Nytt skjelv på 6.6 i kveld

Et nytt kraftig etterskjelv på 6.6 førte til at bygninger i Tokyo skalv i kveld.

Publisert:
svp://24430
  • Per Lindberg
  • Aftenposten
  • Ntb Helle Skjervold
  • Ida Halvorsen Kemp

Et nytt, kraftig jordskjelv målt til 6,6 rammet det nordvestlige Japan natt til lørdag lokal tid.

Skjelvet kjentes sterkt i det fjellrike Niigata-området, melder den statlige kringkastingen NHK, ifølge NTB.

Kuvvet Atakam er professor i seismologi ved Universitetet i Bergen. Han sa til bt.no tidligere i kveld at han forventet etterskjelv.

— De kan komme opp i 7.1, og det kan i verste fall føre til at bygninger raser sammen, ettersom de er blitt skadet av det første skjelvet som rammet Japan tidligere i dag.

Professoren mener vi må regne med ytterligere etterskjelv, men påpeker at japanske myndigheter har lang erfaring med å håndtere jordskjelv.

1000 døde Antall omkomne etter jordskjelvet og tsunamien som rammet Japan ventes å passere 1000, skriver det japanske nyhetsbyrået Kyodo.

Japans forsvarsdepartement opplyser at 1800 hus er ødelagt i Fukushima-området nord i landet. Politiet opplyser at 627 er registrert skadd.

En by i brann Store områder i og ved byen Kesennuma står i brann, melder den japanske kringkastingen NHK. Byen har 74.000 mennesker.

Jordskjelvet som rammet Japan fredag, utløste en ti meter høy tsunami som rammet millionbyen Sendai.

Det er også meldt at to passasjertog er savnet. Et av dem forsvant på vei mellom Sendai og Ishinomaki. Toget var i nærheten av Nobiru stasjon da jordskjelvet som målte 8,9, rammet området. Det er ikke kjent hvor mange som var om bord i toget.

I tillegg er et skip med 100 passasjerer om bord meldt savnet utenfor kysten av Japan.

Les også

Se japanernes egne videoer nå på nettet

I Kesennuma er sålangt 288 personer bekreftet omkommet og minst 350 personer er savnet, melder nyhetsbyrået Kyodo, skriver VG Nett .

Kesennuma ligger ikke langt fra millionbyen Sendai, og filmopptak gjort fra militærfly viser at flere kilometer store områder står i flammer. Byen har både boligområder, lett industri og fiskerivirksomhet.

Les også

Gjenopplever katastrofen

Flere hundre omkommet

I Sendai nord i Japan er mellom 200 og 300 personer funnet omkommet, opplyser japansk politi til nyhetsbyrået Jiji. Jordskjelvet utløste en ti meter høy tsunami ved havna i Sendai, som er den byen som ligger nærmest episenteret for skjelvet.

Det er tidligere bekreftet 91 omkomne i Japan etter det kraftige jordskjelvet og den påfølgende tsunamien som rammet Japan i morgentimene fredag.

Skip og tog savnet

Et passasjertog er savnet i et tsunamirammet kystområde nord i Japan, ifølge nyhetsbyrået Kyodo.

Toget mellom Sendai og Ishinomaki var i nærheten av Nobiru stasjon da jordskjelvet som målte 8,9 rammet området.

Det var ikke umiddelbart kjent hvor mange passasjerer som var om bord i toget.

flashObject.write("http://media.aftenposten.no/mm/2011/03/11-tsunami/mnp-v1rc2.swf", { width:"799px", height:"658px", version:"9.0.28", params: {wmode:"opaque", salign:"tl", allowscriptaccess:"always", allowfullscreen:"true", bgcolor:"#fff"}, flashvars: {}, alt:"<video poster='http://media.aftenposten.no/mm/2011/03/11-tsunami/chId1/start_start2.jpg' style='background: #222;' controls='controls' height='611' width='764' src='http://media.aftenposten.no/mm/2011/03/11-tsunami/anim.mp4' type='video/mp4'></video>", id:"minid"});

Også et skip med nærmere 100 mennesker om bord er tatt av tsunamien og meldt savnet. Det er politiet i Myiagiprovinsen som har opplyst dette overfor det japanske nyhetsbyrået. Den japanske kystvakten sier at et søk etter skipet er iverksatt.

I tillegg er minst 48 mennesker savnet og 300 boliger ødelagt i den japanske kystbyen Ofunato. 23 av dem skal være ungdomsskoleelever. Fiskebyen har cirka 40.000 innbyggere.

Les også

Tsunamien har nådd Hawaii

Ingen nordmenn skadet

Det er fredag ettermiddag ikke kommet inn noen meldinger om skadde nordmenn.

— Vi har vært i kontakt med den norske ambassaden i Tokyo. Så langt er det ikke meldt om at noen nordmenn er kommet til skade, får NTB opplyst av UDs pressevakt.

Liten tsunami på Filippinene

Det massive jordskjelvet utløste flere tsunamibølger, som rullet videre mot Taiwan (10.30 norsk tid), Filippinene (11.30), Indonesia (etter kl 12) og Hawaii (kl. 14.20).

Bølgen skal ha truffet Taiwan, men det er foreløpig ikke meldt om alvorlige skader på øya. På Filippinene har en liten tsunami truffet land, men det er ikke meldt om skadde eller materielle ødeleggelser.

— Dette ser ut som gode nyheter, sa Renato Solidum ved landets seismologiske institutt på en pressekonferanse fredag.

Han legger til at de fortsetter å følge nøye med på situasjonen.

Våknet til bølgen

Rundt klokken 14 traff bølgene amerikansk jord på Hawaii, og innbyggerne på øya våknet av at vann skyllet inn over Honolulu. Den kjente turistdestinasjonen Waikiki beach er fullstendig oversvømt, men vannmassene skal ha stoppet like før det store hotelldistriktet.

De høyeste bølgene skal ha vært opp mot to meter høye, men myndighetene advarer mot at større bølger kan være på vei skriver nyhetsbyrået AP.

Selv om skadeomfanget på Hawaii foreløpig er lite advarer myndighetene om at bølgene kan vokse i møte med de mindre landmassene i Stillehavet.

Les også

- Hele huset ristet

USA vil hjelpe

President Barack Obama har sagt at USA er klar for å hjelpe Japan, og sender sine kondolanser.

— Vennskapet og alliansen mellom våre nasjoner er urokkbar, og det stryker vår beslutning om å stå sammen med det japanske folket når de skal komme seg videre fra denne tragedien, sier presidenten i en uttalelse.

Det amerikanske forsvarsdepartementet forbereder nå sine styrker på å reise mot de verst rammede områdene for å bistå.

Publisert:

KYODO

STÅR I BRANN: Store områder i og ved byen Kesennuma står i brann, melder den japanske kringkastingen NHK. Byen har 74.000 mennesker. FOTO: Scapix

svp://24430svp://24418