Gigantisk hjelpeoperasjon i Japan

Hjelperne strømmer til i tusentall for å hjelpe jordskjelv- og tsunami-ofre i Japan. 50.000 japanske redningsarbeidere er i sving.

I RUINER: Sendai er en av byene nordøst i Japan hvor store områder ligger i ruiner etter det voldsomme jordskjelvet og den påfølgende tsunamien fredag. FOTO: Scanpix

NTB

Fortsatt er det vanskelig å få oversikt over ødeleggelsene og antall omkomne.

I fem av landets provinser er om lag 300.000 mennesker evakuert, ifølge nyhetsbyrået Kyodo. Mange av dem har søkt tilflukt i provisoriske leire i de hardest rammede områdene.

Matkø

Folk sto i lange køer utenfor et ødelagt supermarked i byen Mito lørdag, i et forsøk på å sikre seg de mest nødvendige varene.

— Dette er en av de få butikkene som fortsatt er åpne. Så jeg kom hit for å kjøpe bleier, drikkevann og mat, sier Kunio Iwatsuki (68) til nyhetsbyrået Reuters.

I byen Iwanuma ble en gruppe leger og sykepleiere reddet etter at de sendte SOS-signaler fra taket av et delvist oversvømt sykehus.

10.000 kan være savnet

Den japanske regjeringen har opplyst at over 1.000 mennesker trolig er omkommet, mens nyhetsbyrået Kyodo melder at over 1.800 enten er døde eller savnet.

Samtidig melder japansk TV at så mange som 10.000 personer ikke er gjort rede for i den vesle kystbyen Minamisanriku. Det er over halvparten av byens befolkning.

I tillegg til om lag 50.000 japanske redningsarbeidere sender FN og flere andre land spesialtrente mannskaper for å bistå i redningsarbeidet.

— Vi er i ferd med å sende ni eksperter som er blant de mest erfarne vi har til å håndtere katastrofer. De vil bidra med å evaluere behovene og koordinere innsatsen med japanske myndigheter, sier Elisabeth Byrs, talskvinne for FNs kontor for koordinering av humanitære saker (OCHA).

Mangler varer

I hovedstaden Tokyo er det færre som er direkte berørt av naturkatastrofen, men også her tar folk sine forholdsregler.

— Vi holder oss hjemme, i likhet med stort sett alle andre som bor innenfor noen hundre kilometers radius av episenteret for jordskjelvet, forteller nordmannen Frode Pleym til NTB.

Han jobber ved Greenpeace sitt hovedkontor i Tokyo, og bor sammen med familien i et jordskjelvsikkert fireetasjers hus i sentrum av den japanske hovedstaden.

35-åringen forteller at butikkhyllene er nær ved å tømmes for tørrmat.

— Typiske jordskjelvvarer finnes knapt lenger. Vi har også handlet litt ekstra, og har nok til et par dager. Men vi er betydelig mer urolige for at folk lenger nord ikke skal ha nok. Der meldes det om mat- og vannmangel, og mangel på nødvendige varer som bleier til babyer. Det er der katastrofen er, forteller Pleym.

Student savnet

Utenriksdepartementet i Oslo jobbet lørdag kveld fortsatt med å komme i kontakt med opptil fem nordmenn som kan befinne seg i de tsunamirammede områdene nord i landet.

Én av de fem er sønn av tidligere Ap-politiker Bjarne Håkon Hanssen. Han fortalte lørdag til TV 2 at han fremdeles ikke har fått kontakt med sin 18 år gamle sønn Jonas, som er utvekslingsstudent i Japan.

Samtidig opplyste UD at de fraråder reiser til Japan som ikke er strengt nødvendige.

- Trodde jeg skulle dø

Jordskjelvet fredag hadde en styrke på hele 8,9 og utløste en tsunami som var ti meter på sitt høyeste da den slo inn mot kysten nord i Japan. De enorme vannmassene rev med seg alt som kom i deres vei.

— Jeg trodde jeg skulle dø, sier Wataru Fujimura (38) fra Koriyama i området Fukushima.

– Møbler og hyller ble kastet overalt, og det kom sprekker i gården, så vi tilbrakte natten i bilen, forteller hun.

Drivstoff-branner

I byen Kesennuma nord i landet ble det meldt om kraftige branner som følge av drivstofflekkasjer i etterkant av skjelvet. En tredel av byen, som har 74.000 innbyggere, skal ha blitt oversvømt.

— Et enormt antall bygninger er skylt vekk, sier ordfører Shigeo Sugawara.

Jordskjelvet er det kraftigste som noensinne er registrert i Japan. Minst 80 branner skal ha blitt utløst i byer langs kysten. Flere millioner boliger og virksomheter mistet strømmen, og ifølge energiselskapet TEPCO var det ventet omfattende strømbrudd gjennom helgen.

Lørdag var det også frykt for en alvorlig ulykke ved et atomkraftverk som ble skadet i jordskjelvet.

En av reaktorbygningene kollapset i en eksplosjon lørdag, og det ble påvist utslipp av små mengder radioaktive stoffer. Senere opplyste imidlertid myndighetene at selve reaktoren ikke var skadet og at de håpet å få kontroll over situasjonen.