Udetonert bombe funnet på hotellrom

En udetonert bombe ble funnet på et hotellrom på Mariott-hotellet i Jakarta. Politiet har nå uskadeliggjort bomben.

Publisert Publisert

Foto: STRINGER/INDONESIA

  • NTB

Minst ni mennesker er drept etter at to bomber gikk av på to luksushoteller i Indonesia. Ytterligere én udetonert bombe er funnet i et hotellrom.

Les også: Norsk kvinne lettere skadet

Fasaden på hotellet Ritz-Carlton ble sprengt i filler fredag morgen. Omtrent samtidig ble også Marriott-hotellet rystet av en eksplosjon. Skrot og glassbiter lå strødd utenfor hotellbygningene etter det som etter alt å dømme var et koordinert terrorangrep.

Ytterligere én udetonert bombe ble funnet og uskadeliggjort av politiet i et hotellrom i Marriott-hotellet, hvor etterforskerne tror gjerningsmennene har oppholdt seg.

Kontrollsenter for eksplosjonene

– Kontrollsenteret var rom nummer 1808 i Marriott-hotellet, hvor antiterrorpolitiet fant eksplosiver og en udetonert bombe, sier presidentrådgiver Djali Yusuf.

En talsmann for den Indonesiske presidenten fastslår at angrepet er en terrorhandling, og det skal være indikasjoner på at det kan dreie seg om et selvmordsangrep

Norsk kvinne rammet

Ni personer skal være drept i angrepene mot hotellene, og minst fire av dem skal være utlendinger. Ifølge politiet er 41 mennesker såret, og av disse kommer minst 14 fra andre land enn Indonesia.

Også nordmenn ble rammet av eksplosjonen.

– Vi har fått informasjon om at en norsk borger er lettere skadd i bombeeksplosjonen i Jakarta. Vedkommende er i fin form, sier underdirektør Ragnhild Imerslund til NTB.

Imerslund opplyser at det dreier seg om en kvinne. Det er ikke kjent hvor kvinnen oppholdt seg da eksplosjonen natt til fredag norsk tid fant sted.

Like ved Marriott ligger bygningen som huser de nordiske ambassadene i Jakarta, og de ble evakuert etter angrepet. Men etter få timer var de ambassadeansatte tilbake igjen, etter at bygningen var blitt sjekket.

– Det handlet om for eksempel strukturelle skader og den slags som man ville undersøke. Men nå er vi tilbake som vanlig, kunne den svenske chargé d’affaires Anders Backman fortelle TT i 8-tiden norsk tid.

Over to timer etter angrepet på hotellene kom det meldinger om at minst to personer mistet livet i en eksplosjon nord i den indonesiske hovedstaden. Lokale myndigheter bekreftet meldingene om eksplosjonen, men den skal ikke være relatert til hotellbombene.

Fordømmer

Én av de drepte kommer fra New Zealand, og landets statsminister John Key fordømmer bombingen på det sterkeste.

– Alt jeg har sett, tyder på at dette var et bevisst angrep designet for å drepe og såre uskyldige mennesker, sier Key.

Det hersket kaos i områdene rundt hotellene etter eksplosjonene, som skjedde i frokosttiden på hotellene.

– Jeg spiste frokost i 16. etasje da jeg hørte en eksplosjon og gikk ned til 1. etasje. Der var det kaos. Jeg så utlendinger som var dekket av blod, mellom tre og fem stykker som var hardt såret, forteller en kvinne ved navn Intan til fjernsynskanalen TV One.

Bali-angrepet

Begge hotellene ligger i et fasjonabelt strøk i sentrum av den indonesiske hovedstaden. Marriott-hotellet ble rammet av en bilbombeeksplosjon i 2003, og den gang ble tolv mennesker drept. Den ytterliggående islamistiske organisasjonen Jemaah Islamiah ble beskyldt for å ha stått bak dette angrepet.

Jemaah Islamiah anklages også for å ha vært innblandet i terrorangrepet på Bali i 2002, som kostet 202 mennesker livet.

Siden begynnelsen av 2000-tallet er en rekke religiøse ekstremister pågrepet i Indonesia, og det er nå flere år siden forrige gang landet ble rammet av store bombeaksjoner. Presidentvalget tidligere denne måneden gikk fredelig for seg.

En talsmann for den nylig gjenvalgte presidenten Susilo Bambang Yudhoyono sier statslederen er dypt bekymret over bombeaksjonene i Jakarta.

Publisert

svp://18909