Ble advart mot gaten der selvmordsbomberen slo til

Tyrkia-ekspert Morten Myksvoll fra Lindås takker venn for at han ikke havnet midt i bombekaoset.

Publisert:

bombe2.jpg

Minst fem mennesker er drept i en eksplosjon utløst av en selvmordsbomber i en handlegate i sentrum av den tyrkiske storbyen Istanbul.

Morten Myksvoll som driver nettstedet tyrkisk.politikk.no, oppholder seg i Istanbul:

«Eg er nokre km unna. Eg hadde vore +/— 200m unna viss ikkje ein ven hadde bedt meg la vere», skriver Myksvoll på Twitter.

tb0035c7.jpg

AdvartHan forteller til BT at han lørdag morgen ble advart av en kamerat, som er student i Istanbul, mot å reise til Taksim og handlegaten i sentrum der terrorsaksjonen fant sted i halv elleve tiden.

— Jeg liker meg veldig godt i den handlegaten, og ville nok oppholdt meg i nærheten av åstedet da eksplosjonen skjedde, sier Myksvoll på telefon fra Istanbul.

Myksvoll valgte å følge rådet om å holde seg unna dette sentrumsområdet, og ble heller værende på universitetsområdet for å vente på kameraten som skulle ha eksamen i formiddag.

Han sier terroraksjonen fant sted i nærheten av partikontoret til det sosialdemokratiske partiet CHP.

Ifølge entwittermelding fra CNN Türk skal 36 personer være såret. 12 av dem skal være utenlandske statsborgere, ifølge den tyrkiske helseministeren Mehmet Müezzinoglu.

Gågate

Det opplyser byens guvernør Vasip Sahin. Tilstanden til flere av de sårede skal være alvorlig. Samtidig melder nyhetsbyrået Dogan at tre av de sårede er israelere.

Utenriksdepartementet i Oslo opplyser til NTB at de jobber med å finne ut om nordmenn kan være rammet.

En rekke ambulanser befinner seg ved åstedet for eksplosjonen i Istiklal Caddesi, en gågate ikke langt unna Taksim-plassen.

Bakgrunn:

Les også

Tyrkia under kryssild

Flere kjøpesentre og butikker som tilhører internasjonale kjeder, ligger i gaten. Bare noen hundre meter unna stedet hvor eksplosjonen ble utløst lørdag, pleier politibusser å stå parkert.

IS eller PKK

— Det er mest nærliggende å anta det enten er terrorgruppen IS eller militante kurdiske grupper, som PKK, som står bak denne aksjonen, sier Morten Myksvoll.

Han sier det var IS som stod bak den foreløpig siste terroraksjonen mot turistmål i Istanbul, mens det var en kurdisk gruppe som har påtatt seg ansvaret for selvmordsaksjonen i hovedstaden Ankara forrige helg, der 37 mennekser ble drept.

Myksvoll sier det er uklart hvilke kurdiske grupper som eventuelt kan stå bak lørdagens aksjon.

— Det kan være PKK eller gruppen Kurdiske Frihetshauker (TAK). Det er motstridende opplysninger om det finnes en forbindelse mellom disse gruppene, sier han.

Gjerningsmannen ønsket egentlig å ramme et sted hvor det befant seg flere mennesker, hevder en kilde med en høy stilling i den tyrkiske staten overfor nyhetsbyrået Reuters.

Flere angrep

SPERRINGER: Tungt bevæpnet politi har satt opp sprerringer rundt eksplosjonstedet. FOTO: Murad Sezer, REUTERS

Situasjonen i Tyrkia er spent etter at Istanbul og hovedstaden Ankara er blitt rammet av flere terrorangrep de siste månedene. 37 mennesker ble drept i et selvmordsangrep i Ankara forrige helg.Tysklands utenriksstasjoner og skoler i Tyrkia ble nylig stengt av frykt for et mulig nært forestående nytt terrorangrep.

Våpenhvile kollapset

Våpenhvilen mellom Tyrkias regjering og kurdiske opprørere kollapset i fjor, og en tyrkisk militæroperasjon mot væpnede kurdiske grupper skapte en borgerkrigslignende situasjon sørøst i landet tidligere i vinter.

— Kurderne har vunnet mye sympati i det internasjonale samfunnet for sin militære innsats mot terrorgruppen IS. Hvorfor gjennomfører grupperinger terroraksjoner som rammer sivile i Tyrkia?

Forskanser seg

— Det henger sammen med den den pågående konflikten i den sørøstlige delen av Tyrkia. Situasjonen her har eskalert etter at våpenhvilen brøt sammen. Kurdiske grupper her har erklært seg uavhengig av Tyrkia. Ungdomsgrenen til PKK har forskanset seg i bygninger i denne delen av landet. Det kommer grusomme bilder ut fra dette konfliktområdet.

— De militante kurdiske gruppene har ingen mulighet til å møte den tyrkiske militærmakten, og terroraksjonene blir en del av deres geriljataktikk, sier Myksvoll.

Lørdag skal det ha vært færre mennesker i sentrum av Istanbul på grunn av terrorfrykten. Politiets beredskap har vært høy også på grunn av at landets kurdiske befolkning feirer nyttår mandag.

Publisert: