Et skritt nærmere helsereformen

President Barack Obamas omstridte helsereform er godkjent i Representantenes hus.

Publisert:

Foto: AP/Scanpix

NTB

President Barack Obamas omstridte helsereform er godkjent i Representantenes hus i USA. Nå venter det avgjørende slaget i Senatet.

220 representanter stemte for lovforslaget lørdag kveld lokal tid, mens 215 stemte mot. Dermed er den største overhalingen av USAs helsevesen på et halvt århundre ett viktig skritt nærmere å bli virkelighet.

Klappet og jublet

Demokratenes representanter klappet, jublet og omfavnet hverandre da forslaget hadde fått de nødvendige stemmene.

Republikanerne sto derimot samlet i sin motstand mot loven. Kun én republikaner brøt med sitt parti og stemte «ja».

Samtidig ligger den politiske dragkampen an til å bli langt vanskeligere i Senatet, hvor det også er splid om reformen blant demokrater.

Presidenten omtaler avstemningen i Representantenes hus som historisk og sier han ser fram til å få reformen endelig vedtatt innen utgangen av året.

Er to skritt unna

— Takk for det harde arbeidet som er lagt ned i Representantenes hus. Med dette er vi bare to skritt fra å få en helseforsikringsreform på plass i Amerika, og nå må Senatet følge opp og vedta sin versjon av loven, sier Obama.

Om det vil skje, er fortsatt usikkert. Forhandlingene om Senatets versjon av lovforslaget har stått i stampe i flere uker, og både republikanere og moderate demokrater er skeptiske til reformen.

Før lovforslaget fikk flertall i Representantenes hus, måtte lovforslaget endres slik at det sikret mot offentlig subsidiering av selvbestemt abort.

I alt 39 demokrater endte likevel opp med å stemme mot forslaget.

Helsereformen har vært ett av president Barack Obamas sentrale mål siden han ble valgt for ett år siden.

Målet med reformen er å sikre at 36 millioner amerikanere som i dag ikke har helseforsikring, skal bli forsikret. Skjer dette, vil om lag 96 prosent av befolkningen i USA ha helseforsikring.

Strid om utgifter

Kongressens kontor for budsjettanalyse har beregnet at reformen vil føre til en reduksjon i statsbudsjettets underskudd på 100 milliarder dollar over en periode på ti år.

Republikanere tror derimot det motsatte vil skje.

— Vi har ikke råd til dette lovforslaget. Det er et 2000 sider langt veikart til statlig oppkjøp av helsevesenet, seier republikaneren Roy Blunt.

John Boehner, Republikanernes leder i Representantenes hus, hevder resultatet av reformen vil bli økte statlige utgifter, økt gjeld og tap av arbeidsplasser.

Publisert:

Foto: Reuters/Scanpix