Obama: Trump og Republikanerne undergraver USA

USAs tidligere president Barack Obama tar bladet fra munnen og retter skarp kritikk mot Donald Trump og det republikanske partiet.

LANGER UT: Tidligere president Barack Obama på talerstolen på University of Illinois fredag. Her langet han ut mot president Donald Trump og spurte retorisk om hva som har skjedd med Det republikanske partiet. AP / NTB scanpix

NTB

Obama holdt fredag en tale til studenter ved universitetet i Illinois, og her kritiserte han Republikanerne for å skjerme Trump fra granskning.

– Når det er vakuum i vårt demokrati, når vi ikke stemmer, når vi tar våre grunnleggende rettigheter og frihet for gitt, da vil andre fylle tomrommet med en politikk som spiller på frykt og krenkelse og skyttergravsmentalitet vil dominere, sa han og oppfordret USAs ungdom til å bruke stemmeretten i mellomvalget i november.

– Sunn fornuft

– Den største trusselen mot demokratiet er kynismen. Du må gjøre mer enn bare å retweete en emneknagg, du må stemme, formante han.

– Om to måneder har vi muligheten til å gjenopprette noe sunn fornuft i vår politikk, la ekspresidenten til.

Les også

Trump krever å få navnet på kronikkforfatter

Siden han forlot Det hvite hus i januar 2017, har Obama holdt en lav profil og i liten grad deltatt i det offentlige ordskiftet. Men i fredagens tale tok han bladet fra munnen.

– Hva har skjedd?

– Hva er det som har skjedd med Det republikanske partiet, spurte han og anklaget Republikanerne for å undergrave USAs allianser med andre land samtidig som Trump nærmer seg Russland.

– Tidligere var partiets viktigste prinsipp kampen mot kommunismen. Nå innynder de seg hos den tidligere sjefen for KGB, sa Obama videre.

Les også

Pence og Pompeo avviser å ha skrevet Trump-kronikk

Han anklaget også Republikanerne for å forårsake et stadig større føderalt budsjettunderskudd gjennom store skattekutt.

Obama sa videre at de mange tilbakeslagene mot fremskritt utføres av «de mektige og privilegerte» som ønsker enda mer splittelse i USA for på den måten å sikre seg selv flere privilegier.

– Men dette startet ikke med Trump. Han er bare symptomet, ikke årsaken, sa den tidligere presidenten.