Svensk terrorforsker frykter nye moskéangrep

Samfunnet må ta sikkerheten rundt moskeer på alvor, mener terrorforsker Magnus Ranstorp, som frykter nye angrep etter Christchurch.

Publisert: Publisert:

Foto: Martin Hunter, Reuters / NTB scanpix

NTB

49 mennesker ble drept da minst én væpnet gjerningsmann angrep to moskeer på New Zealand fredag. Ranstorp mener det er for tidlig å si hvilke konsekvenser fredagens angrep kan føre til i høyreekstreme kretser, men han mener samfunnet må ta én ting på alvor nå:

– Sikkerheten rundt moskeer. Hvordan vi kan forbedre den og øke tryggheten, sier Ranstorp.

Han frykter nye angrep.

– Det kan også komme såkalte copycat-forsøk eller hatreaksjoner fra den andre siden. Det blir et svært politisert debattklima rundt disse spørsmålene, sier den svenske forskeren.

«Narsissist»

Mannen i slutten av 20-årene som er siktet for drap på 49 mennesker etter massakrene, er ikke formelt identifisert. Men et såkalt manifest publisert på nett hevdes å være forfattet av gjerningsmannen.

– Han er uten tvil en terrorist. Han sier selv at han skal omtales som en terrorist, konstaterer Ranstorp.

I et 74 sider langt manifest som ble publisert på nettet forut for fredagens angrep, heter det at forfatteren i fremtiden kommer til å bli løslatt fra fengsel og få Nobels fredspris, på samme måte som Nelson Mandela.

– Bare det sier noe. Dette er en narsissist med personlighetsforstyrrelse, sier forskeren.

Det er ikke bekreftet at manifestet er skrevet av mannen som er siktet for moskéangrepene.

Stockholm-angrep

I manifestet nevnes terrorhandlingen i Stockholm 7. april 2017, der fem personer ble drept. Forfatteren av manifestet understreker at en elleve år gammel jente som ble drept i Stockholm-angrepet, påvirket ham.

– Manifestet er jo litt forvirrende, på flere måter. Det har sterkt fokus på det han kaller folkemord på hvite via masseinnvandring, sier forskeren.

Publisert: