- Vi er redde for å gå i gatene

Schaerbeek, Brussel (BT): I denne bydelen fant politiet en ferdig bombe og et IS-flagg i dag.

SKREMT: Hver dag ser Yousef Birinci og Mehmet Orhan belgiske soldater passere i biler utenfor Birincis grønnsaksbutikk. Tor Høvik

  • Se også siste nytt om terroren i Brussel i BTs liveblogg
    Tirsdag ettermiddag fant antiterror-politi en ferdig bombe og et IS-flagg i Schaerbeek, i det som var en av mange razziaer i Brussel etter tirsdagens terroraksjoner, som tok livet av minst 34 mennesker. IS har tatt på seg skylden for aksjonene.

— Aksjonene pågår i flere deler av landet, og flere vitner blir avhørt, sa Frederic Van Leeuw i den belgiske påtalemyndigheten tirsdag.

MISTENKTE: Det belgiske politiet gikk tirsdag kveld ut med et overvåkningsbilde av de mistenkte etter terroren i Brussel. Bildet stammer fra flyplassen som ble utsatt for eksplosjoner fredag. To av mennene er kledd i svart og begge er iført en hanske på venstre hånd. Ifølge La Libre Belgique kan disse ha blitt brukt til å skjule detonatorer. Politiet jakter nå den tredje mannen(til h.), som er iført hvit jakke og en svart hatt. EPA/BELGIAN FEDERAL POLICE

Frykten for å gå i gatene

Schaerbeek, en bydel rett nord for EU-kvarteret i Brussel, er et av områdene i hovedstaden som er mest hjemsøkt av voldelige jihadister.

— Jeg vokste opp her. Men det som har skjedd her … vi er blitt redde for å gå i gatene, sier Orhan.

I grønnsaksbutikken til Birinci er det stadig nye kunder innom. Utenfor kjører en rekke av 5-6 politibiler forbi med blålys, på vei tilbake til politistasjonen. Kundene plukker med seg dagligvarene de skal ha med seg, som om det var en ordinær tirsdagskveld.

— Det er fryktelig, det som skjer. I Tyrkia, som jeg kommer fra, har det vært en rekke terroraksjoner. Det er nøyaktig det samme som skjer der som her, sier grønnsakshandleren.

TERROR I BRUSSEL: Metrostasjonen Maalbaek er stengt og bevoktet etter angrepet. Tor Høvik

Mens det fortsatt var folk ute i Schaerbeek, var det nært folketomt i området rundt EU-kvarteret. Store politistyrker sperret av området rundt metro-stasjonen Maalbeek. Tunneler er stengt. Transportmuligheter er stengt. Politihelikopter har sirklet over byen.

Kirkespirene

Der Molenbeek er blitt kalt Europas jihadist-hovedstad, er Schaerbeek mer variert. Kebabsjapper, arabiske klesbutikker og tyrkiske restauranter er blandet med både barer og spillebuler. Flere høye kirkespir dominerer området.

Likevel: Razziaene som det belgiske antiterrorpolitiet har gjennomført i etterkant av terrorangrepene i Paris i november, skjedde blant annet i Schaerbeek.

Salah Abdeslam skal ha gjemt seg i rue Henri Bergé, hundre meter unna grønnsaksbutikken, i 20 dager tidlegere i år, før han flyktet til mer kjente Molenbeek. Abdeslam var den antatt eneste gjenlevende av de som var direkte involvert i angrepene i Paris.