450 raketter skutt fra Gaza mot Israel - mor og baby drept i motangrep

14. mai skal Israel arrangere Eurovision.

Publisert Publisert

FLYANGREP: Det israelske militæret gjennomførte flyangrep mot mål på Gazastripen lørdag. Foto: Hatem Moussa

  • NTB
  1. Leserne mener

Militante palestinere har, ifølge det israelske forsvaret, avfyrt 450 raketter mot Israel det siste døgnet. Israelske kampfly har angrepet en rekke mål på Gazastripen. Kampene fortsetter søndag morgen.

Seks palestinere, blant dem en 37 år gammel palestinsk kvinne og hennes 14 måneder gamle datter er ifølge det palestinske helsedepartementet drept i israelske angrep det siste døgnet.

Ifølge palestinske kilder var Salah Bat Abu Arar gravid i åttende måned. Et annet barn ble såret i det samme angrepet mot et boligområde i Gaza by. En talsperson for den israelske hæren sier de ikke har informasjon om angrepet.

En seks etasjer høy bygning som rommet boliger og butikker i sentrum av Gaza by ble også bombet, men den israelske forsvarsledelsen fastholder at det utelukkende er militære mål som rammes.

SKADET: En kvinne ble skadet etter at en rakett avfyrt fra Gaza-stripen traff den israelske byen Kiryat Gat lørdag. Foto: Ariel Schalit / TT NYHETSBYRÅN

Israeler drept

En stor del av rakettene er skutt ned av det israelske rakettforsvaret, men en israelsk mann i 60-årene døde natt til søndag av skadene han fikk etter et angrep nær byen Ashkelon.

I nærheten av samme by ble en kvinne i 80-årene alvorlig såret da en rakett traff en skolebygning i Kiryat Gate, skriver Haaretz.

Kampene blusset opp fredag, da to militante palestinere og en demonstrant ble skutt og drept, og to israelske soldater stasjonert ved grensegjerdet mot Gaza ble såret.

Over 50 palestinere ble skutt og såret under fredagens demonstrasjoner langs gjerdet, blant dem en palestinsk helsearbeider.

TRAFF HUSET: En kvinne ser på skadene etter at en rakett fra Gazastripen lørdag morgen traff dette huset sør i Israel. Foto: TSAFRIR ABAYOV

DREPT: En 37 år gammel gravid kvinne og hennes 14 måneder gamle datter ble drept da huset deres ble rammet av et israelsk luftangrep øst i Gaza by lørdag. Foto: Khalil Hamra / TT NYHETSBYRÅN

Islamsk hellig krig

Lørdag morgen falt de første rakettene over det sørlige Israel, og israelske kampfly gikk straks på vingene.

Islamsk hellig krig (Jihad) har tatt på seg ansvaret for flere av rakettangrepene og har truet med å skyte flere raketter inn i Israel. EU ber om at angrepene mot Israel opphører umiddelbart.

Egypt meklet fram en våpenhvile mellom Israel og Hamas før det israelske valget 9. april og i helgen satt utsendinger fra Hamas i nye møter i Egypt.

Hamas krever at Israel utvider fiskerisonen som nylig ble innskrenket utenfor Gaza og letter på blokaden av enklaven.

SÅRET: Fire palestinere ble drept og over 50 ble såret, blant dem en helsearbeider (bildet), i israelske angrep på Gazastripen fredag. Foto: AP / NTB scanpix

Eurovision

Israel har flere grunner til forsøke å få på plass en snarlig våpenhvile, påpeker analytikere. Statsminister Benjamin Netanyahu sitter i knallharde forhandlinger om å danne en ny koalisjonsregjering. Neste uke feires uavhengighetsdagen og minnedagen, og fra 14. mai skal Israel arrangere Eurovision.

Dessuten begynner ramadan til uka, og Hamas er desperat etter å få inn økonomisk hjelp til den muslimske høytidsmåneden, påpeker Haaretz.

Over 200 palestinere er skutt og drept av israelske soldater og over 6.000 er såret av skarpe skudd under protester langs grensegjerdet siden mars i fjor. Én israelsk soldat som voktet gjerdet, er drept.

GAZA: Sporene fra raketter skutt ut fra Gaza er synlige på himmelen over sørlige deler av Israel. Foto: AMIR COHEN / X02077

Ber verdenssamfunnet gripe inn

Tyrkia ber verdenssamfunnet få slutt på det landet omtaler som Israels uforholdsmessige angrep mot Gazastripen.

– Vi ber verdenssamfunnet om straks å handle for å dempe spenningen som har økt som følge av Israels uforholdsmessige handlinger i regionen, heter det i en Twitter-melding fra tyrkisk UD.

Blant målene israelske kampfly og stridsvogner har angrepet det siste døgnet, er en bygning som huset det statlige tyrkiske nyhetsbyrået Anadolus kontor i Gaza by.

Både Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og utenriksminister Mevlut Cavusoglu har fordømt flyangrepet på Twitter.

Publisert