Det ukjente Warszawa

Du har vandret i gamlebyen, spist deg andpusten på pierogi og hørt Chopin-konsert på slottsplassen. Hva mer har så Warszawa å by på?

HIPT: Praga var lenge kjent som Warszawas Bermudatriangel på grunn av sin høye forekomst av ran og kriminalitet. I disse dager er det en av landets hippeste nabolag, med talløse barer, restauranter og kafeer.
  • Axel Munthe-Kaas Hærland
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Nordmenn reiser til Polen som aldri før. Rundt samme tider i fjor spurte vi

Les også

«Er Polen det nye Danmark?»

, og alle tegn tyder på at svaret er ja.

Med et bredt utvalg av direkteflyvninger fra Norge har det aldri vært lettere å ta seg en tur, enten du kulturvandrer i Wroclaw, utforsker Biaùowieýas urskoger eller nyter storbylivet i hovedstaden. Sistnevnte er særlig i vinden, med sitt rike kulturtilbud og folkekjære gamleby.

Men ettersom vi blir mer og mer kjent med Warszawa, blir også hemmelighetene færre og færre.

Vi har satt sammen fem som fortsatt gjelder, og som gir en ny opplevelse av den gjenfødte byen.

RØFF: Praga, Warszawas hippeste bydel, ble stort sett skånet for bombene under andre verdenskrig, og bevarer til forskjell fra gamlebyen en røff og nedslitt estetikk.

For hipsteren Praga

Før millenniumsskiftet og godt inn på 2000-tallet var Praga-distriktet kjent for alt annet enn det er i dag.

Lenge hadde bydelen kallenavnet Bermudatriangelet, hvor de som forsvant i de mørke og nedslitte gatene i beste fall kom ut igjen med tomme bukselommer. Men det var før. Nå om dagen er Praga hovedstadens hippeste bydel, full av energi, aktivitet og arkitektur spart for bomberegnet under andre verdenskrig.

NOE FOR ENHVER: Praga er kjent for sine antikvitetsbutikker. For smertefrie handler – husk polsk frasebok.

Gamle fabrikklokaler tjener som gallerier, kafeer, kunstnerkollektiver og utesteder. Espressomaskiner hisser fra hvert hjørne mens livemusikk strømmer gjennom gatene.

Kall det gjerne gentrifisering, men til forskjell fra tilsvarende bydeler i andre europeiske hovedsteder bevarer Praga sine røffe sjarm og estetikk.

For uteliv finnes det knapt en bedre destinasjon i Warszawa, med ikoniske klubber som Fabryka Trziny og Oparach Absurdu – som holder hipstere fra nært og fjernt dansende til langt på natt.

Kanskje du skal hit snart?

Les også

Denne byen opplever reiseboom i vinter

For den aktive

Hangar 646

For et folkeslag så trampoline-glade som nordmenn, har Warszawa fått et helt nytt trekkplaster takket være Hangar 646 (www.hangar646.pl).

Her på sørøst-siden av bysenteret har man fylt – som navnet antyder – en hel hangar med trampoliner, svampebasseng og sluppet både barn, ungdom og voksne løs i galskapen for en rimelig penge.

TOPP MED HOPP: For trampolineglade nordmenn bør Warszawa være øverst på ferielisten, takket være Hangar 646. Her har man dekket en hangar, kant til kant, i trampoliner og svampebasseng.

Utenom impulsiv hopping til beina svikter, gir Hangar 646 kursing i akrobatikk – samt eventutleie for både bursdager og firmafester.Om trampoliner ikke frister er Praga-distriktets Skaryszewski park perfekt for joggere – og et rolig, godt alternativ til de langt mer trafikkerte slottshagene.

Hit vil reiseguidegiganten sende deg neste år:

Les også

Lonely Planet: Her er de ti beste landene i 2017

For den sultne

Warszawas melkebarer

Mens turismen til Warszawa øker, endrer restaurantkulturen i sentrum seg stadig mot det mer kommersielle og kjedebaserte.

Warszawas melkebarer er motpolen til denne utviklingen. Navnet er misvisende: her er det ikke melk som serveres, men tradisjonell, velsmakende og svært rimelig polsk husmannskost.

BAR BAMBINO: Polens melkebarer – billige spisesteder fra kommunisttiden – har stort sett forsvunnet, men fortsatt finnes det mange spredt rundt om i Warszawa. Noen, som Bar Bambino, har til og med pusset opp i tråd med moderne standarder.

Konseptet stammer fra etterkrigstiden, da kommunistiske styresmakter opprettet billige spisesteder for arbeiderklassen, og selv om de fleste nå er historie finnes det fortsatt plenty med steder å velge mellom.For mange er første møte med melkebarene et kultursjokk. Menyene er utelukkende på polsk – i likhet med bestillingene som bjeffes mellom skranke og kjøkken – men mye av moroa ligger i å bestille med kryssede fingre. Kvaliteten på melkebarene varierer sterkt, men med litt research kan man finne god mat til kun en tier eller to pr. tallerken.

Sentrumsnære Bar Bambino (www.barbambino.pl) er en av dem, som nylig renoverte både kjøkken og lokaler.

Lyst til å reise på storbyhelg?

Les også

De billigste storbyene i høst

For kulturløven

Gallerier og museer

Warszawa har et bredt tilbud av gallerier og museer. Fra klassisk kunst til moderne installasjoner til hjerteskjærende innføringer i byens turbulente historie.

For sistnevnte er opprørsmuseet (www.1944.pl) kanskje ingen hemmelighet, men et must for å forstå byens ødeleggelse under andre verdenskrig, og befolkningens heltemodige kamp for frigjørelse.

Et av de nyere tilskuddene til Warszawas museumsflora er også blant det mest populære. Med Top Choice kåring av Lonely Planet og skamros på nett, trekker The Neon Museum (neonmuzeum.org) til seg tusenvis av besøkende hver uke.

GALLERI: Leica-galleriet 6 × 7 er en av Warszawas mange, ukjente kulturskatter. Her fra en utstilling av den amerikanske fotografen Bruce Gilden.

Det gamle fabrikklokalet i hjertet av Praga er dedikert til å bevare neonskilt fra Polen under den kalde krigen, og utgjør pr. i dag den største samlingen av sitt slag i Europa.For fotoentusiaster er Leica-galleriet (warsaw.leica-gallery.pl) et godt valg, med jevnlige utstillinger gjennom året. Og selv om det faller under byens mer kjente alternativer, glem heller ikke museet for moderne kunst (www.artmuseum.pl), som har gratis inngang året rundt.

På jakt etter rimelig sol og varme?

Les også

Her er prisnivået 70 prosent lavere enn i Norge

IKKE SÅ MYE BESØKT LENGER: Til tross for sin størrelse – med 4000 dyr fordelt over 500 arter – forblir Warszawas dyrehage en av byens mindre besøkte attraksjoner.

For familien Warszawa zoo og universitetshagene

Til tross for sitt gode rykte, og for å ha en gang vært den største av sitt slag i Europa, forblir Warszawa dyrehage (www.zoo.waw.pl) på østsiden av Vistula-elven en av byens mer ukjente reisemål.

ZOO: Warszawa dyrehage er hjem til et bredt spekter av pattedyr, fugler og reptiler. Fra klassiske beboere som bjørner og elefanter til polske ikoner som den Europeiske bisonen.

Her finner man over 4000 dyr fordelt på 500 arter: fra klassiske beboere som elefanter, aper og sjiraffer til polske ikoner som den europeiske bisonen.

NESHORN: Warszawa dyrehage var en gang Europas største, med over 4000 dyr.

Dyrehagen har jevnlige arrangementer gjennom året, offentlig mating hver dag og nok attraksjoner til å fylle hvert minutt mellom lunsj og middag.Og etter en lang dag med shopping, spising, kulturvandring, trampolinehopping og dyretitting – sett kursen mot Universitetsbibliotekets skjønne takhager (www.buw.uw.edu.pl). Len deg tilbake, la føttene hvile og nyt utsikten over byen som får en stadig større plass i nordmenns reisehjerter.

GRØNT OG SKJØNT: En av Europas største takhager ligger på universitetsbiblioteket i Warszawa, et kjærkomment pust i bakken med panoramautsikt over byen.

Reisefakta Warsawa:Polens største by og hovedstad.

Befolkning: 1.750.000. Valuta: Polske zloty (PLN)

Sesong: Året rundt, men desidert mest populært på sommerstid.

Reisen dit: Reisen fra Oslo til Warszawa er billig og enkel, med direkteflyvninger fra Oslo med Norwegian, Ryanair og Wizz Air. Det går også direkteruter fra Sandefjord Lufthavn Torp.

Ingen direkteruter fra Trondheim, Bergen, Stavanger eller Kristiansand.

Overnatting:

Budsjett: Oki Doki Hostel er som navnet antyder – enkelt og greit herberge sentralt i gamlebyen.

Middels: Residence St. Andrews Palace, tre suiter i leilighetsstørrelse sentralt i gamlebyen.

Luksus: Hotel Bristol, fem stjerners luksus ved inngangen til gamlebyen. En av byens beste alternativer.

Lyst på mer reiseinspirasjon? Sjekk disse sakene:

Det er sjeldent et reisemål lever opp til sitt rykte

Denne karibiske øya er blitt ganske enkel å nå for nordmenn

Dette var et av Europas mest utilgjengelige reisemål

Les også

De fem fineste strendene langs Algarvekysten

Noen få kilometer fra «harry-Spania» er den ekte og hippe storbyen

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Publisert: