Det koker i gatene

I Kairo demonstrerer hundretusener mot regimet til president Hosni Mubarak.

Publisert:

Folk fortsetter tirsdag ettermiddag å strømme til Tharir-plassen i sentrum av Kairo.

— Det er full trøkk i gatene. Folk synger, spiller trommer, klatrer opp i lyktestolper og roper slagord, forteller BT-journalist Rune Christophersen på telefon fra Kairos gater.

Det er også malt slagord på husvegger og på store bannere som demonstrantene bærer med seg. Arrangørene håper at flere millioner egyptere vil delta i massemønstringen, som kalles «millionmarsjen», på den åttende dagen av opprøret i Egypt.

— Det går rykter om at det skal marsjeres mot presidentpalasset i løpet av dagen, men dette er veldig usikkert. Det er ikke noen klar ledelse for demonstrasjonen, sier Christophersen.

Demonstrantene krever demokrati og økonomiske reformer, og at Mubarak gir opp sitt 30 år lange styre og straks forlater landet.

Artikkelen fortsetter under videoene.

svp://24046

Betingelser

Blant demonstrantene var Mohamed ElBaradei, fredsprisvinner og tidligere sjef for Det internasjonale atomenergibyrået, som av flere nevnes som en mulig leder for en overgangsregjering som sitter til et eventuelt nytt presidentvalg.

ElBaradei oppfordret Mubarak til å gå av og reise fra Egypt innen fredag for å unngå at demonstrasjonene ender i blodbad.

— Mubarak må gå slik at det kan bli satt i gang dialog med myndighetene, sa ElBaradei ifølge TV-stasjonen Al Arabiya.

En koalisjon av opposisjonsgrupper, med blant annet den islamistiske bevegelsen Det muslimske brorskap, sier det er uaktuelt å starte samtaler om overgang til demokrati før Mubarak har gått av.

— Vårt første krav er at Mubarak trekker seg. Deretter kan vi innlede samtaler med militæret om en fredelig maktovergang, sier Mohammed al-Beltagi, tidligere parlamentsmedlem fra Brorskapet.

Fra demonstrasjonene i formiddag. Foto Aljazeera

Vil ikke bruke vold

Militæret, som til forskjell fra politiet respekteres av demonstrantene, har lovet å ikke bruke vold mot demonstrantene. Ifølge FN har anslagsvis 300 mennesker mistet livet i løpet av de åtte dagene opprøret har vart.

— Hæren er på plass, men er helt passiv. Det hender at soldatene vifter med flagg, og de føler nok at de er en del av demonstrasjonen, sier Christophersen.

Både uteliggere, forretningsmenn, kvinner og barn er ute i gatene. Noen er sinte, mens andre smiler og synger. Flere organisasjoner benytter anledningen til å rope ut sitt budskap, selv om det ikke har noe med presidenten å gjøre.

— Enkelte roper den islamske trobekjennelsen, eller helt andre ting. Dette er et veldig folkelig opprør.

Blant demonstrantene er også den islamistiske bevegelsen Det muslimske brorskap, som så langt har holdt en relativ lav profil i opprøret.

— Vi er en bra organisasjon. Det er på tide at vi kommer til plassen og sier vår mening, sier et medlem av bevegelsen.

Også i Alexandria og flere andre byer er det planlagt store demonstrasjoner.

Publisert: