Israel stanser norsk nødhjelp

Palestinske barn trenger hjelp. Norge vil hjelpe, men Israel truer med å stanse nødhjelpen.

I NØD: Gazastripen er beleiret av Israel, noe som har resultert i akutt mangel på en rekke varer. Nå er nødhjelp på vei sjøveien, men Israel truer med å stanse konvoien.
  • NTB
  • Nils-inge Kruhaug
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Tel Aviv/Oslo: Israel truer med å stanse en nødhjelpsforsendelse som nå er på vei til Gazastripen. Om bord i et av skipene er det tonnevis med norsk skoleutstyr.

Blant de åtte fartøyene som i disse dager setter kursen for Gazastripen, er lasteskipet "Rachel Corrie". I lasterommet ligger også norsk nødhjelp til skolebarn i den beleirede enklaven.

— Det er snakk om 60 fullt utstyrte skolesekker og 17,7 tonn papir til skolebruk, forteller en av de norske initiativtakerne, Espen Goffeng, til NTB.

Nødhjelpen kommer blant annet fra Hamar, som er vennskapsby med Khan Yunis på Gazastripen. Fagforbundet, Handel og Kontor, Palestinakomiteen og andre har også bidratt.

Pårent og bordet

I Middelhavet får "Rachel Corrie" følge av skip fra Hellas og Tyrkia, lastet med alt fra medisinsk utstyr til bygningsmaterialer. Skipet eies av solidaritetsgruppen Free Gaza Movement og er oppkalt etter en 23 år gammel amerikansk fredsaktivist som ble overkjørt og drept av en pansret israelsk bulldoser da hun protesterte mot rasering av palestinske hjem på Gazastripen i 2003.

Espen Goffeng skal selv være med på et av fartøyene, sammen med minst tre andre nordmenn. Han vet at Israel flere ganger tidligere har brukt militærmakt for å stanse nødhjelpsforsendelser.

Etter flere vellykkede brudd på den israelske blokaden, ble det full stans i desember 2008. Israelske marinefartøy rente da nesten skipet "Dignity" i senk.

Et nytt forsøk i juni i fjor endte med at skipet "Spirit of Humanity" ble bordet av israelske marinesoldater og deretter tvunget til kai i Israel.

For aktivistene om bord, blant dem den nordirske fredsprisvinneren Maired Corrigan og den tidligere amerikanske kongresskvinnen Cynthia McKinney, endte det med lange avhør, flere døgn i varetekt og deportasjon.

Blir stanset

Israelske myndigheter gjør det helt klart at også "Rachel Corrie" og de øvrige skipene som nå er på vei, vil bli stanset.

— Israel har ingen planer om å la denne konvoien nå Gaza. Dette er en provokasjon og et brudd på israelsk lov, slo en talsmann for israelsk UD fast overfor europeiske diplomater mandag.

Espen Goffeng og de andre aktivistene lar seg ikke skremme.

— Vi ber ikke Israel om lov, hvorfor skulle vi vel det, sier den tidligere reklamemannen.

— Vi bryter ingen lover. Vi skal ikke gå gjennom israelsk farvann, men kommer fra internasjonalt farvann og går deretter rett inn i palestinsk farvann.

— Israel har siden 2005 gang på gang insistert på at de ikke lenger okkuperer Gazastripen, og stanser de oss, bryter de derfor internasjonal rett. Det vil også være en innrømmelse av at de fortsatt de facto okkuperer området, sier han.

Kjendiser

Flere kjente europeiske politikere og kulturarbeidere deltar i solidaritetskonvoien til Gazastripen, blant dem svenske riksdagspolitikere og forfatteren Henning Mankell.

Et stort antall journalister er også om bord, men interessen blant norske rikskjendiser har hittil vært liten.

— Vi arbeider med saken. Vi håper etter hvert å kunne ta i bruk en norsk båt, noe som hadde gjort det enklere å få med flere, sier Goffeng.

Publisert: