Statsministeren la ned blomster ved synagogen

København (bt.no): En tydelig rørt Helle Thorning-Schmidt og lederen for det jødiske samfunnet i Danmark minnet avdøde Dan Uzan (37).

Helle Thorning-Schmidt utenfor synagogen der én person ble skutt og drept natt til søndag.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Følget ankom synagogen i 12-tiden søndag, tett fulgt av sikkerhetsvakter i sivil og uniform, opplyser BTs reporter på stedet, Guro Bergesen.

— Våre tanker går til de pårørende, men også til hele det jødiske samfunnet, sa statsministeren.

Thorning-Schmidt var tydelig preget under seansen, ifølge BTs reporter.

— Vi vil ha et samfunn hvor man står fritt til å velge sin religion, til å dyrke sin regligion og sin frihet. Vi er her i dag for å uttrykke vår sorg, fortsatte statsministeren.

Statsministeren la ned en blomsterbukett til minne om avdøde Dan Uzan (37) som ble skutt og drept natt til søndag. Uzan sto dørvakt uten for en jødisk konfirmasjon da gjerningsmannen slo til.

Gjerningsmannen kom seg imidlertidig ikke inn i synagogen og Uzan omtales nå som en helt i det jødiske miljøet.

Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt ved synagogen der én person ble skutt og drept natt til søndag.

— Dan og hans familie har betalt en urimelig høy pris. Vi er takknemlige for de som står vakt og sørger for at vi kan gjennomføre våre jødiske handlinger. Mange mennesker kan være takknemlige for at han sto der i natt, sier Dan Rosenberg Asmussen, formann i det jødiske samfunnet,til Berlingske Tidende tidligere i dag.Han forteller at det var 80 mennesker inne i synagogen, mange av dem barn.

— Jeg har ikke ord for dette. Vi er dypt berørt alle sammen. Det kunne ha utviklet seg til en massakre. Det er vårt verste mareritt, og det er dette vi har fryktet, sier Asmussen.

Gjennom hele dagen har folk strømmet til for å legge ned blomster og minnes den døde ved synagogen i Krystalgade. BTs reporter på stedet forteller om en veldig trykket stemning.

Nabo Tine Harde bor like i nærheten av synagogen. Hun var også blant de fremmøtte søndag formiddag.

— Jeg opplever det som veldig trist og sørgelig, men ikke overraskende. Når det skjer så mye ute i verden kan det like gjerne skje her som alle andre steder.

— Når vi er med på å skape så mye krig og uro i verden, for eksempel i Afghanistan og Irak, så kan vi ikke sitte her og tro at vi er i sikkerhet. Men det er selvsagt uhyggelig, sier Harde.

— Det er en sorgens dag for friheten, sier hun.

Publisert: