Fire barn i samme familie på skolen da drapsmannen slo til

Publisert Publisert

Krympet_ORH2858.jpg Foto: TOR HØVIK

  • Alle var i panikk og begynte å gråte, forteller Egzona (15).

Det er en solfylt og litt høsthustrig dag i Kronogården i Trollhättan. Ett døgn etter angrepet på Kronan skola er det en bemerkelsesverdig ro, en stille form for sorgfylt respekt, som råder i de snart helgeklare gatene.

I en småslitt, treetasjes boligblokk like ved skolen står flere barn på altanen. Det er den muslimske familien Alija fra byen Shtime i Kosovo. Fire av barna i den store søskenflokken – henholdsvis 7, 9, 12 og 15 år – var på Kronan da gjerningsmannen slo til.

BT får lov av foreldrene å snakke med barna.

Panikk

— Vi var i klasserommet i andre etasje og holdt på å forberede oss til en prøve dagen etter. Plutselig kom rengjøringsdamen inn i klasserommet. Hun ropte: «Lås alle klasserom. Det er en mann med pistol og sverd her», forteller Egzona (15), den eldste av de fire.

Les også:

Les også

- Min lillesøster så at læreren ble stukket

Det er 24 gutter og jenter i klassen hennes.

Jeg har mistet min venn

Egzona (15) om den døde 17-åringen

— Alle var i panikk og begynte å gråte. Jeg opplevde det som et sjokk. Jeg kan ikke fatte ennå det som skjedde, sier 15-åringen.

I over tre timer ble hun og medelevene sittende innelåste i klasserommet. Politiet ville ikke slippe ut noen før de hadde forsikret seg om at gjerningsmannen var alene.

I FRID: «Himelen har fått oskyldiga Änglar!. Vila i frid», står det på en laminert barnetegning på plenen foran Kronan skola. Foto: ØRJAN TORHEIM

— Etter en stund kom en lærer inn og sa at vi kunne roe ned, fordi politiet hadde «tatt ham». Men vi fikk fortsatt ikke forlate klasserommet. Til slutt ble vi hentet ut av politiet, forteller Egzona.

Kjenner drept 17-åring

Omfanget av 15-åringens tragedie er vanskelig å skjønne: Hun kjente den 20 år gamle læreren som døde. Hun pratet ofte med, og regner seg som venn av 17-åringen som døde. I tillegg måtte hun selv gjennomleve det mange timer lange traumet på skolen.

FRYKTENS TIMER: Egzona Alija (15) og lillebroren Ismail (7) var på Kronan skola da drapsmannen kom. Begge to, og ytterligere to søsken i familien, måtte oppholde seg innelåst i klasserommene i over tre timer, før politiet kom og slapp dem ut. I midten står minstebror Sevdaim (2). Foto: TOR HØVIK

— Jeg har mistet min venn. I tillegg ligger læreren min skadet på sykehuset, sier Egzona.

Les også:

Les også

Nicholas (11) ble innelåst i klasserommet

— Gud vet; kanskje jeg mister ham også. Han var i et arbeidsrom da han så gjerningsmannen med maske på. Han ble skadet da han grep inn og ville få gjerningsmannen til å gå fra skolen. Uten det han gjorde, kunne morderen ha kommet inn i flere klasserom og tatt enda flere. Han er en helt.

- Trodde det var på gøy

15-åringen forteller at elevene trodde det var på gøy at den nå døde 21-åringen gikk rundt på skolen. Hun vet at flere tok bilder av ham.

GLOBAL KLEM: En oppfordring til forening i en stor klem er plassert på sørgeplassen rett utenfor Kronan skola. Foto: ØRJAN TORHEIM

Minstemann i grunnskoleflokken, Ismail (7) i første klasse, har ikke så mye å si om torsdagens drama.— Jeg så ikke han som gjorde det. Men jeg vet at han hadde sverd. Og vi måtte være i klasserommet. Jeg ble redd. Jeg fikk ikke sove hele kvelden, sier 7-åringen.

Ni år gamle Shkurte forteller at rektor kom inn til dem i klasserommet.

Les også:

Les også

Maskert sverdmann skutt etter å ha angrepet flere

— Han sa: «Ingen får gå ut». Jeg ble redd, forteller 9-åringen.

- Dette betyr rasisme

Storesøster Egzona er ikke i tvil om at gjerningsmannen valgte Kronan skola på grunn av alle innvandrerne der, med en andel rundt ni av ti.

Jeg fikk ikke sove hele kvelden i går

Ismail (7), førsteklassing på Kronan skola

— Jeg har ikke merket noe rasisme her før, men dette betyr rasisme, sier 15-åringen.

Les også:

Les også

- Skoledrap har en tendens til å spre seg

Neste uke er det høstferie i svensk skole. Trollhättan kommune har lovet at alle som trenger oppfølging og hjelp i ferien, skal få det.

Egzona er usikker på om hun vil gå på skolen etter høstferien. Hun tror ikke på noen endring i svensk skole etter tragedien torsdag.

— Min skole er mitt hjem, eller mitt andre hjem. Men jeg tror det blir som før, uten noen stor forandring.

Publisert