Mener Europas beste ørretvann ligger i Norge

Ingen har klart å ta en større ørret enn denne i Jølstravatnet, til tross for at to karer har fisket over 6484 ørret der.

TOK REKORD: Sverre Amundsen tok rekordørreten på 12,1 kilo på stang i Jølstravatnet i 1996. Rekorden står fremdeles. Ørreten viste seg å være 13 år gammel.
BEST ØRRETFISKE: - Det 40 kvadratkilometer store Jølstravatnet er en av de beste innsjøene for fiske av ørret i Norge og Europa, forteller biolog Harald Sægrov. Naturen rundt innsjøen tiltrekker seg turister fra både inn- og utland hele sommeren.
FESTIVAL: Den første ørretfestivalen i Jølster ble arrangert på 1950-tallet. I fjor startet de opp tradisjonen igjen med over 700 deltagere. Festivalen finner sted 13. juni i år.
BERØMT MALER: Maler Nikolai Astrup bodde på sørsiden av Jølstravatnet, og hentet inspirasjon herfra til sine malerier. Kunstnerhjemmet Astruptunet er omgjort til museum og kan besøkes.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Monsterørreten på 12,1 kilo ble trukket opp av Jølstravatnet i Sogn og Fjordane på stang i 1996. Nesten 20 år senere er det ingen som kan måle seg med rekorden satt av Sverre Amundsen.

FØRER FISKELOGG: Even Hofstad (61) (t.v.) og Tom Groeng (62) fra henholdsvis Trondheim og Oslo har fisket ørret på stang i Jølstravatnet siden slutten av 1970-tallet. Fiskeloggen viser at de har tatt over 6000 fisk siden 1981.

Men Tom Groeng og Even Hofstad har loggført hver eneste fisk de har fått i Jølstravatnet siden 1981. Så langt har det blitt 6484 ørret. Amundsens rekord er berømt. Men det er ikke for å slå rekorden at Groeng og Hofstad loggfører fangsten.

— Vi møtes en gang i året, og fisker i en uke, sier Groeng.

— Vi begynte å loggføre all fisken. Even liker å ha kontroll.

Reiser med venner på jakt- og fiskeferien

Ifølge Hovedorganisasjonen Virke er dyrking av personlige interesser et viktig mål med feriene for mange.

FLEST MELLOM 200 OG 500 GRAM: De fleste ørretene ligger mellom 200 gram og opp til halvkiloen. Det røde kjøttet kommer av dietten – ørreten spiser små, røde krepsdyr på bunnen av innsjøen.

— Rundt en av ti oppgir at de i 2015 planlegger en reise på en eller flere dager for å dyrke jakt- eller fiskeinteressen sin. Det som er spesielt med jakt- og fiske-ferien, er at de varer lengre enn andre ferier hvor vi dyrker personlige interesser, sier fagsjef Robert Hval Straumann i Virke.30 prosent av dem som skal på jakt eller fiske, og planlegger å være borte lenger enn syv dager.

— Jakt og fiske er også et av de få ferieformålene hvor man oftere drar sammen med venner enn med familie. 36 prosent av jakt- og fisketuristene drar kun med venner, og 29 prosent drar med familien, sier Straumann.

Ørretfiske i Norge trekker ikke på langt nær så mange fisketurister som laksefiske. Alta, Orkla, Lærdal og Namsen er blant laksefiskeelever som står på lister over fiskedestinasjoner du bør besøke før du dør.

1. juni startet sportsfiskesesongen, og mange av de mest populære elvene er fullbooket, men her kan du finne en lakseelv nær deg.

Les også: Dette er landets mest lovende laksefiskeelver.

Ifølge Innovasjon Norge er fisketurismen verdt millioner for lokalsamfunn, og anslår verdien til mellom 250 og 290 millioner alene for fylkene Hedmark og Oppland.

Fiskekort til 6,9 millioner kroner ble solgt i 2014, av dem sto utenlandske fiskere for omkring 20 prosent.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Europas beste ørretfiske?

Jølstravatnet er 40 kvadratkilometer stort, og fullt av fisk.

Både ørret og ørekyt, uten at sistnevnte har påvirket ørretbestanden i noen grad. Årlig kultiveres vannet ved at man tar opp mellom 15 og 20 tonn ørret. Men det er aldri blitt satt ut fisk i innsjøen, fisken er naturlig rekruttert og .

- For å sette fisket i perspektiv – så tas det mer ørret i Jølstravatnet enn det tas i hele Sogn og Fjordane i løpet av året. Og mye mer enn samlet fangst av laks i fylket, sier biolog Harald Sægrov.

GODT FISKEVÆR: – Vi har hatt litt uflaks i år, det har regnet mye. Det beste fiskeværet en blanding med sol, nedbør og skyer, sier hobbyfisker Tom Groeng som har fisket i Jølstravatnet siden tidlig på 70-tallet.

Han arbeider i firmaet Rådgivende Biologer AS i Bergen, men er fra området rundt Jølstravatnet og har fulgt kultiveringsarbeidet tett i en årrekke. — Vi har hørt at Jølstravatnet er blant de beste innsjøene for ørretfiske i Europa, stemmer det?

— Jeg kjenner ikke til noen andre innsjøer i Europa med tilsvarende ørretfiske, så jeg vil si at det er blant det aller beste. I de fleste innsjøer er det ofte store bestander av andre fiskearter, og det er ikke tilfelle her. Det største fisket av ørret i Norge, og antagelig i Europa, skjer i Jølster, sier Sægrov og legger til at det er drevet omfattende næringsfiske i 100 år.

Og den største ørreten som er tatt i Jølstravatnet med garn? Den veide 15,5 kilo og ble tatt i 1973. Norgesrekorden fra 1981 for for ørret tatt på stang står fremdeles med 15,3 kilo.

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Publisert: