Forskere skaper menneskegris for å dyrke organer

For første gang har forskere klart å skape et foster med celler fra både menneske og gris. Målet på sikt er å kunne dyrke organer til mennesker.

Publisert Publisert

Forskere ved Salk Institute i California satt inn menneskelige stamceller i et embryo fra gris, og lot cellene vokse i fire uker. Foto: Salk Institute / AP / NTB scanpix.

  • NTB

Prosjektet, som ledes av biokjemikeren Juan Carlos Izpisua Belmonte, ble offentliggjort i det vitenskapelige tidsskriftet Cell torsdag.

– Dette er et viktig første skritt, sier Belmonte, som er professor på Salk Institute i California.

Forskerne satt inn stamceller fra mennesker i et embryo – et dyrefoster – i en gris. Der lot de cellene vokse i fire uker.

– Det store målet er å dyrke frem funksjonelt og transplanterbart vev eller organer. Men vi er langt fra det målet, sier forskningslederen.

Målet med forskningsprosjektet er å kunne gro menneskelige organer i dyr. Foto: AP / NTB scanpix. Foto: TT / NTB Scanpix

De avsluttet utviklingen til embryoet før denne sammenblandingen av dyr og menneske kunne bli født. Under prosessen kunne likevel forskerne konkludere med at menneskeceller ble omdannet til muskelvev i grisens embryo. Dette gir håp om at man på et senere tidspunkt kan lykkes med å skape organer til mennesker.

Under hele forsøksperioden brukte forskerne 1.500 griseembryoer. Resultatet kom fire år etter at prosjektet ble startet, langt senere enn planlagt.

Å gjøre slike forsøk på dyr er kontroversielt, og sammenblandingen av dyr og mennesker utløser flere etiske spørsmål.

Salk Institute understreker imidlertid at nivået av menneskeceller i prosjektet var «lavt», og at forsøksembryoene ikke hadde forstadier til hjerneceller.

Publisert