Merkel gjenvalgt som statsminister

Angela Merkel ble onsdag for fjerde gang valgt til statsminister av den tyske nasjonalforsamlingen. 

Publisert:

FORTSETTER: Statsminister Angela Merkel i nasjonalforsamlingen i Berlin onsdag. Foto: AP/NTB scanpix

NTB

Hun blir formelt utnevnt og tatt i ed av president Frank-Walter Steinmeier senere onsdag.

Merkel ble valgt med 364 mot 315 stemmer, mens ni avsto. Grensen for flertall var 355 stemmer.

Statsministeren skal for tredje gang lede en storkoalisjon med sosialdemokratene SPD. Regjeringsforhandlingene denne gang har vært svært kompliserte, og i nesten et halvt år var det uklart hvordan landets nye regjering ville se ut.

APPLAUS: Statsminister Angela Merkel mottar applaus onsdag etter at hun ble valgt til å lede sin fjerde regjering. Foto: Markus Schreiber/AP/NTB scanpix

Etter det elendige valgresultatet i september i fjor var det sterkt motstand i store deler av SPD mot å inngå et nytt samarbeid med Merkels borgerlige kristendemokrater. Partiet har vært gjennom en turbulent periode, der partileder Martin Schulz i februar trakk seg med umiddelbar virkning.

En ekstraordinær avstemning blant partimedlemmene i SPD ga omsider flertall for å inngå i enda en koalisjon. Alternativt var nyvalg eller mindretallsregjering, løsninger som ikke fremsto som spesielt ønskverdige.

Merkel skal formelt innsettes av president Steinmeier i hans offisielle presidentbolig, Bellevue Palace, kl. 12. Slottet ligger på motsatt side av Bundestag i den store parken Tiergarten i sentrum av Berlin.

Publisert: