- Sender munkene i fengsel

Tusenvis av burmesiske munker skal være arrestert og vil bli sendt til fengsler nord i landet, ifølge BBC.

Rundt 4000 munker skal ha blitt internert de siste dagene etter motstanden de viste mot militærjuntaen i Burma. De blir holdt i forvaring på en veddeløpsbane som ikke lenger er i bruk og et teknisk universitet.

Kilder i en milits sponset av juntaen forteller til BBC at munkene snart vil bli sendt ut av Rangoon. Munken har blitt fratatt kuttene sine og har blitt lagt i jern. Noen rapporter forteller at munker gjennomfører sultestreiker.

Møter juntaen

Minst 1000 mennesker skal være savnet i Burma. Lederen for Burmas militærjunta, general Than Shwe, vil møte FNs spesialutsending Ibrahim Gambari tirsdag, ifølge en talsmann i informasjonsdepartementet.

Gambari møtte noen av landets militære ledere søndag, men han har ennå ikke møtt lederen for militærjuntaen. Søndag kveld returnerte han derfor til Burmas nye hovedstad Naypyidaw, med håp om å få i stand et møte, melder BBC.

FNs spesialutsending håper å overtale militærjuntaen til å unngå voldelige sammenstøt med demonstrantene som protesterer mot Burmas diktatorstyre.

Gambari ser fram til å møte Than Shwe før han forlater området, opplyste FN i en pressemelding mandag formiddag.

Mandag ble han derimot tatt med til Lashio, nordøst for Naypyidaw, for et møte om Eurasia-relasjoner.

1000 savnet

Minst 1000 mennesker er savnet i Burma, ifølge menneskerettighetsgruppen AAPP, som er basert i Thailand. Bekymringen er stor for hva som er hendt med alle som er blitt arrestert den siste tiden.

AAPP har i flere år overvåket situasjonen for politiske fanger i burmesiske fengsler. Gruppen opplyser nå at så mange som 1500 mennesker kan ha blitt fengslet forrige uke.

– Vi tror at minst 85 opprørsledere, over 1.000 munker og mellom 300 og 400 studenter og aktivister er arrestert, sier Bo Kyi i AAPP. Han legger til at forholdene i fengslene i Burma er svært tøffe.

AAPP sier videre at buddhistmunkene som ledet an i massedemonstrasjonene, som mange nå kaller Safran-revolusjonen, ble tvunget til å ta av seg munkekappene og deretter ble «banket opp, sparket og fornedret på det groveste» av soldater og militsgrupper.

Møtte Suu Kyi

Militærjuntaen i Burma tillot søndag overraskende Gambari å møte opposisjonsleder Aung San Suu Kyi i Rangoon, der et stort antall tungt bevæpnede soldater og politi er utplassert for å hindre nye demonstrasjoner.

Spesialutsendingen Gambari skal være den første utlendingen som møter Suu Kyi på ti måneder.

De to snakket sammen i over en time i en bygning i nærheten av huset der Suu Kyi holdes i husarrest. Kvinnen som vant Nobels fredspris i 1991, er blitt et symbol på Burmas kamp for demokrati.

Skremt

Rundt 20.000 soldater og politifolk vokter nå gatene i Rangoon. Antallet demonstranter er mye lavere enn for noe dager siden. Årsaken er at folk er skremt, melder BBC.

Flere hundre personer er arrestert og minst ti personer er drept i forbindelse med demonstrasjonene i Burma, mot 45 år med militært diktatorstyre.

Protestene kom etter at myndighetene økte prisene på drivstoff dramatisk 19. august og økte i styrke da Burmas munker tok på seg en ledende rolle.

Singapores statsminister Lee Hsien Loong ber de militære lederne om å søke forsoning og hjelpe Gambari med å finne en vei ut av krisen.

Reaksjoner

Japan opplyser at de vurderer å innføre sanksjoner eller andre tiltak overfor militærjuntaen i Burma.

– Japan vurderer strenge tiltak, sier talsmann for regjeringen Nobutaka Machbimura.

– Japan er svært bekymret for demokratiseringsprosessen og menneskerettighetssituasjonen i Burma, og vi kommer til å fortsette å ta opp spørsmålet, legger han til.

PÅ VAKT: Soldater holder vakt i gatene i Rangoon. STR

DREPT: Regimet i Burma har kuttet både internett- og telefonlinjer for å hindre at informasjon kommer ut av landet. En representant for Democratic Voice of Burma har likevel klart å få sendt ut dette bildet av en død munk i en elv i Rangoon. HO

FOLKETOMT: Ingen demonstrasjoner ved Sule-pagoden i Rangoon mandag. STR