Norske etterlatte positive til Boeing-utbetalinger etter 737 MAX-ulykkene

Familien til Karoline Aadland fra Fyllingsdalen, som mistet livet da et 737 MAX 8-fly styrtet i Etiopia, er positive til at Boeing lover utbetalinger til de etterlatte.

SÆLEN KIRKE: Torsdag samlet familie og venner seg for å minnes Karoline Aadland. – Jeg har mistet min bestevenn, sa ektemann John Zatta. Ørjan Deisz

100 millioner dollar, om lag 858 millioner norske kroner skal gå til de etterlatte, kunngjorde Boeing onsdag. Det amerikanske selskapet beskriver summen som en «innledende investering» som skal løpe over flere år.

– Familien uttrykker at dette er positive signaler fra Boeing i det som har vært og er en svært vanskelig tid, sier Bjørn Richard Johansen i First House, som er talsmann for familien.

– De vil nå kontakte Boeing og sette seg inn i hva budskapet i dagens utspill virkelig betyr med hensyn til foreløpig utbetaling og erstatning fra flyprodusenten etter Karoline Aadlands tragiske bortgang.

TIL DE ETTERLATTE: Boeing vil gi 100 millioner dollar, om lag 858 millioner norske kroner, til de etterlatte etter de to ulykkene med 737 MAX-fly i Etiopia og Indonesia. NTB scanpix

– Som en kniv som stikker i hjertet mitt

28-åringen var på jobb for Røde Kors da ulykken skjedde.

– Jeg tror hvis jeg skulle sagt ett ord om henne, er det at hun var så ekstremt fordomsfri. Alle valgene hun tok var for å gjøre verden til et bedre sted. Jeg kunne se i øynene hennes og se at hun var en person som virkelig brydde seg, sa Anne Karin Stensland, som var venninne av Aadland, dagen etter ulykken skjedde.

Aadland ble begravet 28. mars i Sælen kirke.

– Jeg tror jeg blir sterkere, men denne følelsen jeg har nå er som en kniv som stikker i hjertet mitt. Hun ønsket det bedre for alle andre. Hennes familie, min familie, hennes venner, som også har blitt mine venner, vil savne denne herlige kvinnen. Jeg har mistet min bestevenn, det er vanskelig å komme over dette, sa ektemannen John Zatta under begravelsen.

TOK FARVEL: Familie og venner samlet seg i sorgen før minnestunden for Karoline Aadland. Ørjan Deisz

– Karoline ble tatt fra oss brutalt og altfor tidlig. Vi står igjen med et tomrom som ikke lar seg fylle, sa faren hennes, Knut Aadland.

Han takket for omsorgen familien har opplevd i ukene etter at 28-åringen døde i flystyrten.

Har rettet søksmål mot flyselskapet

Onsdag sier flygiganten at de vil jobbe med lokale myndigheter og ideelle organisasjoner for å dekke levekostnadene til de etterlatte, og styrke den økonomiske utviklingen i regioner som ble rammet av ulykkene.

Til sammen 346 mennesker mistet livet i to 737 MAX 8-ulykker i Indonesia i oktober i fjor og Etiopia i mars. Flytypen ble etter Etiopia-ulykken satt på bakken av luftfartsmyndigheter over hele verden.

Flere av de etterlatte har rettet søksmål mot flyselskapet.