Tsunami-panikk etter jordskjelv

Panikken sprer seg etter svært kraftige jordskjelv utenfor kysten av Indonesia. Tusenvis av innbyggere og turister er evakuert.

Publisert:

SKREMT: Redde innbyggere samler seg utenfor en moské i Banda Aceh etter at to kraftige jordskjelv rystet havbunnen utenfor Indonesia. Frykten var stor for en ny tsunamikatastrofe. Foto: Reuters / NTB scanpix

  • Bt.no
  • NTB

En video som ble postet på YouTube ved 12-tiden, viser det som skal være en tsunamibølge i Indonesia. Her flykter turister fra en stor bølge. Obs: Vi har ennå ikke fått stadfestet at videoen er autentisk:

Flere viktige turistområder i Thailand, deriblant Phuket og Phang Nga, ble evakuert raskt etter at et jordskjelv med en styrke på 8,7 inntraff ved 10.30-tiden norsk tid.

Drøyt to timer senere inntraff et nytt skjelv med en styrke på minst 8,6. Havet utenfor en øy i nærheten skal ha trukket seg tilbake ti meter, noe som kan være et forvarsel om en tsunami.

Panikk

Skjelvene og de påfølgende tsunamivarslene har utløst panikk i Thailand og Indonesia.

I Aceh sprang folk ut av husene sine for å komme seg i sikkerhet. Rystelsene kunne merkes så langt unna som i Singapore, Thailand og India.

— Strømmen er borte i Aceh, og det er trafikkork over alt fordi folk forsøker å komme seg opp i høyden, sier en talsmann for krisehåndteringsmyndighetene i Indonesia. Ved 12.30-tiden slo en fem meter høy bølge inn over stranden i provinsen, forteller svenske hjelpearbeidere til SVT.

— Ettersom folk er blitt evakuert, virker det ikke som om noen har omkommet, sier Phil Charlesworth, som er stedlig representant for svenske Røde Kors i Indonesia.

Men det er skader på infrastruktur, hus og veier, opplyser han.

Evakuert

I Thailand ble nordiske turister umiddelbart evakuert og bedt om å komme seg vekk fra stranda.

— Vi oppholdt oss ved et kjøpesenter på Patong Beach. Så kom beskjed om at det hadde vært et jordskjelv, og fra sjøsiden kom hundrevis av mennesker strømmende oppover i panikk, forteller Erik Osmark (43) til Dagbladet.no.

Også i India ba myndighetene folk komme seg bort fra utsatte kystområder.

Demper tsunamifrykten

Skjelvene ble utløst utenfor kysten av Aceh-provinsen i Indonesia. Det amerikanske Pacific Tsunami Warning Center meldte først om fare for tsunamier med jordskjelvbølger på opptil 6 meter over hele Indiahavet.

Frykten for en ødeleggende tsunami ble først dempet før det andre skjelvet inntraff. Ifølge Pacific Tsunami Warning Center var en 17 centimeter høy bølge er på vei mot Aceh, men senteret advarer om at det kan komme større bølger etter hvert.

Av alle områdene som ble rammet av den voldsomme tsunamien i 2004, var det Aceh som opplevde de største ødeleggelsene. Over 170.000 mennesker omkom i regionen. I alt døde over 220.000 mennesker i tsunamikatastrofen i 2004.

FS00023187[1].jpg Foto: METRO TV

syb5c85b.jpg

Publisert: