Studie: – Verden må forberede seg på mikrokefali-epidemi

Forskere slår alarm om at verden må forberede seg på en «global epidemi» av mikrokefali, den alvorlige fosterskaden som spres med zikaviruset.

ZIKAVIRUSET: Bildet viser en fire måneder gammel baby fra Recife i Brasil som ble født med mikrokefali høsten 2015.
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

I en studie publisert i det anerkjente medisintidsskriftet The Lancet bekrefter forskere fra Brasil og Storbritannia sammenhengen mellom zikaviruset og mikrokefali. Sammenhengen har vært kjent lenge, uten at det har vært fundert i omfattende forskning.

Forskerne fant spor etter zikaviruset hos om lag halvparten av 32 spedbarn født med mikrokefali. I en kontrollgruppe med 62 friske spedbarn, var det ingen som testet positivt for zika. Den slående sammenhengen får forskerne til å slå alarm.

– Vi bør forberede oss på at mikrokefali-epidemien sprer seg til alle land hvor zikaviruset allerede spres og i de landene hvor det er sannsynlig at viruset vil spre seg, skriver forskergruppen. Til nå er det Brasil som har vært hardest rammet.

– Vi anbefaler at vi forbereder oss på en global mikrokefali-epidemi og andre utslag av det medfødte zika-syndromet.

Mikrokefali er en medfødt misdannelse som innebærer at babyer fødes med underutviklet hjerne og et unormalt lite kranium. Zikaviruset overføres i hovedsak av mygg, men kan også overføres seksuelt.

Publisert: