Får ikke kontakt med nordmenn på Gaza-skip

Fire nordmenn var ifølge UD om bord på skipene som ble bordet.

Espen Goffeng, Randi Kjøs og Nidal Hejazi fotografert på Kypros før ombordstigning på et av skipene som natt til mandag ble bordet av den israelske marinen. FOTO: FREEGAZA/SCANPIX
  • Hans Marius Tonstad
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

— Jeg hadde kontakt med en av dem ved 16.30-tiden søndag. Da var de på vei mot Gaza. De hadde det bra og var glade for å endelig å ha kommet av gårde, sier Georg Morland til NTB.

Morland er pressekontakt for Randi Kjøs, Espen Goffeng og Nidal Hejazi, som er med i konvoien som ble stanset natt til mandag da de forsøkte å bryte den israelske blokaden av Gaza.

Ble brutt

Etter kun en kort samtale ble satellittelefonen brutt, og siden har ikke Morland hørt fra de tre. Han vet heller ikke hva som har skjedd med dem eller når han igjen kan få kontakt med nordmennene.

Ifølge UD skal det totalt være fire nordmenn om bord på skipene. Navnet på den fjerde nordmannen er så langt ikke offentliggjort.

Kommunikasjonssjef I UD Bjørn S. Jahnsen, sier til Aftenposten.no at det ikke har lyktes UD å komme i kontakt med nordmennene og kunne derfor ikke gå ut med navn.

Jahnsen kunne ved 09.00-tiden ikke si om noen av nordmennene var blant de drepte eller skadede.

— Den norske ambassaden i Tel Aviv er nå i beredskap, og er beredt til å reise ut dit båtene kommer i havn for å bistå norske borgere dersom det skulle være behov for det, sier Jahnsen.

Mankell med i konvoien

Også forfatteren Henning Mankell er med i konvoien, skriver svenske Aftonbladet.

— Kontakten har vært brutt siden i går kveld. Selvfølgelig er vi urolige, sier hans kone Eva Bergman til avisen.

Meldingene fra nattens aksjon mot den internasjonale konvoien er foreløpig uklare. Fem av de seks skipene skal være bordet, og den israelsk fjernsynskanalen kanal 10 melder at mellom 14 og 16 personer er drept. Israelsk radio melder ifølge NTB at militær sensur er innført.

Dermed er det forbudt å rapportere om eventuelle drepte eller sårede som er sendt til israelske sykehus.

Publisert:
Her er et av marinefartøyene som bordet konvoien på vei til Gaza. FOTO: SCANPIX