– En svært farlig mann

Anders Eklund, som er tiltalt for Engla-drapet, betegnes som en farlig mann uten kontroll over sine seksuelle drifter.

NTB

Professor i kriminologi Jerzy Sarnecki sier til det svenske nyhetsbyrået TT at Engla-saken er alle foreldres absolutte mareritt. Mandag stilles 31 år gamle Eklund for retten i Stockholm tiltalt for å ha voldtatt og drept Engla i april i år.

– Han drives svært sterkt av sine seksuelle behov, som han overhodet ikke har kontroll over. Og hvis han skulle ha det, lever ham dem ut på en forferdelig måte, sier Sarneecki som mener det er åpenbart at det ligger seksuelle motiver bak Englunds forbrytelser.

Pernilla

I tillegg til Engla-drapet må Eklund svare for drapet på 31-åringen Pernilla Hellgren for åtte år siden, går det fram av tiltalen som ble levert inn til Falu Tingsrätt i Falun i Midt-Sverige fredag. Han tiltales for grov voldtekt mot og drap på barn i den ene saken, og grov voldtekt og drap i den andre.

Rettssaken mot Eklund innledes i Stockholm mandag til uken, og vil bli omgitt av strenge sikkerhetstiltak. – Retten i Falun er kommet fram til at det må være sikkerhetstiltak, og den muligheten har vi ikke i Falun, sa statsadvokat Olle Sohlberg til Stockholm-avisen Dagens Nyheter fredag.

Ifølge tiltalen opptrådte Eklund i begge de to sakene med «spesiell hensynsløshet og råskap». Tiltalen omfatter dessuten ytterligere en voldtekt, i Sandviken i Øst-Sverige, samt brudd på loven om barnepornografi.

Forsvinningen

Engla Juncosa Höglund forsvant da hun skulle sykle hjem etter fotballtrening lørdag 5. april. Mandagen etter ble den 42 år gamle lastebilsjåføren Anders Eklund pågrepet, mistenkt for å ha bortført jenta.

En uke etter pågripelsen innrømmet han å ha drept Engla og viste politiet hvor han hadde gjemt henne. Etterforskeren Leif Nykvist, som har ledet en rekke avhør av Eklund, sier til Dagens Nyheter at den tiltalte virker helt uberørt av det han har gjort.

Det gjelder både Engla-drapet og drapet på Pernilla Hellgren 4. juni år 2000. Eklund har forklart at han kvalte den 31 år gamle kvinnen etter at han hadde voldtatt henne i Östra Främby-området sør i Falun, Hellgrens hjemby der hun var på besøk hos sin mor.

– Ikke syk

Englas mor Carina Höglund, som skal føres som vitne i rettssaken i Stockholm, sier til avisen Aftonbladet at Eklund må dømmes til livsvarig fengsel. – Han må aldri slippe ut igjen, da dreper han bare flere, mener hun.

– Men det fins egentlig ingen straff som er streng nok. Det er for galt at vi skal måtte betale for kost, losji og fangevoktere for ham – det er han ikke verdt, sier moren, som ikke tror hun noen gang vil kunne tilgi Eklund.

Svenske rettsmedisinere har tidligere fastslått at Anders Eklund ikke lider av alvorlige psykiske forstyrrelser. Eklunds forsvarer Leif Silbersky bestrider dette, og håper at rettssaken vil kunne gi et annet bilde av hans klients mentale tilstand.

Scanpix