Talsperson bekrefter: Bannon ferdig som sjefstrateg

Det hvite hus bekrefter at Steve Bannon slutter i jobben som sjefstrateg for USAs president Donald Trump.

SLUTT: Donald Trump og Steve Bannons veier skilles. Carlos Barria / X90035

NTB

Talsperson Sarah Sanders opplyser dette, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Bannon skal være enig med stabssjef John F. Kelly om å forlate Det hvite hus fredag.

– Vi er takknemlige for hans arbeid og ønsker ham alt godt, sier Sanders i en uttalelse. Sanders kommenterte ikke hvorvidt Bannon trakk seg selv, eller om han fikk sparken.

Bannon har nytt stor innflytelse i Det hvite hus. Han skal blant annet være mannen bak det omstridte innreiseforbundet for borgere fra seks hovedsakelig muslimske land og Trumps beslutning om å trekke USA ut av Parisavtalen.

– Sa opp selv

Nyheten kommer kort tid etter at The New York Timesmeldte at Trump skal ha besluttet at han ønsker å fjerne Bannon. Ifølge to tjenestemenn i administrasjonen diskuterte Trump og flere av hans medarbeidere fredag hvordan og når de kunne sparke sjefstrategen.

63 år gamle Bannon ble utnevnt til presidentens sjefstrateg da Trump inntok Det hvite hus i januar 2017. Den tidligere redaktøren for det omstridte, sterkt høyreorienterte nyhetsnettstedet Breitbart var fra august til november i fjor Trumps valgkampsjef.

New York Times skriver at en kilde nær Bannon hevder at sjefstrategen forlater jobben etter eget ønske, og at han allerede 7. august skal ha levert inn sin avskjedssøknad. Ifølge kilden skulle nyheten kunngjøres denne uken, men den ble utsatt i kjølvannet av hendelsene i Charlottesville.

Uenig om Nord-Korea

Trump skal ha blitt svært sint på Bannon etter et intervju tidligere denne uken der 63-åringen uttalte seg i strid med presidentens syn på Nord-Korea.

I et intervju med det liberale magasinet The American Prospect snakket Bannon om sin oppfatning om at krisen med Nord-Korea ikke kan løses med våpen.

– Inntil noen løser den delen av regnestykket som sier at 10 millioner mennesker i Seoul vil dø i løpet av de første 30 minuttene av en konvensjonell krig, så ser jeg ingen militær løsning på denne problemstillingen, sa Bannon. 63-åringen har selv sagt til andre at han trodde han snakket med en akademiker og at samtalen var «off the record», ifølge Reuters.

Trump sa tirsdag at Bannon var en venn, men han nektet å bekrefte at sjefstrategen skulle fortsette.