Porosjenko hevder faren for storkrig med Russland øker

Russland har trappet opp sitt militære nærvær langs grensa til Ukraina, som nå trues av full krig, hevder president Petro Porosjenko.

Ukrainas president Petro Porosjenko hevder at faren for storkrig med Russland øker. Foto: AOP / NTB scanpix

NTB

– Ingen må tro at dette er et artig spill. Ukraina trues av en storkrig med Russland, hevder den ukrainske presidenten i et intervju med ukrainsk TV.

Ifølge Petro Porosjenko har antallet russiske stridsenheter stasjonert langs grensa «økt dramatisk», og antallet russiske stridsvogner er ifølge ham tredoblet.

Les også

Les også: 12 ukrainere varetektsfengslet etter sammenstøt i omstridt farvann

Porosjenko viser til etterretningsrapporter, men sier ikke når den russiske styrkeoppbyggingen skal ha funnet sted.

Spenningen i forholdet mellom Ukraina og Russland har økt etter at den russiske kystvakten i helgen tok arrest i to ukrainske marinefartøy og en taubåt utenfor den annekterte Krim-halvøya.

SAMMENSTØT: Det ene av de tre ukrainske fartøyene ved havn i Kertsj på den annekterte Krim-halvøya. Skipet ble påført skader i sammenstøt med russisk kystvakt. AP / NTB scanpix

Porosjenko har bedt vestlige land skjerpe sanksjonene. Russiske myndigheter anklager Ukraina for å ha framprovosert hendelsen, og president Vladimir Putin hevder den er et ledd i Porosjenkos valgkamp.

Les også

Morten Myksvoll: «Russland prøver å lokke Ukraina til å starte ein open krig om Krim-halvøya»

Russland annekterte Krim-halvøya i 2014 etter at et stort flertall av innbyggerne der stemte for løsrivelse fra Ukraina og ba om å bli en del av Russland i en folkeavstemning.

Russland anklages også for å støtte separatister i Øst-Ukraina, der konflikten har kostet over 10.000 mennesker livet de siste fire årene.