265 drept i kuppforsøk i Tyrkia

Minst 265 mennesker ble drept og 3000 pågrepet i kuppforsøket i Tyrkia natt til lørdag. Tusenvis av dommere skal være avsatt.

OVERGA SEG: Politimenn står på toppen av en tanks etter at tropper som var involvert i kuppet måtte overgi seg ved Bosporusbroen i Istanbul.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

SISTE: Soldater som deltok i det mislykkede kuppforsøket i Tyrkia skal ha blitt mishandlet og lynsjet av regjeringstilhengere, ifølge ubekreftede meldinger. Det melder NTB i 01-tiden natt til søndag.

I en video som tilsynelatende er tatt på en av broene over Bosporos-stredet i Istanbul, kan man se en soldat som ligger på bakken dekket i blod. Flere personer tråkker på den livløse kroppen i videoen, som er lagt ut på Twitter.

— Vi har drept fire, nå dreper vi den femte. Hund!, sier personen som er bak kamera på tyrkisk.

En annen video viser en gruppe demonstranter som omringer en tanks. En av dem klatrer opp på toppen og sparker en soldat ned i luken. Et annet sted skal en flokk demonstranter ha kuttet strupen på en soldat, ifølge den tyrkiske avisen Sozcu, som har tette bånd til militæret.

Anklager mot predikant

Dødstallene etter kuppforsøket i Tyrkia har steget siden morgentimene lørdag. Tallet døde er nå oppe i minst 265, melder NTB, og flere skal ha blitt drept i sammenstøt mellom kuppmakerne og demonstranter som hadde tatt til gatene for å vise sin støtte til president Recep Tayyip Erdogan.

Rundt 1100 mennesker skal være skadet etter kuppsforsøket

Lørdag kveld krever Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan at USA utleverer predikanten Fethullah Gülen, som anklages for å stå bak kuppforsøket.

Gülen bor i selvpålagt eksil i Pennsylvania, og USAs utenriksminister John Kerry sier utleveringsbegjæringen skal vurderes.

Avviser beskyldningene

Til The Guardian svarer Gülen på beskyldningene slik:

— Jeg tror ikke verdenssamfunnet finner påstandene til President Erdogan troverdige. Det er en mulighet for at hele kuppet kan være regissert og ment for å komme med flere beskyldninger mot politiske motstandere, sier Gülen.

I en TV-sendt tale lørdag kveld sier Erdogan at Tyrkia aldri har avvist en slik begjæring fra USA når det gjelder såkalte «terrorister». Han viste også til at Tyrkia spiller en viktig rolle sammen med USA i kampen mot terror.

USA skal ha foreslått et utkast til FNs sikkerhetsråd som oppfordret «alle parter i Tyrkia om å respektere den demokratisk valgte regjeringen i Tyrkia». Men Egypt, som for tiden sitter i sikkerhetsrådet, stilte seg imot, ifølge flere diplomater som nyhetsbyrået AFP har snakket med. Påstandene blir avvist av en egyptisk diplomatkilde.

SLÅTT: Militære blir slått etter kuppforsøket i natt.

Totalt 3000 pågrepet

  • Les også: Morten Myksvoll kom til Istanbul timer før kuppet startet
    Til sammen er nær 3000 offiserer og soldater i Tyrkias væpnede styrker arrestert etter kuppforsøket natt til lørdag, og tidlig lørdag morgen overga nær 200 soldater seg i det militære hovedkvarteret. Fem generaler og 29 oberster er avsatt. Arrestasjonene er gjennomført over hele landet, ifølge det statlige nyhetsbyrået.

Lørdag ettermiddag kommer det flere meldinger om at 2.800 dommere er blitt avsatt. Sjefen for Tyrkias største hær skal også være pågrepet, anklaget for å ha vært involvert i kuppforsøket mot president Recep Tayyip Erdogan, melder AFP.

— General Erdal Öztürk, kommandør i Den tredje hær, er blitt pågrepet, sier en ikke navngitt tyrkisk tjenestemann til nyhetsbyrået AFP lørdag kveld.

Samtidig ber Tysklands forbundskansler Angela Merkel om at «de ansvarlige for de tragiske hendelsene i går kveld må behandles i tråd med rettsstaten».

— Det er tragisk at så mange mennesker betalte med sine liv for dette kuppet. Blodsutgytelsen i Tyrkia må ta en slutt nå, sier Merkel.

PÅ TANKS: Folk hadde inntatt en tyrisk tanks ved Ataturk flyplass i Istanbul natt til lørdag.

Klappjakt på kuppmakerne

Tyrkiske myndigheter jakter nå på flyktende kuppmakere. De har sendt ordre til alle grenseposter og flyplasser om å stansedisse.

Et tyrkisk militært helikopter har lørdag formiddag landet i det nordlige Hellas, og åtte personer om bord har søkt asyl.

Sju av dem som var om bord, hadde militæruniform, og gresk politi mener alle åtte var involvert i kuppforsøket mot Erdogan-regjeringen. Alle ble arrestert for ulovlig å ha tatt seg inn i Hellas.

Etter timer med kaos kom president Recep Tayyip Erdogan lørdag tilbake til Istanbul og tok styringen. Han kom til flyplassen natt til lørdag etter å ha fløyet fra feriestedet ved middelhavskysten sør i landet.

— Situasjonen er under full kontroll, sa Yildirim utenfor sitt kontor, med justisministeren, innenriksministeren og hærsjefen ved sin side lørdag formiddag.

På den samme pressekonferansen sa statsministeren at de vil vurdere å gjeninnføre dødsstraff, og at flere av kuppmakerne risikerer slik straff dersom det lykkes å endre loven på det punktet.

— Jeg vil gjerne si takk til alle dem som kjempet heroisk mot kuppmakerne. De martyrer som døde i natt, vil aldri bli glemt, sier han ifølge CNN Turk.

  • Les også: Kuppforsøket skal være slått ned
    Statsminister Binali Yildirim har kalt inn til hastemøte i den tyrkiske nasjonalforsamlingen lørdag ettermiddag. Yildirim ber alle partier delta i møtet etter nattens kuppforsøk i landet.

Alle partiene i Tyrkia fordømmer kuppforsøket og også ledelsen for landets væpnede styrker støtter opp om den lovlig valgte regjeringen til Erdogan.

Eksplosjoner i Ankara

Både Yildirim og president Recep Tayyip Erdogan har forsikret at kuppet er slått tilbake og at de som har deltatt «vil betale en høy pris for sitt svik». Situasjonen er fortsatt kaotisk både i hovedstaden Ankara og i landets største by Istanbul, der kuppforsøket ser ut til å ha vært konsentrert.

— Militærkupp hører ikke hjemme i Europa eller i det 21. århundre. Det løser ingen problemer, men skaper nye, sier Brende til NTB lørdag morgen.

I morgentimene lørdag var situasjonen fortsatt kaotisk i Tyrkia.

— Det er fortsatt veldig spent, men i løpet av et par tre dager håper og tror jeg det er blitt roligere. Men det avhenger av hvordan myndighetene håndterer situasjonen, sier Brende.

Brende på vei hjem

Brende sier Norge vil arbeide nært med tyrkiske myndigheter i tiden framover og støtter den lovlig valgte regjeringen.

— Det er viktig at vi nå framover ikke ser et mer polarisert Tyrkia, og jeg håper president Erdogan benytter muligheten til å alliere seg med alle dem som tok avstand fra kuppforsøket. Opposisjonen, frie medier og det sivile samfunnet, sier Brende, som er på vei hjem fra et toppmøte i Mongolia.

Publisert: