Republikanske profiler trekker seg

Flere profilerte republikanere dropper å stille mot Barack Obama neste høst.

STILLER IKKE: Guvernør Mitch Daniels annonserte i helgen at han ikke stiller som kandidat for republikanerne til presidentvalget neste høst. Her sammen med president Barack Obama i mai.
  • Nicolai Heyerdahl
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

I tillegg til milliardær og politisk outsider Donald Trump og eks-guvernør Mike Huckabee , har også Mitch Daniels bestemt seg for å ikke stille til valg neste høst.

Dermed står republikanerne igjen med svært få profilerte kandidater — i alle fall foreløpig.

Mitch Daniels, som er guvernør i Indiana, hadde sikret seg bred finansiell og politisk støtte, og hans avgjørelse fører trolig til at partiet vil forsøke å overtale et annet, tungt navn til å stille i nominasjonsprosessen, skriver nettstedet Politico.com.

Kjemper om støtte

Daniels valgte å la være å stille av hensyn til familien. Og han hadde knapt rukket å annonsere nyheten før andre republikanske kandidater forsøkte å hente hans støttespillere og valgkampmidler over på sitt lag.

En ikke navngitt politiker i Washington skrev en epost til en av Daniels' støttespillere etter at nyheten sprakk, der det lød:

«Vi mistet akkurat et stort håp for nasjonen»

Daniels har en bakgrunn som budsjettdirektør under George W. Bush, og en av hans viktigste kampsaker ville vært å bekjempe offentlige utgifter, og kvitte seg med noe av landets massive gjeld.

I tillegg har han innført en streng abortlov som guvernør i Indiana, noe som kunne gitt en positiv gjenklang hos en del republikanske velgere.

Overrasket

Ole O. Moen, professor emeritus i Nord-Amerikastudier ved Universitetet i Oslo, følger nyhetene om de ulike kandidatene i USA svært tett.

— Det var overraskende for meg at Daniels trakk seg. Han er en av fire guvernører/eksguvernører som ble regnet som seriøse, sier professoren til Aftenposten.no.

Moen tror republikanerne regner Obama som «en formidabel opponent».

— Jeg tror Obama skremmer dem litt. Og han er styrket etter bin Laden-saken. Der viste han at han ikke er skuddredd. Situasjonen minner litt om 1992, da George Bush senior hadde 90 prosent støtte etter Gulfkrigen. Ingen turte å utfordre ham, bortsett fra Bill Clinton. Situasjonen er ganske lik nå, selv om Obama ikke har de samme tallene som Bush hadde, og ingen av de republikanske utfordrerne nå er av Clintons kaliber politisk, sier Moen.

Gunnar Grendstad, professor i sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen, er enig i at Obama står sterkt før valget neste høst:

— Republikanerne ser at de har problemer med å utfordre Obama i 2012. Spørsmålet er hvem som brenner av penger for å gjøre det. En begrunnelse kan være å posisjonere seg før neste valg i 2016, og skape seg et navn, sier Grendstad til Aftenposten.no.

Han peker på en sittende president nesten alltid står sterkt når han stiller til gjenvalg.

— Teorien går på at du har en gjenvalgseffekt, som styrker presidenten som sitter. Så lenge Obama ikke blir utfordret av andre i partiet, er det et tegn på at han vil bli gjenvalgt. Da kan han konsentrere seg om gjenvalget, og slippe nominasjonsprosessen.

Hva kan velte Obama?

— Økonomi - i hvor stor grad økonomien går godt eller dårlig. Det andre er utenriksspørsmål, utviklingen i Irak og Afghanistan, og i hvilken grad han lykkes i Midtøsten. De to momentene - økonomi og utenriks - kalles “The political fundamentals”, forteller Grendstad.

Tror ikke på Romney

Ole O. Moen mener Tim Pawlenty seiler opp som det sterkeste kortet for republikanerne så langt. Pawlenty, som tidligere var guvernør i Minnesota, annonserte sitt kandidatur søndag kveld.

Les også: Ny republikaner kaster seg inn i presidentvalget

Tidligere leder for partiet i Representantenes hus, Newt Gingrich , har varslet at han stiller til valg. En annen profilert kandidat er Mitt Romney , som har kraftige økonomiske muskler å ta med seg inn i valgkampen.

— Jeg har vondt for å tro at Mitt Romney kan gå helt til topps i nominasjonsprosessen. Det er en stor hemsko at han er mormoner. Han er også en ”brukt vare”, han har vært med før. Når det gjelder Jon Huntsman , USAs tidligere ambassadør til Kina, er han en ukjent størrelse i politikken, sier Moen.

Sarah Palin blir ofte nevnt når mulige republikanske kandidater diskuteres, men hun har så langt ikke gått ut med om hun vil stille til valg eller ikke.

si din mening i kommentarfeltet under!

Publisert: