Sjekk gradestokken - og møt våren i Europa

Her får du forsmak på shortsvær, grønt gress og oppfriskende bad i april.

CINQUE TERRE: Mette Solberg Fjeldheim i Reiselykke anbefaler en vårlig tur til grønne omgivelser i Cinque Terre i Italia.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

April her hjemme kan by på fuglekvitter, blåveis og brusende elver. Men også kuldegrader, gult gress og gater fulle av vinterens grus.

Dagtemperaturen i byer som Barcelona, Lisboa, Madrid, Marseille, Athen og Roma kommer i gjennomsnitt opp i 18–20 grader.

— Varmen kommer først til områdene rundt Middelhavet, sier redaktør i Magasinet Reiselyst, Torild Moland.

— April er en typisk tid for storbyferier. Da er det behagelige temperaturer i byene i Sør-Europa, ikke for kaldt, men heller ikke for varmt. Selv kunne jeg tenke meg en langhelg med barna til Malaga. Våren er en fin tid for å ta noen turer litt på sparket, med flere røde dager i kalenderen, sier hun.

Lyst på en morsom utfordring?

Les også

Fem små land du lett kan besøke på under et døgn

TULIPANBLOMSTRING: Keukenhof-parken utenfor Amsterdam er kun åpen fra 24. mars til 16. mai. Til gjengjeld får du se flere millioner tulipaner blomstre samtidig.

Vår i Sør-FrankrikeForfatter Karsten Alnæs, kjent blant annet for bokserien «Historien om Europa», trekker frem én favoritt dersom målet er vårstemning ute i Europa.

— Det må bli området Bouches-du-Rhône, som ligger ved utløpet av Rhône-elven i Provence i Frankrike, sier Alnæs.

— Der er det vidunderlig om våren, med mandeltrær i blomstring og fantastisk vakre ferskentrær. Området er også historisk interessant, blant annet tilbrakte Vincent van Gogh store deler av sitt liv her, forteller Alnæs, som selv bodde i området for over tredve år siden.

— Jeg reiser stadig tilbake. Den eneste haken er at det ikke går noe direktefly fra Norge. Nice blir nærmeste mulighet, sier han.

Ja, vi elsker Frankrike:

Les også

Glem den franske rivieraen - besøk landsbyene i Provence

KIRSEBÆRPRAKT: I april blomstrer kirsebærtrærne i Paris.

Kappadokia er favorittNoen motiver har nærmest blitt ikoniske når man skal illustrere våren i Europa, enten det er vårlig romantikk i Paris eller tidlig strandsesong i Barcelona. Mest nærliggende for oss nordmenn er kanskje tulipanblomstringen i Amsterdam.

— Amsterdam er en klassisk vårtur, mener Torild Moland.

Keukenhof-parken litt utenfor Amsterdam har flere millioner tulipaner som blomstrer samtidig. Hageanlegget Keukenhof er kun åpent fra slutten av mars til midten av mai, og er blitt en stor turistattraksjon med sine fargerike tulipanbed.

Er du ute etter noe annet enn storbyliv, mener Moland april er en perfekt tid for en fottur lenger sør.

— Kreta er veldig fint i april. Da er det blomstring, rolig stemning og passe temperatur for turgåing, sier hun.

Et annet fotturtips er Kappadokia i Tyrkia.

— Kappadokia er mitt favorittsted i hele verden. Det er et magisk eventyrlandskap av sandsteinsformasjoner og spesielle huler. De grønne dalene der egner seg godt for fotturer. Temperaturen i april er fin, med kjølige netter og norske sommertemperaturer på dagtid, sier hun.

Du har sikkert vært på minst én av disse, eller hva?

Les også

De ti beste flyplassene i år

FOTTURER: Om våren kan du gå fotturer i sørligere strøk uten å bli plaget av varmen. Her vårblomstring i Kappadokia i Tyrkia.

Uteliv i ItaliaMette Solberg Fjeldheim som står bak nettmagasinet og reisebloggen Reiselykke, har nylig vært både i Lisboa i Portugal og Cinque Terre i Italia.

— Jeg var i Lisboa i slutten av februar, og allerede da hadde det så vidt begynt å bli grønt på bakken der. I Cinque Terre var jeg i mars. Våren er en fin tid å reise dit på, med behagelige temperaturer, sier hun.

Nå åpner ny rute til Nord-Italia:

Les også

Norwegian stopper direkteruten til Istanbul

Av storbyer har Fjeldheim særlig vært mye i London, og mener selv England kan gi nordmenn et forskudd på våren.

— Mange nordmenn er glad i London, og har du lyst på en tur dit uansett, er det jo en bonus at det blir tidligere grønt enn her hjemme, sier hun.

KRETA: Kreta er ikke bare badeferie. I april er det fine temperaturer for å oppleve natur- og kulturlandskapet.

Fjeldheim anbefaler også Italia.

— Italia har det meste: Bademuligheter, kultur, historie, spennende storbyer, fine landsbyer og god mat og vin. Om våren er det fint å sitte på en piazza i Roma. Eller du kan dra til en mindre by som Pisa, den er enkel å komme seg til og et fint utgangspunkt for togturer videre, sier hun.

— Madrid er også en flott by å reise til på vårparten. Da er det ennå ikke blitt for varmt, mer som en norsk sommerdag. Her finnes store, flotte museer, den vakre Buen Retiro-parken og en rekke restauranter som tilbyr gourmet-tapas.

Her får du seks gode innsidetips til hot reisemål:

Les også

Kroatia er en av sommerens vinnere

STRANDGLEDE: Barcelona kan by på fine strender som kan gi mye moro selv med kjølige badetemperaturer.

Badeferie i aprilVil du ikke bare ha varmt vær, men også behagelige badetemperaturer, er mulighetene i april noe begrenset.

— For en del av sommerdestinasjonene er det nok litt tidlig dersom det er strandliv og bading som er målet, sier kommunikasjonsansvarlig i Star Tour, Nora Aspengren.

— April er for oss midt i overgangen mellom vinter- og sommersesongen, og vi har derfor både en del av destinasjonene for vinter og sommer tilgjengelig. Kanariøyene er nok det sikreste om man vil ha sol og varme. Kypros er også en mulighet, og i Tyrkia er det også relativt godt og varmt, sier hun.

Sett denne listen?

Les også

Her finner du Europas beste badevann

Ifølge statistikken er det rundt 18 grader i vannet i Tyrkia i april. Oppfriskende, men på høyde med hva man ofte må ta til takke med midtsommers i Norge.

Fordelen med å kaste seg uti før folk flest er imidlertid klar.

— Prisene er generelt lavere i april, sier Aspengren.

Få flere ferietips i Norge og Europa:

Publisert: