Se Thailand på en ny måte

En eventyrlig verden åpenbarer seg når man dykker utenfor Thailands vestkyst.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ti år gammel

Thailand er kjent som «Smilets land». Hit kommer turistene for å slappe av i vennlige omgivelser med rene strender i et deilig, tropisk klima. De fleste turistmålene i Sør-Thailand tilbyr dagsturer til populære dykkesteder.

Men for å komme til de mest fjerntliggende severdighetene, må man mønstre på en «liveaboard». Det er betegnelsen på et slags flytende hotell – en dykkerbåt som er ute til havs i flere døgn.

Vår båt legger fra kai ved Khao Lak, som var blant de hardest rammede områdene under tsunamien i 2004. Over vann er det ikke lenger synlige spor etter den dødbringende naturkatastrofen. Under vann er det tydelige arr.

Tsunamien gjorde stor skade på korallbestandene, og flere rev og dykkevrak ble påført uopprettelige skader.

Spise, sove, dykke

– Det vil kanskje aldri bli som før. Men det blir bedre år for år, så jeg er optimist, sier dykkeinstruktør Nuengy Siwapashr.

– Jeg kan ikke garantere at dere kommer til å få se hvalhai eller kjemperokke. Men jeg skal gjøre så godt jeg kan, sier dykkeleder Steve Leathwood.

Det er blitt sen kveld før vi går om bord i båten M/V «Hallelujah». Sammen med 11 andre dykkere skal vi på cruise til Andamanhavet. Det summer forventingsfullt på russisk, engelsk og tysk i det dykkeleder Steve ønsker oss velkommen. Han og det thailandske mannskapet skal sørge for at de neste fem døgn blir en opplevelse for livet. Vi kaster loss, og eventyret begynner.

– Fra nå av trenger dere ikke tenke på annet enn å spise, sove og dykke, sier Steve.

Marin nasjonalpark

Den første natten holder båten stø kurs mot Similan Islands. Det er en marin nasjonalpark, som består av ni øyer. Ikke alle øyene er tilgjengelige. En av øyene er forbeholdt skilpadder som parrer seg.

En annen er reservert en thailandsk prinsesse, som har sitt sommerhus her. Størsteparten av området er likevel åpnet for dykkere, så lenge man lover å ikke forstyrre det marine livet. Derfor er det strengt forbudt å dykke med kniv, fangstnett eller hansker i dette området.

Turens første dykkestopp er «Anita’s Reef». Vannet holder 29 grader, og sikten er over 30 meter. Det stimler av fisk på alle kanter. Tegneserieaktige nemofisker svømmer inn og ut av myke anemoner, som svaier frem og tilbake mellom de knudrete korallene.

Dette er bare begynnelsen. Over de neste dagene dykker vi fire ganger om dagen, stykket opp av like mange måltider. Ikke alle dykkene er egnet for nybegynnere. Flere steder er det kraftige strømmer, og da er det en fordel å ha litt erfaring.

Følg oss på Facebook!

Korallbleking

Global oppvarming har ført til at havtemperaturene i Andamanhavet har steget så mye at korallene er blitt bleket. Til tross for klimaendringene har fiskebestanden klart seg forholdsvis godt.

Livet under vann byr på fargerike opplevelser. Men ikke rør - de fargerike korallene kan være svært giftige.

Flere steder rundt Similan-øynene og Surin-øyene, som ligger opp mot grensen av Burma, står fisken så tett at vi må bane oss vei gjennom stimene.

Turens desiderte høydepunkt er Richelieu Rock.

Vi tilbringer en hel dag ved denne forunderlige undervannsklippen, som frister med fisker i alle farger, rekker av lilla koraller, stimer av barracuda, løvefisk, havhester og fascinernede fjellformasjoner. Her skal det visstnok være størst sjanse for å få øye på kjemperokker og hvalhaier. Vi så aldri snurten av dem. I dette eventyrlige undervannslandskapet rakk vi heller aldri å savne dem.

Publisert: