Internasjonal ferd mot ISS på 50-årsdagen for månelandingen

På dagen 50 år etter den første månelandingen, startet en amerikansk, en italiensk og en russisk astronaut ferden mot Den internasjonale romstasjonen sammen.

INTERNASJONALT: En russer, en italiener og en amerikaner tok av sammen på vei til romstasjonen ISS lørdag, på dagen 50 år etter den første månelandingen. Dmitri Lovetsky / AP / NTB scanpix

NTB-AFP

Aleksander Skvortsov fra russiske Roscosmos, NASAs Andrew Morgan og Luca Parmitano fra ESA tok av fra rombasen Bajkonur i Kasakhstan i 43 graders hete lørdag.

Etter planen skal de ankomme romstasjonen ISS etter en seks timer lang ferd. Oppskytningen i et russisk Sojuz-fartøy gikk helt etter planen, ifølge Roscosmos.

BUZZ: Apollo-astronaut Buzz Aldrin (til venstre) snakker med USAs visepresident Mike Pence og Neil Armstrongs sønn Rick Armstrong foran utskytningsrampe 39a på Kennedy Space Center lørdag. Besøket var et ledd i markeringen av at det er 50 år siden Aldrin og Armstrong landet på månen. John Raoux / AP / NTB scanpix

Natt til søndag er det 50 år siden Neil Armstrong og Buzz Aldrin tok de første skrittene på månen etter en vellykket landing i Stillhetens hav med landingsfartøyet Eagle. Av de tre om bord i Sojuz-fartøyet lørdag, var det bare 53 år gamle Skvortsov som var født da det hendte.

I forkant av avgangen omtalte Morgan Apollo 11-ekspedisjonen i 1969 som en «seier for hele menneskeheten». Han ville imidlertid ikke svare direkte på om han trodde russiske kosmonauter noen gang ville gå på månen.

50 ÅR: NASAs Andrew Morgan, Aleksander Skvortsov fra russiske Roscosmos og Luca Parmitano fra ESA reiser sammen til ISS, 50 år etter at Neil Armstrong og Buzz Aldrin landet på månen. Dmitri Lovetsky / AP / NTB scanpix

– NASA er enda bedre i stand til å få til store ting som et ledd i internasjonalt samarbeid, sa han.

Russland og Vesten konkurrerer fortsatt i verdensrommet fem tiår etter månelandingen, men fokuset er i våre dager stort sett flyttet til samarbeidsprosjekter som ISS.

En rekke markeringer av 50-årsjubileet pågår lørdag, blant annet på Cape Canaveral i Florida. Der besøker visepresident Mike Pence utskytingsrampen der måneferden startet, sammen med Buzz Aldrin selv.