Russlands ambassadør i Tyrkia skutt og drept

Russlands ambassadør til Tyrkia, Andrej Karlov (62), er drept i Ankara, i det russiske myndigheter kaller en terrorhandling. Gjerningsmannen er identifisert som tyrkisk politimann.

Publisert Publisert

- SKJØT: Ifølge flere medier skal dette være gjerningsmannen som skjøt og drepte den russiske ambassadøren (liggende på gulvet). Foto: NTB Scanpix

  • NTB
  1. Leserne mener

Karlov ble skutt i ryggen under åpningen av en utstilling i Ankara mens han holdt en tale. Han døde av skuddene.

Tre andre personer ble såret i angrepet, melder den tyrkiske private fjernsynskanalen NTV.

– Dette er en tragisk dag for russisk diplomati, sier Maria Zakharova, en talskvinne for det russiske utenriksdepartementet.

– Hevn for Aleppo

Angriperen var en politimann, skriver Ankaras ordfører Melih Gokcek på Twitter.

Angriperen er av den tyrkiske avisen Yeni Safak navngitt som «M.M.A.», en politimann som var ansatt i Ankara-politiets anti-opprørsstyrke. Han var iført dress og slips under angrepet.

– Ikke glem Aleppo! Ikke glem Syria!, ropte angriperen.

Deretter ropte han: «Hold dere unna! Hold dere unna! Bare døden vil ta meg bort herfra. Alle som er innblandet i denne undertrykkelsen, kommer til å dø, én etter én, ropte han videre.

Angriperen ropte også «hevn» og «allahu akbar» (Gud er størst) og fyrte av minst åtte skudd, ifølge en AP-fotograf på stedet. Angriperen ødela også flere bilder på utstillingen.

Deltakerne på utstillingen løp fra stedet da angriperen begynte å skyte i lufta, forteller en reporter fra avisen Hürriyet. Så rettet angriperen våpenet mot Karlov, forteller reporteren fra den tyrkiske avisen.

DREPT: Russlands ambassadør til Tyrkia, Andrej Karlov, her avbildet i Tokyo i 2005, er skutt og drept i Ankara. Foto: NTB Scanpix

Angriperen skutt

Spesialstyrker omringet deretter bygningen for å ta hånd om angriperen. Litt senere meldte NTV at tyrkisk politi har skutt og drept angriperen.

Angrepet fant sted dagen før Tyrkias utenriksminister Mevlüt Çavusoglu skal til Moskva for å diskutere situasjonen i Syria med sine kolleger fra Russland og Iran.

De siste dagene har det vært demonstrasjoner i Tyrkia mot Russlands inngripen i Syria-konflikten. Russland og Tyrkia står for øvrig bak evakueringsplanen fra opprørskontrollerte deler av Øst-Aleppo.USA, Storbritannia, EU, NATO og Norge fordømmer drapet på Russlands ambassadør til Tyrkia.

Verdensledere fordømer drapet

– Vi fordømmer denne voldshandlingen. Våre tanker og bønner går til ambassadøren og hans familie, sier Kirby det amerikanske utenriksdepartementets talsmann John Kirby.

USAs FN-ambassadør Samantha Power fordømmer også angrepet.

– Jeg er sjokkert over nyheten om det fæle drapet på Russlands ambassadør i Tyrkia. Mine tanker går til hans familie. Jeg fordømmer dette feige angrepet, skrev Storbritannias utenriksminister Boris Johnson på Twitter.

– Jeg fordømmer drapet på Russlands ambassadør i Tyrkia. Mine tanker går til hans familie og det russiske folk. Ingen ting kan rettferdiggjøre en så ond handling, skriver NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg på Twitter.

Også EU fordømmer drapet.

– EU fordømmer på sterkeste mulige vis dette angrepet på Russlands representant i Tyrkia. Vi ønsker å uttrykke vår solidaritet med Russland, sier EUs utenrikssjef Federica Mogherini.

Norges utenriksminister Børge Brende (H) fordømmer også drapet, og sender sine tanker til Andrej Karlos familie, venner samt kolleger i russisk UD.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan ringte mandag kveld til sin russiske kollega Vladimir Putin i forbindelse med drapet

Publisert