Prins Joachim skal skilles

Prins Joachim (35) og prinsesse Alexandra (40) av Danmark skal skilles.

Publisert: Publisert:
Irina Lee

Skilsmissen ble offisielt bekreftet under en pressekonferansen i Riddersalen på Amalienborg i København klokken 11.30 i formiddag.

Hoffmarskal Ove Ullerup ved det danske kongehuset ledet pressekonferansen.

ý Det er klart at denne beslutning har gjort vondt i hele den kongelige familie, sa hoffmarskalen.

Prins Joachim blir boende på Schackenborg, mens prinsesse Alexandra inntil videre blir boende i parets leilighet i København sammen med parets to sønner.

Alexandra beholder tittelen som prinsesse, og skal fremover offisielt tituleres som "hennes høyhet".

Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen skal i formiddag ha informert lederne for de ulike politiske lederne om skilsmissen, opplyser Radioavisen.

Rykter i sommer

Det var i sommer ryktene om problemer i ekteskapet mellom Alexandra og Joachim oppsto. Ifølge danske Ekstra Bladet «fester prins Joachim seg gjennom tilværelsen, mens Alexandra er den som holder fast i pliktene».

De to har også det siste året vært på mange reiser hver for seg, både privat og i embeds medfør. I et bryllup sist lørdag kom imidlertid paret sammen med den øvrige kongefamilie og så ifølge ukepressen «svært lykkelig ut».

Det må i tilfelle ha vært godt skuespill siden offentliggjørelsen av separasjonen kom bare en knapp uke senere.

To sønner

Prins Joachim Holger Waldemar Christian (35) og Alexandra Manley (40) offentliggjorde sin forlovelse 31. mai 1995 på Fredenborg slott. 18. november samme år giftet de seg.

Paret har to sønner, Nikolai William Alexander Frederik og Felix Henrik Valdemar Christian. De fikk sitt første barn, prins Nikolai, i august 1999. Han ble født på Rigshospitalet i København. Lillebroren ble født i juli 2002.

Økonomutdannet

Prinsesse Alexandra er økonomuddannet fra universiteter i Hong Kong, London og Wien. Hun er født i Hongkong, og er datter av den østerikskfødte Christa Manley og forsikringsdirektør Richard Manley, som er halvt brite og halvt kineser.

Før Alexandra flyttet til Danmark var hun souschef i et investeringsfirma.

Prinsessen og prinsen møtte hverandre undre en privat middag våren 1994. På det tidspunktet jobber prins Joachim for rederiet Maersk i Hongkong. Et halvt år senere besøkte Alexandra prinsen på Schackenborg for første gang.

Paret bor på Schackenborg gods, som prins Joachim fikk i gave i 1978.

Prins Joachim er dronning Margrethes yngste sønn, og er nummer to i arverekkefølgen til tronen.

bt.no kommer tilbake med mer.

Publisert: