Boston-bomberen dømt til døden

Dzjokhar Tsarnajev, som er funnet skyldig i angrepet mot Boston Marathon i 2013, er av juryen dømt til døden.

Publisert:

DØMT: Dzjokhar Tsarnajev er dømt til døden for angrepet mot Boston Marathon i 2013. Foto: Scanpix

NTB

I tillegg ble mer enn 260 ble skadd av bombene som gikk av i målområdet ved maratonløpet. Han er også funnet skyldig i å ha skutt og drept en politimann tre dager senere.

Fornøyd justisminister

— Vi vet alle altfor godt at ingen dom kan lege hjertet til dem som har mistet sine kjære, heller ikke for dem som har fått livslange skader på grunn av dette feige angrepet. Den endelige avgjørelsen er en passende straff for denne skrekkelige handlingen, og vi håper at rettens avgjørelse vil gi en form for avslutning for ofrene og deres familier, sa USAs justisminister Loretta Lynch da dommen var blitt kjent.

I dommen sier juryen at det er funnet flere momenter som veide for en dødsstraff, selv om de også fant momenter som talte i formildende retning.

Sju av de til samme 30 tiltalepunktene åpnet for dødsstraff.

Dermed valgte juryen dødsstraff ved en giftsprøyte i stedet for livsvarig fengsel uten mulighet for løslatelse. Tsarnajev ble funnet skyldig i april.

Det tok juryen 14 timer å komme fram til straffeutmålingen og velge dødsstraff

År før henrettelse

Det vil trolig ta mange år før 21-åringens muligheter til å anke dommen er uttømt og henrettelsen kan gjennomføres.

Forsvarerne har blant annet argumentert gjentatte ganger for at saken burde bli flyttet fra Boston siden det vil være umulig å få en rettferdig rettssak i byen der selve bombeangrepet skjedde

— Det er store muligheter for å anke når det gjelder dødsstraff, siden det er en veldig alvorlig straff. Det kan dra veldig ut i tid, men det kommer selvfølgelig an på hvordan han selv ser på det, sier Merrick Tabor, en statsviter og USA-ekspert ved universitetet i Stockholm til TT.

Delstaten Massachusetts avskaffet dødsstraff i 1984 Dzjokhar Tsarnajev er imidlertid stilt for retten for en føderal domstol, og her ble dødsstraff gjeninnført i 1988.

Siden den gangen er bare tre personer dømt til døden. En av dem var Timothy McVeigh, som ble dømt til døden fro bombeangrepet i Oklahoma City 1995 som krevde 168 liv. Han ble henrettet i 2001.

150 vitner

I løpet av den ti uker lange rettssaken har flere enn 150 vitner forklart seg.

Flere av ofrene og deres familier var til stede i rettslokalet da dommen falt fredag. Blant dem var foreldrene til den 8 år gamle gutten som var ett av de tre dødsofrene. Foreldrene ba i forkant av dommen om at det ikke måtte bli dødsstraff i saken.

Forsvarerne hans hevder at Tsarnajevs 26 år gamle storebror Tamerlan, som døde i en skuddveksling med politiet, var hjernen bak angrepet. De ba mandag retten om å dømme Dzjokhar Tsarnajev til livstid uten mulighet for løslatelse, og ikke til døden.

Brødrene er av tsjetsjensk opprinnelse. Tamerlan var født i Russland, mens lillebroren er født i Kirgisistan. De to hadde bodd i USA i mer enn ti år. Dzjokhar ble amerikansk statsborger 11. september 2012.

Publisert: