Kaotiske tilstander i Tyrkia etter angivelig militærkupp

Situasjonen i Tyrkia er uavklart som følge av det som ser ut til å være et militærkupp. Gjennom flere tyrkiske medier melder militæret at de har tatt full kontroll over makten i landet.

KAOTISK: Det tyrkiske militæret opplyser på statlig TV at det har tatt makten i landet. Det er innført unntakstilstand og portforbud i landet.
tb40eed8.jpg
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

SISTE: Kuppforsøket i Tyrkia er slått ned, sier en talsmann for den nasjonale etterretningstjenesten i landet. Det melder nyhetsbyrået AP rett før klokken 01.40 natt til lørdag.

KAOTISK: Soldater i Istanbul sent fredag kveld.

Det råder kaos i hovedstaden Ankara og i millionbyen Istanbul etter det som ser ut som et forsøk på militærkupp i NATO-landet Tyrkia. President Recep Tayyip Erdogan sier kuppmakerne ikke vil lykkes. Men hvor han befinner seg, er ukjent.

Hundrevis av mennesker har gått ut i gatene i Istanbul og hovedstaden Ankara på oppfordring fra president Erdogan for å protestere mot kuppforsøket.

En fotograf fra nyhetsbyrået AFP forteller at soldater flere steder har åpnet ild mot demonstrantene. NTB har meldt at tyrkiske soldater skyter mot folkemengder i Istanbul, og at flere er drept eller såret, ifølge øyenvitner. Det statlige nyhetsbyrået Anadolu melder også at 17 politifolk er drept i forbindelse med kuppforsøket.

Det meldes også at et tyrkisk kampfly har skutt ned et militærhelikopter i Ankara som angivelig var under kuppmakernes kontroll, ifølge fjernsynskanalen NTV ifølge Reuters.

— Rolig på gatene

Vidar Bergum fra Trøndelag bor i Istanbul, i et område et kvarters tid fra Taksim-plassen. Han reagerte med en gang da han fikk høre at de to store broene i byen var stengt.

— Alle her vet hvor viktige de broene er. Det var helt unormalt at de skulle være stengt.

BOR I TYRKIA: Vidar Bergum forteller om skuddvekslinger fra sentrum i Istanbul.

Fra meldingene om stengingen kom, gikk det relativt fort før det ble klart at det var et kuppforsøk. I begynnelsen virket det som om delene av militæret som ville gjennomføre kuppet hadde god kontroll, forteller Bergum. Militæret tok broene, flyplassen og meldte fra på statskanalen at de tok makten. Ingen hørte noe fra president Erdogan.— Det var ikke mye lyder fra gatene. Vi merket egentlig ikke noe til dette før i 0100-tiden. Da begynte vi å høre skyting i det fjerne, og vi leste også rapporter om det. Den siste timen har vi ikke hørt noe, bortsett fra helikopterlyder, sier han.

Bergun sier det har vært flere runder med kall fra moskeene etter at skytingen opphørte. Å høre rop fra moskeene midt på natten sier han er veldig uvanlig. Etter de første nyhetsoppslagene fra militæret, har de imidlertid ikke hørt noe mer fra dem, forteller Bergum, som har bodd i Istanbul i vel et år.

STENGT: Tyrkiske militærstyrker blokkerer Bosporos-broen i Istanbul.

Skyting flere stederStridsvogner har natt til lørdag omringet parlamentsbygningen i Ankara og åpnet ild, og det er meldt om skyting på Atatürk-flyplassen i Istanbul, opplyser øyenvitner til nyhetsbyrået Reuters.

Det meldes også om skyting ved en av broene over Bosporos-stredet i millionbyen. TV-bilder viser folk som løper i panikk og legger seg ned på bakken for å unngå å bli truffet. I tillegg høres gjentatte skuddsalver. Personer som tilsynelatende er skadd blir hjulpet bort fra stedet.

Det statlige tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu opplyser litt før klokken 01 at militærhelikoptre har angrepet hovedkvarteret til den tyrkiske sikkerhetstjenesten.

Samtidig meldes det om kampfly som flyr lavt over den tyrkiske hovedstaden. I både Ankara og Istanbul meldes det også om sammenstøt mellom militæret og Erdogan-støttespillere etter at militæret sent fredag kveld sa de hadde tatt makten i landet.

Erdogan har fordømt det han kaller et kuppforsøk, og presidenten ber folk gå ut i gatene for å protestere mot kuppmakerne.

AVVISER KUPP: President Recep Tayyip Erdogan i Tyrkia er blitt intervjuet av CNN Türk.

— Hører skuddvekslingerBT har vært i kontakt med den tyrkiske studenten Utku Çubukçu som befinner seg midt i Istanbul natt til lørdag. Han rapporterer om flere skuddvekslinger, som har økt i takt utover kvelden.

Etter president Erdogans tale på TV, sier Çubukçu at en rekke personer har dratt ut i gatene. Han forteller at moskeene også har startet med bønnerop.

— Det er svært uvanlig på dette tidspunktet, sier han.

Çubukçu følger med på nyheter fra alle mediene i Tyrkia, og kan fortelle at det er svært motstridende meldinger som kommer ut til tyrkerne.

- Fullstendig kaos

Özlem Cekic, tidligere medlem av Folketinget i Danmark, sier til nyhetsbyrået Ritzau at han er sjokkert over det han ser.

— Det er fullstendig kaos. Det er et kjempesjokk det her. Det er portforbud, og hvis man går ut, har militæret rett til å skyte, er det kommet beskjed om, forteller Cekic.

De første meldingene fra Tyrkia kom like før klokken 22 fredag kveld, da det ble meldt om skyting i hovedstaden Ankara. Kort tid senere sa landets statsminister Binali Yildirim at en gruppe innenfor det tyrkiske militæret forsøkte å kuppe makten.

En halvtime senere hevdet militæret å ha tatt totalt kontroll over makten.

Utover kvelden er det kommet meldinger om skyting og sammenstøt i Ankara og Istanbul, og bådesoldater, stridsvogner og militærhelikoptre skal ha åpnet ild.

— Angrep mot TV-stasjon

Statlige tyrkiske medier melder at flere militærhelikoptre har angrepet hovedkvarteret til satellitt-TV-stasjonen TURKSAT i Ankara.

Det har blitt hørt en kraftig eksplosjon i TV-bygningen, og flere internasjonale nyhetsbyråer har meldt at militærhelikoptre har fløyet over bygningen og avfyrt skudd.

Det tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu melder at militærhelikoptre også har angrepet hovedkvarteret til den tyrkiske sikkerhetstjenesten. Flere tyrkiske medier melder samtidig at det holdes flere «gisler» i hærens hovedkvarter i Ankara.

— General Hulusi Akar har blitt tatt som gissel av en gruppe i militæret som forsøker seg på et opprør, melder det statlige tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu, som hevder å ha opplysningen fra troverdige kilder.

POLITI: Tyrkiske politistyrker nær Taksim-plassen i Istanbul fredag kveld.

— Ikke et kuppSiden 22.30-tiden fredag kveld norsk tid har militæret gjennom flere tyrkiske medier meldt at de har tatt full kontroll over makten i landet, og begrunner kuppforsøket med at dagens styre er blitt stadig mer autoritært samt den økende terrorismen.

Kuppforsøket skal være ledet av en gruppe offiserer. En EU-kilde som nyhetsbyrået Reuters har snakket med, mener kuppforsøket virker velorganisert.

— Det ligner et velorganisert kupp fra sentrale personer i militæret, ikke bare et par oberster, sier vedkommende til Reuters.

Tyrkias statsminister Binali Yildirim sa sent fredag kveld i et intervju med tyrkisk fjernsyn at en gruppe er involvert i et «ulovlig forsøk», men at det var feil å kalle det et kupp.

— Vi kommer ikke til å tillate dette forsøket. De som utfører denne ulovlige handlingen, kommer til å betale den høyeste pris, sa Yildirim på telefon til fjernsynskanalen NTV.

ISTANBUL: Militære styrker nær Taksim-plassen fredag kveld.

UD fraråder reiserSituasjonen i Tyrkia er høyst uoversiktlig, og Utenriksdepartementet i Norge fraråder alle reiser til Tyrkia som ikke er strengt nødvendige. I tillegg oppfordres reisende i Tyrkia til å følge med på utviklingen og nyheter. UD har satt krisestab og jobber sammen med ambassaden i Ankara for å få oversikt over situasjonen.

— Situasjonen er svært uoversiktlig, sier pressevakt Astrid Sehl i Utenriksdepartementet til NTB fredag kveld

Tyrkia har en lang moderne historie med militærkupp. Sist gang hæren tok fullstendig kontroll over makten, var i 1980, da også grunnloven ble suspendert.

I 1997 tvang militæret regjeringen fra makten i det som historikere har kalt et postmoderne kupp.

Publisert: