- Øksemann var sentral i al-Shabaab

28-åringen som angrep den danske Muhammed-tegneren Kurt Westergaard med øks, var tiltenkt en sentral posisjon i den somaliske organisasjonen al-Shabaab, hevder kenyansk etterretning.

  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

Dansk-somalieren var tiltenkt rollen som etterretningssjef i al-Shabaab, opplyser en høytstående kilde i den kenyanske etterretningstjenesten til avisen Politiken.

— Den nåværende etterretningssjefen ble hardt såret i juni. Vi har mottatt etterretningsinformasjon om at det var en danske på vei for å overta jobben, sier kilden, som navngir 28-åringen som nå sitter fengslet i Danmark.

Pågrepet Dansk-somalieren ble pågrepet i Nairobi 30. juli, i et rekkehus der fem andre var pågrepet under en aksjon fra kenyansk antiterrorpoliti samme morgen.

En av de fem skal ha vært al-Shabaabs etterretningssjef, som akkurat hadde amputert den ene foten.

Fire uker tidligere hadde 28-åringen oppsøkt den danske ambassaden i Nairobi for å melde fra om at han hadde mistet passet sitt, men han søkte ikke om noe nytt. Ingenting tydet derfor på at han hadde tenkt seg tilbake til Danmark med det første.

Egne motiver? Lederen av Muslimsk menneskerettsforum i Nairobi, Al Amin Kimathi, stiller spørsmål ved påstanden om at 28-åringen var tiltenkt en sentrale posisjon i al-Shabaab og sier at kenyansk etterretning kan ha sine egne motiver for å påstå dette.

— De er i hard konkurranse med andre etterretningstjenester og under press for å levere resultater, sier han.

Kimathi viser til at den dansk-somaliske 28-åringen bare ble avhørt noen få timer, før han ble løslatt. Dersom det var mistenkte om at han var sentral i al-Shabaab, hadde de neppe gitt slipp på ham så raskt, mener han.

Den danske ambassaden bisto etter løslatelsen 28-åringen i å reise hjem til Danmark.

Politiets Efterretningstjeneste (PET) i Danmark vil ikke kommentere opplysningene fra Kenya, men har tidligere anklaget 28-åringen for å ha tette bånd til al-Shabaab og al-Qaida-ledere i Øst-Afrika.

Dansk-somalieren som forsøkte å drepe tegneren Kurt Westergaard var tiltenkt rollen som etterretningssjef i den somaliske gruppen al-Shabaab, hevder kenyansk etterretning. Foto: Reuters/Scanpix
Publisert: