Nå brøytes Norges vakreste vinterveier – se den utrolige videoen

Nei, våren er visst ikke her helt ennå…

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

I store deler av landet lar våren vente på seg – det gjelder særlig i fjelltraktene. Men til tross for store snømengder så åpner flere av de nasjonale turistveiene rundt 1. mai, såfremt været tillater det.

— Gaularfjellet, Valdresflye og Sognefjellet er offisielt åpnet for sommeren, men stenges stadig på grunn av ras eller snø, sier Tonje Tjernet i Statens vegvesen.

Les også

DNT: Ingenting mer trendy enn norske fjell

Brøyter fra april til mai

I slutten av april startet arbeidet med å brøyte den 106 kilometer lange Trollstigen i Rauma kommune. Siden veien er sterkt vær— og skredutsatt er den stengt om vinteren.

Har det vært en normal vinter kan veien åpnes i midten av mai, men er veien er helt totalt gjensnødd etter en snørik vinter må den brøytes mange ganger før den åpnes. Veien er et populært turistmål og den er en del av Nasjonal turistvei.

— Brøytingen begynner vanligvis i april etter at veien har vært vinterstengt. Ofte kommer det dager med snø og vind som gjør at noe av veien må brøytes på nytt. Nysnøen er lettere å brøyte enn snø fra hele vinteren, slik som vist i videoen, forteller Halgeir Dahle i Statens vegvesen.

Utkikkspunktet balanserer 700 meter over havet:

Les også

Her er Norges nyeste landemerke

TØFF JOBB: Brøytemannskapet i full sving langs fylkesvei 63 Trollstigen i Geiranger. Veien er en del av de norske turistveiene, og åpnes i løpet av mai.

Han har filmet brøytingen av Trollstigen ved hjelp av drone. Filmen er sett over 31.000 ganger siden den ble lagt ut på Youtube i slutten av april. Selv om det ser ut til å være helt enorme snømengder er vinteren 2016 et normalår.— De største utfordringene er store snømengder dersom det har vært en snørik vinter. I år er det et «normalår». Selve åpningen av veien avhenger også av om de kjente snøskredløpene, som glideskred i Bispefonna og Byksefonna, har gått. Disse skredene går ofte over veien. I tillegg kan is i fjellveggen være en fare dersom den ikke er smeltet bort.

750.000 tar denne flotte togturen årlig:

Les også

Med toget som skiheis

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Seks meter høye brøytekanter

1. mai-helgen åpnet også den 32 kilometer lange Tindevegen som er en ferjefri trafikktrase mellom Bergen og Trondheim.

Det er den koreste delen av Sognefjellvegen som går mellom Øvre Årdal og Turtagrø. Turistveien beskrives som «snarveien» til Jotunheimen og byr på flere flotte utkikkspunkt.

Bjørn Jarle Kvande tok sjansen og kjørte over den åpne veien på vei til Turtagrø, og innrømmer at han fikk litt skrekken av de enorme brøytekantene.

— Det er vanskelig å si hvor høye kantene er der, men et sted mellom seks og syv meter, vil jeg tro. Jeg fikk litt skrekken da jeg skulle sette meg inn i bilen igjen etter at jeg hadde tatt bildet og så hvor truende kantene var. Jeg ble litt redd for de skulle falle inn i veien, forteller Kvande som jobber på Turtagrø hotell.

Du bør ikke stole på mobilen:

Les også

Kan du egentlig kart og kompass?

ÅPNET: Bjørn Jarle Kvande innrømmet at han synes det var litt skremmende på Tindevegen med seks-syv meter høye brøytekanter på hver side av bilen. Bildet ble tatt da turistveien åpnet 1. mai-helgen.

Han forteller om spektakulær utsikt på veien.— Det er litt av en opplevelse med vår nede i Øvre Årdal og full vinter oppe på fjellet, før du kommer til Turtagrø og en av de beste utsiktene du kan finne i Norge med «Storen», Norges tredje høyeste fjell, som hovedpersonen, sier han.

Kvande forteller at både april og mai er høysesong for skiturisme i Turtagrø. Åpning av både Tindevegen og Sognefjellsveien bidrar med tilgjengeliggjøring av skifjellet.

Men husk å sjekke skredvarselet. Og har du fått med deg disse oppdateringene?

Les også

Slik blir de nye fjellvettreglene

Skal du har Norgesferie i år? Her får du tips:

Les også

Disse norske byene danker ut Berlin, Barcelona og New York

Les også

Syv fine fjellturer på ski

Les også

Norge rundt måned for måned

Les også

Åtte fine fjellturer

Eller trenger du reiseinspirasjon til utenlandsturer? Se disse fine sakene:

Publisert: