Cameron balanserer med hårfint flertall

De siste meningsmålingene viser et mulig konservativt flertall på bare to mandater.

MOT SEIER? David Cameron - med Londons borgermester Boris Johnson - tror på seier, men den kan bli knapen ...
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

London: Det var kanskje ikke den meningsmålingen David Cameron hadde drømt om, men mandag kunne den konservative opposisjonslederen for første gang tillate seg å være forsiktig optimist om sjansene for å rykke inn i Downing Street nummer 10.

En meningsmåling foretatt av Ipsos Mori for nyhetsbyrået Reuters i 57 Labour-kontrollerte valgkretser tyder på at det politiske barometeret er i ferd med å svinge over på konservativt. Det er ikke noen stor sving og det er ikke sikkert at det er nok, men når prosentsatsene er regnet sammen og satt i forhold til det britiske valgsystemets finurligheter, vil det gi David Cameron et papirtynt flertall på to mandater av 650 i det britiske Underhuset.

Les også

Knapp ledelse til Cameron

Umulig å spå

Med så små marginer er det nesten umulig å utrope en vinner før britene torsdag setter sine kryss, ikke minst fordi det er millioner velgere, kanskje en tredjedel av befolkningen, som ennå ikke har bestemt seg for hvem de vil støtte.

Ikke desto mindre har den konservative lederen de siste dagene snakket som en mann som selv tror det blir ham som stikker av med statsministerjobben.

Det er ufattelig arrogant at David Cameron allerede er begynt å ta mål av gardinene i Downing Street før det britiske folk har stemt

Nick Clegg

— Når vi vinner ...

I flere taler har han brukt vendinger som «når vi kommer i regjering, vil vi ...» og forklart at han har tenkt å «brette opp ermene» når han rykker inn for å redde landet fra Gordon Brown og få skikk på Storbritannias økonomi.

Det er en holdning som særlig har fått Liberaldemokratenes leder, Nick Clegg, til å reagere.

— Det er ufattelig arrogant at David Cameron allerede er begynt å ta mål av gardinene i Downing Street før det britiske folk har stemt, sa han mandag.

Liberaldemokratene ligger på flere meningsmålinger side om side med Labour med en velgertilslutning på omkring 28 prosent, mens den konservative opposisjonen kan mønstre en støtte på 33 prosent. På grunn av det britiske valgsystemet, som opererer med ett parlamentsmedlem pr. valgkrets, kan prosentsatsene ikke direkte oversettes til innflytelse og mandater i parlamentet.

Les også

Brown tapte igjen

Artikkelen fortsetter under bildet

SLOSS FOR SITT POLITISKE LIV: Statsminister Gordon Brown. Bredside fra Labour

Labour gikk hardt ut mandag, som var helligdag i Storbritannia, med en bredside mot konservative planer om å droppe skattelette til familier.

«De konservative er en trussel mot økonomien til alle familier» og «Vi har bare tre dager igjen til å redde vårt helsevesen» var de viktigste temaene i statsminister Gordon Browns angrep på sin konservative motstander.

Til tross for det faktum at Labour stort sett har ligget på tredjeplass hva angår popularitet blant britiske velgere, er valgsystemet skrudd slik sammen at det stadig er en teoretisk sjanse for at partiet får flest mandater.

Les også

Ye good olde valgordning

På tross av den optimistiske meningsmålingen, viser David Cameron at han ikke har planer om å slappe av de siste hektiske dagene før valget.

— Jeg er klar til å drive valgkamp i 24 timer hver dag, hvis det er det som skal til, sa han.

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN

Publisert:
IRRITERT: Liberaldemokratenes Nick Clegg er irritert på David Camerons "forhåndsseier".