- Labour har tapt

London (bt.no): David Cameron og det konservative partiet står klar til å overta regjeringsmakten i Storbritannia.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Da mer enn 400 av de 650 valgkretsene var talt opp ved seks-tiden i morges, hadde de konservaive vunnet 236.

Basert på valgdagsmålingen vil det koservative partiet bli størst med 305 av setene i Underhuset.

Ingen partier ser ut til å få rent flertall.

Les også

- Labour har tapt

Mandat

De konservatives partileder David Cameron uttalte i natt at Labour har tapt sitt mandat til å styre Storbritannia.

— Jeg mener det allerede er klart at Labour har tapt sitt mandat til å regjere dette landet, sa Cameron til partifellene da det var klart at var gjenvalgt fra valgkretsen Witney.

Labour ligger an til å få 255 seter, som er en tilbakegang på 90 plasser.

Labours partileder, statsminister Gordon Brown, hadde i natt fortsatt ikke gitt håpet om å bli sittende i statsministerboligen.

— Min plikt til landet etter valget er å gjøre mitt for at Storbritannia får en sterk, stabil og prinsippfast regjering, sa han.

Flere andre partitopper i Labour, deriblant næringsminister Peter Mandelson og energiminister Ed Miliband, bekreftet at det kunne bli aktuelt for partiet å forsøke å danne regjering med støtte fra Liberaldemokratene, selv om de to partiene ikke så ut til å få rent flertall.

De konservatives finanspolitiske talsmann George Osborne ba på sin side Labour om å gi fra seg regjeringsmakten.

— Labour er forkastet av det britiske folket, sa han til BBC.

Les også

Britisk politikk endres for alltid

Gedigen nedtur

For Liberaldemokratene ble valget en gedigen nedtur. Partiet som ifølge målinger skulle gjøre et brakvalg, lå an til å vinne 61 plasser. De 29 siste setene i parlamentet går til de mindre partiene i Storbritannia.

Det er også klart at å ut til store overraskelsen er at Liberaldemokratene, som alle eksperter har spådd et godt valg, ifølge valgdagsmålingen får ett sete mindre enn etter valget i 2005.

Dermed ser det ut til at Storbritannia får et parlament der ingen av partiene får rent flertall,. Den situasjonen har ikke britene opplevd siden 1974.

Dersom valgdagsmålingen viser seg å stemme, vil Labour som sittende regjeringsparti ifølge den britiske konstitusjonen ha førsteretten til å forsøke å danne regjering.

Ettersom ingen partier har flertall alene, må det dannes en mindretallsregjering eller en flertallskoalisjon. Det kan derfor ligge an til flere dager med harde forhandlinger mellom partiene.

Nick Griffin, lederen av det ytterliggående høyrepopulistiske partiet British National Party, klarte ikke å vinne valgkretsen sin i Londonbydelen Barking & Dagenham.

Det oppstod kaos og tumulter ved en rekke valglokaler torsdag kveld etter at folk som hadde stått i kø for å stemme, ble nektet å stemme da valglokalene skulle stenge klokken 23 norsk tid. En rekke politkere og eksperter kalte avvisningen av velgere for en skandale, og det er klart at valgkaoset får etterspill, med spekulasjoner om omvalg i flere av kretsene.

Les også

Ye good olde valgordning

Hva synes du om det britiske valgresultatet? Si din mening her.

Publisert: