sympatier for ekstreme organisasjoner, deriblant IS, sier politiet på pressekonferansen.

Ytterligere en person har fått status som mistenkt etter angrepet i Stockholm fredag, melder Expressen.

Vedkommende er tildelt offentlig forsvarer, melder den svenske avisen.

Flere svenske medier melder om at vedkommende ble pågrepet under en politiaksjon søndag morgen. Han er mistenkt for «brudd mot rikets sikkerhet».

Politiet ville under pressekonferansen ikke gi detaljer på pågripelser i forbindelse med etterforskningen, men sier at «knapt fem» personer nå sitter pågrepet.

Politiet har også gjort rundt 500 avhør og undersøker rundt 70 digitale bevis i forbindelse med etterforskningen.

11-åring og 31 år gammel kvinne døde

Pårørende bekreftet overfor Expressen lørdag at den ene omkomne er en 11-åring som ble meldt savnet på sosiale medier etter angrepet.

11-åringen skal ha blitt påkjørt da den siktede 39-åringen kjørte ned folk på Drottninggatan med en stjålet lastebil, før han krasjet den inn i varemagasinet Åhlens City.

Belgias utenriksminister Didier Reynders skriver på Twitter søndag morgen at en av de drepte er en belgisk kvinne.

– Vi har beklageligvis mistet en medborger under attentatet i Stockholm. Jeg vil gi mine kondolanser til familien og de nærmeste, skriver Reynders.

Reynders sier til avisen LeSoir at han fikk dødsfallet bekreftet lørdag kveld fra svenske myndigheter.

Den belgiske TV-kanalen VRT var kvinnen 31 år gammel, og kom fra byen Halle.

Hun skal ha vært på Drottninggatan for å shoppe da lastebilen kjørte i villt tempo og meide ned fotgjengere i gågaten. Hun skal ikke ha hatt noen identifikasjonspapirer på seg, og måtte indentifiseres ved hjelp av DNA.

– Støtter familien

En talsmann for det britiske utenriksdepartementet sier politiet i Stockholm har bekreftet at en britisk mann døde i angrepet.

«Vi støtter familien hans i Sverige og i Storbritannia. Tankene våre er med dem og med alle som berørte i denne forferdelige tiden,» heter det i en uttalelse gjengitt i BBC.

We are supporting his family in Sweden and in the UK. Our thoughts are with them and all those affected at this terrible time.

15 personer ble skadet under det som betegnes som et terrorangrep. 9 personer ligger fortsatt på sykehus. Fire av dem er alvorlig skadet. To er under intensivbehandling. Et barn som ble skadet i angrepet, ble utskrevet fra sykehuset søndag formiddag.

Politiet bærer ut beslag etter en aksjon i Vårberg lørdag ettermiddag. Den siktede 39-åringen skal ha oppholdt seg her kort tid før angrepet fredag. Foto: Maja Suslin/TT / NTB scanpix

Politiet opplyser at de vil holde en pressekonferanse klokken 12.30 søndag formiddag.

Politiet bekrefter overfor Aftonbladet at de har hatt en aksjon i Sollentuna søndag morgen.

To personer med koblinger til den terrorsiktede 39-åringen er bragt inn til avhør.

Politiet gjennomførte lørdag kveld aksjoner både i Vårberg og på Kungsholmen. I Vårberg forteller naboer at et titalls væpnede politifolk pågrep to personer.

Politiet bekrefter overfor SVT søndag morgen at syv personer er tatt inn til avhør, i tillegg til den siktede 39-åringen.

Gjerdet ved åstedet der folk har festet blomster er nå så overlesset at det holder på å velte. Blomstene blir nå flyttet til Sergels-trappen ved Kulturhuset. Foto: Markus Schreiber / TT / NTB Scanpix

Lokale myndigheter har søndag morgen begynt å rydde området i Stockholm sentrum som har vært avsperret siden fredag ettermiddag.

Folk har siden fredag strømmet til sentrum for å legge ned blomster ved et gjerde på åstedet. Nå er gjerdet så overlesset at kommunen har besluttet å flytte blomstene til Sergel-trappen ved Kulturhuset.

Klokken 14 søndag ettermiddag skal det holdes en markering på torget med musikk og taler. Arrangørene understreker at arrangementet er upolitisk, og ber folk ta med seg et lys og legge plakatene igjen hjemme.

Publisert: