En høyst uvanlig vanlig familie

Denver (bt.no): Michelle Obamas oppgave i går kveld var å vise at de er en vanlig familie med arbeiderklasserøtter, og å overbevise den skeptiske hvite middelklassen om at de ikke har noe å frykte.

«Familie» var stikkordet her i Denver mandag kveld, da Michelle Obama var hovedtaler på den første dagen av Demokratenes landsmøte.

Hun ble introdusert av en video der moren fortalte om hennes barndom og oppvekst. Deretter kom hennes bror Craig Robinson på scenen og fortalte om sin lillesøster, før Michelle Obama selv dukket opp, til øredøvende applaus.

Den potensielle førstedamen virket nervøs, men klarte oppgaven fint.

— Jeg kommer her som en datter oppvokst på Chicagos South Side, (fattig arbeiderklassestrøk, red. anm.) med en far som var kommunalarbeider og en mor som var hjemme med min bror og jeg, sa hun.

Ja, jeg elsker dette landet

Michelle Obama fikk flere ganger stor applaus, blant annet da hun trakk frem Hillary Clinton som et forbilde.

Det aller største bifallet kom imidlertid da hun sa høyt og tydelig: «I love this country».

Det var det viktig at hun gjorde. Michelle har nemlig gjennomgående hatt lavere popularitetsratinger enn Obama selv, og hun har blitt utsatt for harde angrep fra politiske motstandere. De trekker ofte frem et sitat der Michelle Obama sier at hun sier at hun har skammet seg over landet sitt.

Et av de store problemene for Barack og Michelle Obama har vært at folk oppfatter dem som snobbete og elitistiske. Begge har gått på eksklusive universiteter og har gjort karriere som advokater. Alle eksperter er enige at den som skal vinne i november må klare å overbevise folk om at han forstår folks økonomiske , og understreket at familien hennes problemer, og kan fikse dem.

Michelle Obamas tale var full av frierier til den strevende middelklassen.

— (Barack) ble oppdradd av besteforeldre som var arbeiderklassefolk akkkurat som mine foreldre, og av en alenemor som strevde med å betale regningene, akkurat som vi gjorde. Som i min familie, måtte de også spinke og spare for at han skulle få de mulighetene de aldri fikk selv.

Hun snakket også mye om verdien av hardt arbeid og muligheter som basis for den amerikanske drømmen.

— Barack og jeg er oppvokst med de samme verdiene: Du jobber hardt for det du vil oppnå i livet, sa Michelle Obama.

Familieøyeblikk

Etter talen kom Obamas to døtre Malia og Sasha på scenen.

Da dukket også Obama opp live fra St. Louis, for å fortelle konen og barna at han var glad i dem.

Artikkelen fortsetter under videoen.

— Hvor er du, pappa? ropte Barack Obamas yngste datter, syvåringen Sasha, til farens ansikt, som hang over henne på en diger skjerm.

— Jeg er i St. Louis, honey, svarte Barack.

Konen Michelle lo.

Det var et intimt familieøyeblikk, foran tusenvis av delegater og pressefolk i Denver, kringkastet direkte i beste sendetid til hele det amerikanske folk.

De fleste familier ville stått der i rampelyset lammet av skrekk. For Obama-familien virket det som om det var det mest naturlige i verden.

— Hvordan syntes du det gikk med mamma? spurte Barack Sasha.

— Jeg synes hun klarte seg bra, svarte syvåringen.

Hvem bør bli president i USA? Si din mening!

RICK WILKING

LARRY DOWNING