– Nytt toppmøte mellom Nord- og Sør-Korea i september

En delegasjon fra hver sin side av den koreanske delelinjen har startet samtalene som skal være forberedelser til et nytt toppmøte mellom Nord- og Sør-Korea.

Publisert: Publisert:

GJENFORENINGSMINISTER: Nord-Koreas gjenforeningsminister Ri Son-gwon t.v. møtte sin sørkoreanske motpart Cho Myoung-gyon i grensebyen Panmunjom mandag. Foto: Korea Pool / Yonhap via AP / NTB scanpix

NTB

Mandagens samtaler ble foreslått av Nord-Korea i forrige uke, samtidig som landet langet ut mot USA for å opprettholde sanksjonene mot dem.

«Beholde samme sinnelag»

Møtet på den nordlige siden av grensebyen Panmunjom skal være en forberedelse for det neste toppmøtet mellom Nord-Koreas leder Kim Jong-un og den sørkoreanske presidenten Moon Jae-in. Da de to møttes for første gang i april, takket Moon ja til å komme på besøk til Pyongyang i løpet av høsten.

Tidligere mandag uttalte den sørkoreanske gjenforeningsministeren Cho Myoung-gyon at det var viktig at de to koreanske landene beholder «det samme sinnelaget».

Uformell enighet

– Mange temaer vil bli tatt opp, men jeg tror at alle problemer kan løses med den innstillingen, sa Cho. Han nevnte også muligheten for at Nord-Korea kan ta opp temaet rundt sanksjonene som er ilagt landet.

– Vi vil forklare vår posisjon overfor nord, sa han.

Ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap har de to partene uformelt blitt enige om at det neste toppmøtet finner sted i slutten av august, eller i begynnelsen av september.

Bedret forhold

Forholdet mellom nord og sør er betydelig forbedret etter det historiske toppmøtet i slutten av april. Nord-Korea, som også holdt et toppmøte med USA i juni, har lovet «full og irreversibel atomnedrustning» i bytte mot diplomatiske relasjoner og opphevelse av sanksjonene. I juni uttalte president Donald Trump at dette definitivt ville skje, men usikkerheten rundt Nord-Koreas egentlige planer har økt den siste tiden.

Publisert: