CNN: Boston-bomberen la ut jihadist-video

Tamerlan Tsarnajev, mistenkt for å stå bak bombene i Boston, skal ifølge CNN ha lagt ut en video av Gadzhimurad Dolgatov, en drept militant islamist.

Publisert: Publisert:

Denne videoen fra You Tube viser Abu Dujana, som egentlig heter Gadzhimurad Dolgatov, en militant islamist fra Dagestan. Foto: Skjermpdump CNN

Helene Skjeggestad

Det er fremdeles uklart hva som er motivet bak bombene som smalt i Boston for en uke siden. Den eldste av de to brødrene som er mistenkt for å stå bak er drept, mens den yngste, som ble pågrepet natt til lørdag, kun er i stand tilå kommunisere skriftlig med politiet.

Ifølge CNNkan en slettet video være med på å gi noen svar på hva som ligger bak angrepet.

Oppholdt seg i samme by

Tamerlan Tsarnajev, som ble drept under politiets jakt på de mistenkte terroristene, skal nemlig ha lagt ut en jihadist-video på sin egen YouTube-konto. Videoen, som nå er slettet, viser den militante islamisten Abu Dujana, som egentlig heter Gadzhimurad Dolgatov.

Dolgatov ble drept av russiske sikkerhetsstyrker i desember i Makhachkala, hovedstaden i den russiske republikken Dagestan. Tsarnajev oppholdt seg i samme by fra januar til juni 2012.

Han opprettet YouTube-kontoen etter at han returnerte til USA.

Bostons politisjef: Vi har grunn til å tro at de skulle angripe andre personer.

Dolgatov ledet en lite islamsk militær gruppe i Dagestan, som har tilknytning til den større gruppen Imarat Kavkaz.

Imarat Kavkaz har sine røtter på 1990-tallet og oppstod hovedsaklig som en reaksjon på Russlands krigføring mot Tsjetsjenia. I 2007 ble gruppen offisielt etablert med mål om å samle jiihadistgruppene i regionen.

Deres leder er Doku Umarov, en geriljakriger fra Tsjetsjenia som blant annet har tatt på seg ansvaret for bombeangrepet på en flyplass i Moskva i 2011.

Ble radikalisert

Det amerikanske politiet leter nå etter flere koblinger mellom Tsarnajev og Dolgatov, men det finnes foreløpig ingen bevis for at dette eksisterer.

Imarat Kavkaz selv publiserte imidlertid søndag en uttalelse der de tar avstand fra bombeangrepet i Boston.

«Vi er ikke i krig med USA. Vi er i krig med Russland, som ikke bare er ansvarlig for okkupasjonen av Kaukasus, men også for grufulle handlinger mot muslimer».

FBI overvåket den eldste av de to terrormistenkte brødrene i minst tre år, forteller foreldrene hans.

I FBIs søkelys

Undersøkelsen av sosiale medier, samt uttalser fra familiemedlemmer, kan tyde på at Tamerlan Tsarnajev ble stadig mer religiøs og radikalisert de siste tre-fire årene.

Tamerlan Tsarnajev var i FBIs søkelys allerede i 2011. FBI skal den gang ha blitt tipset av Russland om at han var blitt tilhenger av radikal islam, og at han hadde planer om å forlate USA for å slutte seg til islamister, forteller en politikilde til nyhetsbyrået Reuters.

FBI fant ingen beviser for terrorvirksomhet og la saken til side, men året etter var Tamerlan Tsarnajev i Russland i seks måneder. Der skal han ha bodd hos faren i Dagestan.

Svarer skriftlig

Samtidig ligger Tamerlan Tsarnajevs yngre bror, Dzjokhar (19) i kritisk tilstand på sykehus. Han ble alvorlig skadet under politiets pågripelse fredag, men det er ikke kjent om skadene var selvpåførte.

Les også

Nye bevis støtter teoriom at de handlet alene

Les også

Brødrene Tsarnajev eren gåte for amerikanerne

Nå skal Dzjokhar Tsarnajev ha våknet i sykehussengen, og han kommuniserer sporadisk med politiets etterforskere, melder flere amerikanske medier, blant annet ABC News, USA Today og CNN.

Ifølge NBC News svarer 19-åringen skriftlig på politiets spørsmål.

Publisert: