To journalister og en politiker drept i Finland

En ledende lokalpolitiker og to journalister ble skutt og drept utenfor en restaurant i byen Imatra. Alle tre var kvinner.

SKUTT VED RESTAURANT: Det blir nå opplyst at det var to journalister og en politiker som ble drept i Finland. SCANPIX

NTB

Politikeren Tiina Wilén-Jäppinen var leder for kommunestyret.

Hun og en av journalistene var født i første halvdel av 1960-tallet, mens den andre journalisten var født i 1980, opplyste politiet på en pressekonferanse søndag.

23-åring pågrepet

En tidligere voldsdømt 23-åring er pågrepet for trippeldrapet, som skjedde rett etter midnatt søndag.

Politiet har ingen opplysninger om mannens motiv, men de mener at drapene helt klart må ha vært planlagt selv om de tre kvinnene kan ha blitt valgt ut tilfeldig.

– Den mistenkte har ikke havnet i sentrum av begivenhetene med et gevær ved en ren tilfeldighet, sier politietterforsker Saku Tielinen.

Skutt i hodet

Mannen skal ha kommet til restauranten i bil ved midnatt før han trakk opp et jaktgevær og skjøt kvinnene i hodet. Alle tre døde momentant.

Den mistenkte ble pekt ut av øyenvitner og pågrepet på stedet. Han var ifølge politiet ikke påvirket av alkohol, og pågripelsen gikk fredelig for seg. Øyenvitner har fortalt at han satte seg inn i bilen igjen etter ugjerningen.

DREPT: Tiina Wilen-Jäppinen (bildet) var leder for kommunestyret i hjembyen Imatra. Natt til søndag ble hun og to kvinnelige journalister drept på åpen gate. De tre var sammen på stedet. Bildet ble tatt i august i år. Foto: Lauri Heino / Lehtikuva / NTB scanpix Lauri Heino / Lehtikuva / NTB Scanpix

Ifølge politiet ble det avfyrt fire eller fem skudd. Våpenet er et lovlig registrert jaktvåpen, men det tilhører ikke den mistenkte mannen.

– Rystende

– Skytingen i Imatra er en svært rystende hendelse. Jeg deltar i de pårørendes sorg, sier byens rådmann Pertti Lintunen.

Byen Imatra har 28.000 innbyggere og ligger i Karelen sørøst i Finland, like ved den russiske grensen. Både den mistenkte mannen og de tre kvinnene var fra byen.

Innbyggerne i den lille byen er sjokkert over det som har skjedd, og søndag var det lagt ut blomster i den blodflekkete snøen utenfor restauranten Vuoksenvahti til minne om de tre kvinnene. Det er også opprettet et krisesenter på stedet.

Vitne: Brukte hagle

Yle-reporter Vesa Winberg, som spiller i et band som opptrådte i lokalet ved siden av, forteller at hans kone kom inn og fortalte ham om skytingen utenfor.

– Jeg sprang ut da jeg så kriminalteknikere ta bilder av tre kropper tildekket med laken. Jeg har snakket med folk som sier at det ble skutt med haglgevær, sier journalisten til Aftonbladet.