Studenter pågrepet etter Boston-terroren

Tre nye mistenkte er pågrepet i forbindelse med etterforskningen av terrorangrepet mot Boston maraton. To av dem er tidligere medstudenter av Dzjokhar Tsarnajev.

Publisert Publisert

MISTENKT: Tamerlan Tsarnajev (t.v.) og Dzjokhar Tsarnajev (t.h.) er mistenkt for å stå bak terrorbombene mot Boston maraton. Tamerlan ble skutt og drept av politiet da de forsøkte å pågripe ham. Foto: Reuters / NTB scanpix

  • NTB

Det forteller en politikilde til nyhetsbyrået Reuters.

De to personene er kasakhstanske statsborgere, og de er tidligere blitt etterforsket for brudd på visumbestemmelsene. De er nå mistenkt for å ha kastet en ryggsekk for 19 år gamle Dzjokhar Tsarnajev, ifølge politikilden.

Den tredje personen som er pågrepet, er amerikansk statsborger. Det er det føderale politiet FBI som har gjort pågripelsene.

Brødrepar

I alt tre personer ble drept og mer enn 260 såret da to bomber eksploderte i målområdet under Boston maraton 15. april. Dzjokhar Tsarnajev er mistenkt for å stå bak terrorbombene sammen med sin 26 år gamle bror Tamerlan Tsarnajev.

Dzjokhar holdes nå i varetekt på et fengselssykehus, mens Tamerlan ble drept under en dramatisk politijakt på brødreparet rett etter angrepet.

De to brødrene er av tsjetsjensk opprinnelse, men har bodd i USA i en årrekke, og Dzjokhar har amerikansk statsborgerskap.

Islamistisk motiv

Dzjokhar Tsarnajev skal i avhør ha forklart at raseri over USAs krigføring i Irak og Afghanistan var blant motivene for angrepet.

Sammen med broren oppsøkte 19-åringen en ekstrem variant av islam via internett, meldte CNN nylig med henvisning til en regjeringskilde. Han skal ha antydet at han lærte seg å lage bomber via al-Qaidas nettavis Inspire.

De to bombene som rammet maratonløperne, ble utløst med fjernkontroll. Politiet mener de ble plassert ut av de to brødrene under løpet.

Enken i søkelyset

Tidligere denne uka skal FBI-agenter ha samlet DNA-materiale og andre beviser hjemme hos Tamerlan Tsarnajevs kone Katherine Russell. De prøver å finne ut hvem som kan ha håndtert trykkokerne som inneholdt bombene, etter at de fant en kvinnes DNA på minst en av dem.

Enken ønsker nå at liket til mannen hennes skal bli overlatt til Tsarnajev-familien, opplyser hennes advokat Amato DeLuca.

Etterforskerne har vært i flere lange samtaler med 24 år gamle Russell etter at hun flyttet tilbake til familien sin i Rhode Island.

Foreldrene til Tsarnajev-brødrene, som bor i Russland, har lagt til side planene om å reise til USA for å hente sønnens lik og besøke Dzjokhar.

CIA ble tipset

CIA skal allerede for mer enn ett år siden ha mottatt tips om Tamerlan Tsarnajev og bedt FBI og andre føderale myndigheter om å sette tsjetsjeneren på listen over terrormistenkte, opplyser en amerikansk etterretningskilde.

Under en lukket høring i Senatets etterretningskomité tirsdag kom det fram at Russland gjentatte ganger hadde kontaktet amerikanerne og bedt dem om å holde øye med den eldste av de to Tsamajev-brødrene.

Tamerlan Tsamajev besøkte blant annet den russiske republikken Dagestan i 2012, og det antas at han da ble overvåket av russisk etterretning.

Publisert